Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέες ανάσες ελευθερίας, ποιες δραστηριότητες ανοίγουν - Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων

Νέες ανάσες ελευθερίας, ποιες δραστηριότητες ανοίγουν - Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων

Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν τις επόμενες ημέρες - Πώς θα μπαίνουν στη χώρα οι τουρίστες - Μεγάλη μείωση σε νέες μολύνσεις, εισαγωγές, ΜΕΘ και θανάτους

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Για εντυπωσιακή μείωση της διασποράς και σταθερή αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έκαναν λόγο οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, με την επιδημιολογική εικόνα να παραπέμπει στον περασμένο Οκτώβριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, η καλή επιδημιολογική πορεία είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης εμβολιαστικής εκστρατείας κυρίως και του καλού καιρού, δευτερευόντως.
Αναφορικά με την πρώτη, η εμβολιαστική κάλυψη είναι πάνω από 60% σε νησιά όπως η Κέα, η Κύθνος, η Μύκονος και η Μήλος.
Ωστόσο, τόνισε η καθηγήτρια, σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες, Ευρυτανία) όπου το ποσοστό είναι μικρότερο του 30%, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους ηλικιωμένους.
Δεδομένου ότι σε νησιωτικές κυρίως περιοχές όπως Ρέθυμνο, Σύρο και Σαντορίνη, τα νέα κρούσματα αφορούν μικρότερες ηλικίες λόγω αυξημένης κινητικότητας ή έναρξη των διακοπών, η κυρία Παπαευαγγέλου επεσήμανε την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών άνω των 50 ετών ώστε να προφυλαχθούν από την αναμενόμενη διασπορά του κορωνοϊού από τους νέους.

Συνολικά, τη σταθερή υποχώρηση του τρίτου επιδημικού κύματος αποτυπώνουν:

  • η μείωση κατά 40% των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και κατά 37% για τα νέα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
  • ο δείκτης Rt στο 0,76%
  • οι 1.300 πλέον νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19, με 15% μείωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
  • η μείωση του μέσου όρου εισαγωγών σε 89 την ημέρα (61 εισαγωγές ) και θανάτων σε 13 ημερησίως (16 χθες), όπως και η καθημερινή μείωση στους διασωληνωμένους (321), για τους οποίους εκτιμάται ότι θα πέσουν κάτω από τους 100 τον επόμενο μήνα.

Νέες ανάσες ελευθερίες – Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων

Μετά τη διακοπή των self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους νέους και εργαζόμενους, η απελευθέρωση από τον υποχρεωτικό έλεγχο κορωνοϊού επεκτείνεται στην άθληση και την ψυχαγωγία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, για όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού:

  • αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την προπόνηση σε γυμναστήρια
  • εισέρχονται με επίδειξη του πιστοποιητικού στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας από την 1η Ιουλίου οπότε επανεκκινεί η λειτουργία τους στο 50% της χωρητικότητας, με self-test για τον υπόλοιπο πληθυσμό, χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Επιπροσθέτως για το εμπόριο, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μείωση σε 1 πελάτη ανά 16 τ.μ. από 19 Ιουνίου και επαναλειτουργία για:

  • εμποροπανηγύρεις με το πρωτόκολλο λειτουργία των λαϊκών αγορών ειδικά προσαρμοσμένο
  • παιδότοπους με μάσκες προστασίας για τους εργαζόμενους και ενήλικες πελάτες
  • λούνα παρκ με αποστάσεις 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, μάσκες για εργαζόμενους και παίκτες (δωρεάν διάθεση στους τελευταίους), απολύμανση μετά από -κάθε χρήση, απόσταση 2 μέτρων μεταξύ κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών, διαγραμμίσεις με αποστάσεις 1,5 μέτρο κατά την αναμονή, αποφυγή συνωστισμού με ευθύνη του επιχειρηματία.
  • υπηρεσιών ευεξίας (λουτρά, ιαματικές πηγές, μασάζ).

Η καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας φέρει επιπλέον αλλαγές στον τουρισμό:

  • από τις πράσινες χώρες, η είσοδος στην Ελλάδα γίνεται με αρνητικό rapid test και χωρίς έλεγχο για τα συνοδευόμενα ανήλικα κάτω των 12 ετών
  • από τις πορτοκαλί, η είσοδος γίνεται με μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και πλήρη εμβολιασμό με τα αναγνωρισμένα από την Ελλάδα εμβόλια και χωρίς έλεγχο για τα συνοδευόμενα ανήλικα κάτω των 6 ετών (το τελευταίο μέτρο αφορά και τις κόκκινες χώρες)
  • οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό υποχρεούνται σε δύο self test την εβδομάδα, το ένα δωρεάν από το κράτος και το δεύτερο με ευθύνη της επιχείρησης.

Τι θα γίνει με τα selft test

Τρέχουν οι εξελίξεις για το σημαντικό όπλο των self-test (αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι) και την επέκταση της δωρεάν διάθεσής τους από τα φαρμακεία για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, η συνέχεια του προγράμματος που ξεκίνησε στις 12 Απριλίου με διάρκεια δύο μηνών, θα συνεχίσει για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, εργαζόμενους στην εστίαση και στον τουρισμό και νέους 18-30 ετών, εξαιρουμένων όσων από τις παραπάνω ομάδες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Αποτιμώντας τη δυναμική των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πώς το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορωνοϊού για τον Μάιο και το 57% για τον Ιούνιο έως σήμερα αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self test.
Επιπλέον, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, 29.936.721 self-test έχουν διανεμηθεί σε περίπου 4,4 εκατ. πολίτες, από τα οποία προέκυψαν 33.984 θετικές διαγνώσεις κατόπιν επανελέγχων και μειώθηκαν:

  • κατά 75% ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων
  • κατά 64,5% το ποσοστό θετικότητας εβδομάδας
  • κατά 79% ο μέσος όρος νέων εισαγωγών και
  • κατά 69% ο μέσος όρος ενεργών νοσηλειών

«Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο» ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, σχολιάζοντας τη διάθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την εφαρμογή του επιτυχημένου μέτρου, παρακάμπτοντας εμπόδια και δυσκολίες.
Επί τούτω, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας συνάντηση των με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, κυρία Ειρήνη Μαρκάκη.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, θετική ήταν η στάση της κυρίας Μαρκάκη για την παράταση της δωρεάν διάθεσης των self-test, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς, δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου προς έγκριση.
Αναφορικά με τους φαρμακευτικούς συλλόγους Αχαΐας και Αττικής, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self test, η λύση έρχεται από τα σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, για την περιοχή της Αχαΐας υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ ενώ το σχέδιο θα εφαρμοστεί και στην Αττική, εφόσον ο σύλλογος επιμείνει στην άρνησή του.
Ωστόσο, όσα φαρμακεία επιθυμούν τη συμπερίληψή τους στο μέτρο δωρεάν διάθεσης self-test, θα εξακολουθήσουν να εφοδιάζονται μέσω των φαρμακαποθηκών

Στους 12.494 οι νεκροί

Τα νέα 17/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 519, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 417.253, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 26 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.015 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 39.311 τεστ, τα 12.520 μοριακά και τα 26.791 rapid.

eod1_1.jpg
Στο σύνολο καταγράφεται θετικότητα 1,32%, ελαφρά μειωμένη από το 1,41% που είχε σημειωθεί χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.494 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 321 (χθες 330).
eod2_1.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.593 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 61 (ημερήσια μεταβολή -24.69%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 89 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
xartis17_1.jpg

 

Τι πρέπει να κάνουν όσοι νόσησαν

Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει με COVID-19, η σύσταση της Επιτροπής είναι μία δόση σε 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης – με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικό εμβολιασμού - και σε περίπτωση που έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για 2η δόση, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία καθώς δεν προβλέπεται να γίνεται αυτόματα από το σύστημα.
Η οδηγία δεν αφορά άτομα από την ευπαθή ομάδα νοσημάτων Α, για τους οποίους συστήνονται κανονικά οι δύο δόσεις εμβολίου.
Επιπροσθέτως, τη 2η δόση στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν όσοι έλαβαν την 1η στο εξωτερικό, με μια απλή επίσκεψη σε ΚΕΠ και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Μια σημαντική ακόμη εξέλιξη αφορά τα άτομα με κινητική αναπηρία και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, για τα οποία ο κ. Θεμιστοkλέους ανέφερε πως βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού με πιθανή έναρξη τέλη του μήνα ή αρχές Ιουλίου.
Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή με αμοιβή από το κράτος και καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.
«Η πολύτιμη αποσκευή για όλους μας είναι ο εμβολιασμός», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου υπενθυμίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού από όλους όσοι μπορούν, συμπεριλαμβανομένων όσων επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καθώς κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας ή αύξηση των αποβολών.
Διευκρίνισε μόνο πως μεταξύ του εμβολιασμού και ενεργειών σχετικών με την τεκνοποίηση απαιτείται ένα διάστημα επτά ημερών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης