Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Στο 3% η ανάπτυξη της Ελλάδας, στο δυσμενές σενάριο, στο 5% στο βασικό - Στο 17% με 18% η ανεργία

DBRS: Στο 3% η ανάπτυξη της Ελλάδας, στο δυσμενές σενάριο, στο 5% στο βασικό - Στο 17% με 18% η ανεργία
Στο αρνητικό σενάριο η ανάπτυξη του 2022 θα είναι μόλις 1,5%, έναντι του 5% το 2022

Η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 θα διαμορφωθεί μεταξύ 3% και 5% στο αρνητικό και στο βασικό σενάριο αντίστοιχα, σύμφωνα με την DBRS.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι στο αρνητικό σενάριο η ανάπτυξη του 2022 θα είναι μόλις 1,5%, έναντι του 5% στο βασικό.

Οι εκτιμήσεις στο βασικό σενάριο
Image

Οι εκτιμήσεις στο δυσμενές σενάριο
Image

Οι καταλύτες της ανάκαμψης:
• Οι προσπάθειες εμβολιασμού έχουν αποδειχθεί γενικά αποτελεσματικές στη μείωση της μετάδοσης και της σοβαρότητας του COVID-19.
Αυτό είναι καλό για την οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο 2021 και το 2022.
Ωστόσο, οι αναδυόμενες παραλλαγές του COVID-19 και η περιορισμένη διείσδυση εμβολίων σε ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να δημιουργούν κινδύνους.
• Η ανεργία και η αγορά ακινήτων απέδωσαν καλύτερα από το αναμενόμενο.
Οι ισολογισμοί των νοικοκυριών είναι σε καλή κατάσταση, υποστηριζόμενοι από επεκτατικές αποκρίσεις δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
• Στις προηγμένες οικονομίες που οδηγούν την παγκόσμια ανάκαμψη, οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα εργασίας και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις.
Ενώ αυτό φαίνεται να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, οι παρατεταμένοι περιορισμοί της προσφοράς θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τον πυρήνα του πληθωρισμού και να προκαλέσουν αύξηση των προσδοκιών για τον μελλοντικό πληθωρισμό.

Η πρόοδος των εμβολίων ποικίλλει, αλλά η συνολική προοπτική φαίνεται πολλά υποσχόμενη

Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, οι περισσότερες σημειώνουν σημαντική πρόοδο στη διάθεση εμβολίων στους πληθυσμούς τους.
Ωστόσο, μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη επιτύχει σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, δεν έχουν παρατηρηθεί σε όλες σημαντικές μειώσεις της εξάπλωσης του COVID-19.
Κατά συνέπεια, και έως ότου επιμέρους χώρες πετύχουν υψηλότερα ποσοστά ανοσοποίησης, οι ανησυχίες παραμένουν για τις προοπτικές μέτριας επανεμφάνισης κρουσμάτων.
Στα θετικά, βέβαια, είναι ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση και η σοβαρότητα του COVID-19 είναι σημαντικά πιο περιορισμένη στους εμβολιασμένους πληθυσμούς.
Ως αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη είναι πιθανό να επιστρέψει σταδιακά και οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα είναι πιο προσεκτικές όσον αφορά την ανάγκη για μελλοντικούς περιορισμούς κινητικότητας.
Μεταξύ των σημαντικότερων οικονομιών, αρκετές έχουν σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη κατά το πρώτο και (πιθανότατα) δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Άλλες έχουν καθυστερήσεις, λόγω των ανανεωμένων κρουσμάτων.
Παρά τους δυνητικούς κινδύνους στην ανάπτυξη, τα δεδομένα στην αγορά εργασίας και οι ώρες εργασίας έχουν ανακάμψει σημαντικά στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης