Basket Talk

ΝΒΑ: Οι προπονητές που κούνησαν... μαντήλι πριν καν τελειώσει η σεζόν!

ΝΒΑ: Οι προπονητές που κούνησαν... μαντήλι πριν καν τελειώσει η σεζόν!
Η σεζόν και τα play offs στο ΝΒΑ μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως οι αποχωρήσεις προπονητών έχουν ξεκινήσει και η λίστα ολοένα και μεγαλώνει καθημερινά.
Σχετικά Άρθρα

Παρά τα εμπόδια που εμφανίστηκαν και οι αντιξοότητες που προκλήθηκαν από την εξάπλωση του κορονοϊού, το ΝΒΑ κυλάει ομαλά και δίχως ευτράπελα. Πλέον βρίσκεται στην ημιτελική φάση των δύο περιφερειών και ελάχιστα βήματα πριν τους μεγάλους τελικούς.

Οι ομάδες που έχουν αποκλειστεί έχουν καταστρώσει ήδη τα πλάνα τους για την επόμενη σεζόν και εφόσον δεν μπορούν ακόμη να κάνουν μεταγραφές ή ανταλλαγές στο ρόστερ τους έχουν κινηθεί σε ριζικές αλλαγές στους πάγκους τους.

Για την ακρίβεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ήδη επτά ομάδες έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση της αλλαγής προπονητή. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν προσωπική επιλογή των ίδιων των προπονητών να σταματήσουν την συνεργασίας τους, όμως στις περισσότερες από αυτές οι οργανισμοί έδειξαν την πόρτα της... εξόδου, καθώς δεν ικανοποίησαν με τη δουλειά τους.

Η τελευταία συνεργασία που φαίνεται να οδηγείται προς... ναυάγιο είναι η 13χρονη κοινή πορεία του Ρικ Καρλάιλ με τους Ντάλας Μάβερικς και το «ΒΝ Sports» σας παρουσιάζει τους head coach που έχουν ήδη κουνήσει... μαντήλι.

Ρικ Καρλάιλ - Ντάλας Μάβερικς

Οι Ντάλας Μάβερικς κατάφεραν για ακόμη μία φορά να περάσουν στα play offs και να δείξουν ένα άκρως ανταγωνιστικό πρόσωπο, όμως στον πρώτο γύρο αποκλείστηκαν στο Game 7 από τους Λος Άντζελες Κλίπερς. Μετά το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων ο Ρικ Καρλάιλ πέταξε σαν... βόμβα την είδηση της φυγής του από τον πάγκο των Μάβερικς μετά από 13 χρόνια.

dall_1.jpg

Ο Αμερικανός head coach ενημέρωσε τον Μαρκ Κιούμπαν (ιδιοκτήτης Μάβερικς) ότι δεν θα επιστρέψει στο Τέξας για την επόμενη σεζόν. Ο 61χρονος τεχνικός μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας, καθώς οδήγησε τους Μάβερικς στο μοναδικό τους τίτλο στο ΝΒΑ (2011).

Μπραντ Στίβενς - Μπόστον Σέλτικς

Η πιο περίεργη περίπτωση της λίστας μας είναι ο Μπραντ Στίβενς, οποίος μπορεί να αποχώρησε από την θέση του head coach αλλά όχι για λογαριασμό άλλης ομάδας αλλά για να προαχθεί σε πιο υψηλή θέση. Για την ακρίβεια ο Αμερικανός τεχνικός αποδέχθηκε την πρόταση των «Κέλτες» να αναλάβει τα ηνία του οργανισμού και να αντικαταστήσει τον Ντάνι Έιντζ στη θέση του Προέδρου.

stevens_1.jpg

Η φιλοσοφία και το σκεπτικό του Μπραντ Στίβενς έφεραν άλλον αέρα πάνω από τo TD Garden και γενικά η συνολική δουλειά που παρουσίασε τα τελευταία οκτώ χρόνια κρίθηκε αρκετά αποτελεσματική. Όχι τόσο από πλευράς τίτλων αλλά κυρίως εξέλιξης παικτών και της δημιουργίας ενός ελπιδοφόρου νεανικού ρόστερ.

Ο Στίβενς ανέλαβε μόλις σε ηλικία 37 ετών τον πάγκο των Σέλτικς, ενώ μέχρι τότε διέθετε εμπειρία μόνο από το κολεγιακό πρωτάθλημα με τους Butler. Στις οκτώ σεζόν που καθοδηγούσε τους «Κέλτες» κατάφερε να τους περάσει στα play offs επτά φορές και μέτρησε 55.7% στις νίκες (354-282).

Τέρι Στοτς - Πόρτλαντ Μπλέιζερς

Ακόμη ένας προπονητής του οποίου το συμβόλαιό του λύθηκε και είχε συνδυάσει το όνομά του με εκείνο του οργανισμού ήταν ο Τέρι Στοτς. Ο Αμερικανός head coach βρέθηκε στον πάγκο των Πόρτλαντ Μπλέιζερς τα τελευταία εννέα χρόνια, ενώ το 2018-19 είχε βάλει την υπογραφή του σε πολυετές συμβόλαιο.

stotts.jpg

Oι δύο πλευρές αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, νιώθοντας ότι ο κύκλος της συνεργασίας τους έχει κλείσει. Η ομάδα από το Όρεγκον εξασφάλισε οκτώ φορές την παρουσία του στα play offs τα τελευταία εννέα χρόνια, όμως στις έξι συμμετοχές της δεν κατάφερε να συνεχίσει μετά τον πρώτο γύρο. Αυτή τη στασιμότητα φαίνεται να του χρέωσαν οι άνθρωποι του οργανισμού στον Τέρι Στοτς, όμως και εκείνος δεν είχε την κατάλληλη στήριξη και ενίσχυση γύρω από τον Ντάμιαν Λίλαρντ.

Πριν αναλάβει τους Πόρτλαντ Μπλέιζερς ο Αμερικανός τεχνικός βρέθηκε στο πλευρό του Ρικ Καρλάιλ στους Μάβερικς ως assistant coach και έβαλε το... λιθαράκι του για την κατάκτηση του τίτλου (2011). Το όνομα του αναμένεται να είναι από τα πιο περιζήτητα την φετινή μεταγραφική περίοδο στο ΝΒΑ.

Στιβ Κλίφορντ - Ορλάντο Μάτζικ

Ο Στιβ Κλίφορντ πρόλαβε να μείνει μόλις μία τριετία στο Ορλάντο και στον πάγκο των Μάτζικ. Ο πολύπειρος τεχνικός δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε μία δύσκολη σεζόν όπως η τρέχουσα και με μία ομάδα που δεν είχε ιδιαίτερες φιλοδοξίες και χαμηλό ταβάνι πραγματοποίησε το τρίτο χειρότερο ρεκόρ σε ολόκληρο το ΝΒΑ (21-51).

clifford.jpg

Οι δύο πλευρές έλυσαν κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους, ενώ στις τρεις σεζόν στους Μάτζικ συμμετείχε τις δύο στα play offs. Ο οργανισμός βρίσκεται σε μία περίοδο ανοικοδόμησης ενόψει των επόμενων ετών και μετά την ανταλλαγή των Άαρον Γκόρντον, Νίκολα Βούκτσεβιτς και Εβάν Φουρνιέ, θέλησαν να κάνουν αλλαγή και στην θέση του προπονητή.

Ο Κλίφορντ δεν φεύγει από τη Φλόριντα με θετικό πρόσημο στις νίκες (96-131) και πλέον οι Μάτζικ είναι έτοιμοι για το ολικό... restart.

Νέιτ Μπγιόρκγκρεν - Ιντιάνα Πέισερς

Σύντομη αποδείχθηκε η θητεία του Νέιτ Μπγιόρκγκρεν στον πάγκο των Ιντιάνα Πέισερς, καθώς έπειτα από μία μόλις σεζόν οι δύο πλευρές δεν θα συνεχίσουν μαζί την επόμενη σεζόν. Αυτή ήταν η πρώτη δουλειά του Αμερικανού προπονητή ως head coach, καθώς για πέντε χρονιές δούλευε ως βοηθός στους Σανς και τους Ράπτορς.

indiana.jpg

Η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος φάνηκε να είναι προβληματική από τις αρχές της, όταν και ο assistant coach του Μπγιόρκγκρεν, Μπιλ Μπάινο, παραιτήθηκε επικαλούμενος θέματα ψυχικής υγείας. Όμως αυτό που προβλημάτισε κυρίως την διοίκηση του οργανισμού ήταν οι κακές σχέσεις του προπονητή με αρκετούς παίκτες του, ενώ υπήρξαν δύο φορές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ξεσπάσματα, λόγω ασυνεννοησίας.

Οι Πέισερς τερμάτισαν ένατοι στην regular season (34-38) και συμμετείχαν στα play-in, όπου τελικά αποκλείστηκαν από τους Ουίζαρντς.

Σκοτ Μπρουκς - Ουάσινγκτον Ουίζαρντς

Ο Σκοτ Μπρουκς δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα και παρότι πήγε με τις καλύτερες προδιαγραφές στους Ουίζαρντς από τους Θάντερ η συνεργασία του με τους «μάγους» έληξε μετά από πέντε χρόνια.

mmm_1.jpg

Αν και κατάφεραν να δηλώσουν παρών και στα φετινά play offs, οι Ουίζαρντς δεν έπιασαν την μέγιστη απόδοση τους, εάν συνυπολογίσουμε την κοινή συνύπαρξη των Ράσελ Ουέστμπρουκ και Μπράντλεϊ Μπιλ και πέρασαν οριακά την τελευταία στιγμή μέσω των play-in.

Οι «μάγοι» έχουν να αλλάξουν πολλά την ερχόμενη σεζόν τόσο στο ρόστερ όσο και στο τεχνικό επιτελείο, με τον καλύτερο coach του ΝΒΑ για την σεζόν 2009-2010 να αναζητά άλλη μπασκετική στέγη. Έφυγε από την θέση του ο Μπρουκς αφήνοντας ως... παρακαταθήκη μόνο 183 νίκες και 207 ήττες.

Σταν Βαν Γκάντι - Νιου Όρλεαν Πέλικανς

Ο Σταν Βαν Γκάντι διέθετε ένα αρκετά υποσχόμενο σύνολο στα χέρια του, όμως και αυτός έπεσε στην... παγίδα και είδε τις φιλοδοξίες που είχαν δημιουργηθεί γύρω από την ομάδα να χάνονται με το πέρασμα της σεζόν. Ο Αμερικανός τεχνικός μετά από ένα σύντομο διάλειμμα από τους πάγκους αποφάσισε να αναλάβει τους «πελεκάνους», όπου εκεί αγωνίζεται το νέο αστέρι του ΝΒΑ, Ζάιον Ουίλιαμσον.

van_ga.jpg

Τελικά η συμφωνία τους τερματίστηκε πρόωρα, χάνοντας την εμπιστοσύνη των παικτών του αλλά και των υπεύθυνων του οργανισμού. Ο στόχος ήταν ένας και μοναδικός. Η είσοδος στα play offs, όμως αυτό δεν έγινε δυνατό και οι Πέλικανς δεν είχαν άλλη επιλογή. Παράλληλα η ομάδα δεν μπόρεσε να μπει ούτε στην διαδικασία των play-in, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί το... κερασάκι στην τούρτα της μεγάλης φετινής αποτυχίας.

Τα ξεσκαρταρίσματα έχουν ξεκινήσει ήδη ενόψει της νέας σεζόν και αρκετές ομάδες του ΝΒΑ έχουν δείξει από πολύ νωρίς τις προθέσεις τους για ολικές αλλαγές με στόχο την δημιουργία ενός δυνατού συνόλου. Οι προπονητές είναι τα πρώτα... θύματα και σίγουρα η λίστα αυτή αναμένεται να μεγαλώσει μέχρι την έναρξη της free agency.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης