World Sports

Σοβαρές πιέσεις από τους επιδημιολόγους για Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς θεατές!

Σοβαρές πιέσεις από τους επιδημιολόγους για Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς θεατές!
Ισχυρότατες πιέσεις για την απαγόρευση θεατών δέχεται η διοργανώτρια των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, Ιαπωνία, από τους ειδικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της διοργάνωσης.
Κορυφαίοι επιδημιολόγοι της Ιαπωνίας ανάμενεται να ζητήσουν σε σημερινή (18/06) συνάντηση με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, την απαγόρευση ύπαρξης θεατών στις κερκίδες, υπό τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού, γεγονός που δεδομένα θα φέρει αντιδράσεις.

Η ιατρική αναφορά του διακεκριμένου συμβούλου υγείας, Shigeru Omi, προωθήθηκε στον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, αφού ο δεύτερος δήλωσε στην εφημερίδα Sankei, πως σκοπεύει να επιτρέψει την παρουσία 10.000 φιλάθλων στις κερκίδες της διοργάνωσης που ξεκινά στις 23 Ιουλίου. Η Ιαπωνία από τη μεριά της επιμένει στην ολοκλήρωση της διοργάνωσης, παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για έξαρση των κρουσμάτων Covid-19, αφού η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν κάτι που θα κόστιζε πολύ στους οργανωτές, στη κυβέρνηση του Τόκιο και στους χορηγούς.

Η τελική απόφαση για τους εγχώριους θεατές θα ληφθεί στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τη Δευτέρα μεταξύ των διοργανωτών του Τόκιο 2020, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, της ιαπωνικής κυβέρνησης και της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο.

«Θα ήθελα να γίνει με θεατές και σκοπεύω να ξεκινήσω την πενταμερή συνάντηση με αυτό κατά νου», ανέφερε στην εφημερίδα Sankei, ο επικεφαλής του Τόκιο 2020, Seiko Hashimoto, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

tokio_2.jpg

Οι επόμενες κινήσεις της Ιαπωνίας
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Yoshihide Suga αποφάσισε την Πέμπτη να χαλαρώσει τις περιορισμούς λόγω κορονοϊού σε 9 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο.

Το Τόκιο έχει προγραμματιστεί να είναι υπό τους μικρότερους περιορισμούς έως τις 11 Ιουλίου, μετά την έκτακτη κατάσταση που λήγει για την πρωτεύουσα στις 20 Ιουνίου. Η άρση των προηγούμενων μέτρων ακολουθήθηκε από νέες αυξήσεις στις λοιμώξεις και τις πιέσεις στα νοσοκομεία.

Η έκθεση εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι οι διοργανωτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ενεργήσουν γρήγορα, ώστε να απαγορεύσουν τους θεατές ή να δηλώσουν άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν χρειαστεί. Ο Omi, ως πρώην αξιωματούχος του ΠΟΥ, νωρίτερα αυτό τον μήνα, είπε στο κοινοβούλιο ότι «δεν είναι φυσιολογικό» να διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Hiroshi Nishiura, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κιότο και σύμβουλος επιδημιολογίας της κυβέρνησης, ο οποίος υιοθετεί τις συστάσεις του Omi, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν καλύτερη, αλλά αυτή η απόφαση ήταν για την κυβέρνηση και τους οργανωτές.

«Εάν η επιδημία επιδεινωθεί, θα πρέπει να επαναξεταστεί η παρουσία θεατών, ακόμη και η ακύρωση της διοργάνωσης» είπε στο Reuters.

Το κοινό της Ιαπωνίας εξακολουθεί να ανησυχεί για τους κινδύνους στον τομέα της υγείας. Μια έρευνα από τη δημόσια τηλεόραση του NHK αυτό το μήνα έδειξε ότι το 32% ευνόησε ένα όριο για τους θεατές, το 29% δεν ήθελε κανένα θεατή και το 31% ήθελε να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Μπορεί η χώρα να μην έχει βιώσει τις εκρηκτικές επιδημίες που παρατηρήθηκαν αλλού, αλλά μια πρόσφατη αύξηση και ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών προκάλεσε ανησυχίες σε στελέχη στο ιατρικό σύστημα.

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης