Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απωλειών συνέχεια στη Wall Street, λόγω Fed - Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

Απωλειών συνέχεια στη Wall Street, λόγω Fed - Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

Απώλειες στη Wall μετά τις αποφάσεις της Fed

Σχετικά Άρθρα
Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν σήμερα 17/7 οι δείκτες στη Wall Street (εκτός του Nasdaq) στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και μετά τις ανοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις της τράπεζας για τον πληθωρισμό κάτι που είναι πολύ πιθανό να φέρει νωρίτερα απ’ ότι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί τις αυξήσεις των επιτοκίων.

O δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -0,62% στις 33.823,45 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,06% στις 4.221,19 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,87% στις 14.161,35 μονάδες

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Fed επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ράλι του πληθωρισμού.
Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε την εκτίμηση της για τον πληθωρισμό στο 3,4% το 2021, επίπεδο σημαντικά υψηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2%.
Οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν πάντως ότι η πρόσφατη ραγδαία άνοδος των τιμών δεν θα έχει διάρκεια, μια εκτίμηση που επανέλαβαν και χθες.
Μάλιστα επτά από τα 18 συνολικά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής περιμένουν η αύξηση των επιτοκίων να έρθει μέχρι το τέλος του 2022, από μόλις τέσσερα τον προηγούμενο Μάρτιο.
Η Fed δεν ανακοίνωσε πάντως τον περιορισμό των αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι αγορές θα συνεχιστούν με τον υφιστάμενο ρυθμό των 120 δισ. δολ. το μήνα, μέχρι να δει «σημαντική περαιτέρω πρόοδο» στην οικονομική ανάκαμψη.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί με προσοχή των πληθωρισμό και επανάλαβε την εκτίμηση ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές δεν αναμένεται να έχουν διάρκεια.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της CureVac γνωρίζουν μεγάλες απώλειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση της εταιρείας βιοτεχνολογίας ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει κατά της COVID-19 ήταν κατά 47% αποτελεσματικό στην αποτροπή της νόσου.
Η εταιρεία παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού Danaher ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας βιοτεχνολογίας Aldevron έναντι περίπου 9,6 δισ. δολαρίων.
Κατά 2,4% ενισχύεται η μετοχή της Ford Motor, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως αναμένει τα κέρδη προ φόρων και τόκων να διαμορφωθούν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στο β΄ τρίμηνο και σημαντικά υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο πριν από μια διάσκεψη των επενδυτών, η Ford τόνισε πως οι κρατήσεις των πελατών για νέα αυτοκίνητα είναι ισχυρές.
Ο διευθύνων σύμβουλος Jim Farley σε ανακοίνωση επισήμαινε ότι «η βελτίωση στον τομέα του αυτοκινήτου οφείλεται στο χαμηλότερο κόστος και στους ευνοϊκούς παράγοντες της αγοράς».
Προειδοποίησε ωστόσο ότι τα καθαρά κέρδη θα είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν είχαν ενισχυθεί από το κέρδος των 3,5 δισ. δολάρια που προέκυψε από την επένδυση στην Argo Al.

ΗΠΑ: Αναπάντεχη άνοδος στις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας - Έφτασαν τις 412.000

Απροσδόκητη άνοδο κατέγραψαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ φτάνοντας για την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με το Υπουργείο Εγασίας της χώρας, τις 412.000 συγκριτικά με τις 375.000 που ήταν ο προηγούμενος αριθμός.
Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση στις 370.000.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα 3,52 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουνίου.
Ωστόσο στα θετικά νέα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που επωφελείται από επιδόματα, έπεσε κάτω από 15 εκατομμύρια για πρώτη φορά από τον προηγούμενο Απρίλιο.

Απογοήτευση για το mRNA εμβόλιο της CureVac - Κυριαρχεί η ινδική παράλλαξη στη Μ. Βρετανία

Απογοήτευση προκάλεσε η ανακοίνωση της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας CureVac ότι το mRNA εμβόλιο της είναι κατά μόλις 47% αποτελεσματικό κατά της covid, εξέλιξη δυσοίωνη μια και πολλές χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος είχαν ποντάρει στο εν λόγω σκεύασμα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους.
Το εν λόγω εμβόλιο ήταν πολλά υποσχόμενο - όπως είχε φανεί στις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους - και τα ευρήματα αυτά προβλημάτισαν τους επιστήμονες, οι οποίοι απέδωσαν τη δυσοίωνη αυτή εξέλιξη και στις νέες παραλλάξεις του ιού.
Οι παραλλάξεις αποτελούν την κύρια ανησυχία των επιστημόνων και των κυβερνήσεων, οι οποίες δίνουν μάχη για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αγγλία καταγράφεται διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε 11 ημέρες λόγω της κυριαρχίας της ινδικής παράλλαξης (αποτελεί πλέον το 90% όλων των νέων κρουσμάτων), η οποία πλήττει κυρίως τους νέους και τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Παρόλο αυτά ο υφυπουργός Οικονομικών της Μ.Βρετανίας, Jesse Norman άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί για όσους Βρετανούς πολίτες έχουν εμβολιαστεί.
Πέρα από την Αγγλία όμως, ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στη Ρωσία αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, όπως στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, τη στιγμή που διατηρείται στα ύψη η κριτική κατά των κρατών εκείνων που εναντιώνονται στην άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.


Ευρώπη: Μεικτά πρόσημα στο κλείσιμο με φόντο τη Fed

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες -0,12% στις 459,33 μονάδες ενώ παράλληλα ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 σημείωσε άνοδο +0,11% στις 4.156,31 μονάδες.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 0,09% στις 15.724,85 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,42% στις 7.154,60 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 πρόσθεσε 0,21% στις 6.666,26 μονάδες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως να μην έχει τα στοιχεία που χρειάζεται μέχρι τη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, διασκεδάζοντας τις προσδοκίες για αυτό που αναμένεται ως μια κρίσιμη συνάντηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021.

Η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να διατηρήσει ένα αυξημένο επίπεδο αγοράς ομολόγων, αλλά καθώς η οικονομία ανακάμπτει και η πανδημία υποχωρεί, κάποιοι φορείς χάραξης πολιτικής ξεκινούν ήδη μια συζήτηση για την μετακύλιση του προγράμματος στήριξης.
«Δεν θα έχουμε απαραίτητα κάθε κομμάτι των δεδομένων που χρειαζόμαστε όσο προχωρούμε προς τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο Lane στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Τον Σεπτέμβριο ασφαλώς θα υπάρξει μια σημαντική συνάντηση, αλλά πρόκειται να έρθουν πολλά στοιχεία το φθινόπωρο», πρόσθεσε.

Στο 2% επιτάχυνε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο

Κατά 2% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Μάιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, ενώ ήταν υψηλότερο από το 1,3% του Απριλίου.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,3% τον περασμένο μήνα, από 2% τον Απρίλιο.
Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία στο 5,3%, στην Πολωνία στο 4,6% και στο Λουξεμβούργο στο 4,0%, ενώ ο πιο χαμηλός πληθωρισμός ήταν στην Ελλάδα, όπου μειώθηκε 1,2%.

Απώλειες στην Ασία στον απόηχο των αποφάσεων της Fed

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τις απώλειες στη Wall Street στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve η οποία φάνηκε να ετοιμάζεται να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας νωρίτερα απ’ ότι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναθεώρησαν την προηγούμενη εκτίμηση τους που δεν "έβλεπε" αυξήσεις των επιτοκίων πριν το 2024, εκτιμώντας πλέον ότι το βασικό επιτόκιο θα αυξηθεί, από το ιστορικό χαμηλό του 0% - 0,25% που είναι σήμερα, δύο φορές μέχρι τα τέλη του 2023.
Παράλληλα, η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό καθώς η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να ανακάμπτει με ισχυρούς ρυθμούς από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε πτώση -0,9% στις 29,033.27 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε οριακές μεταβολές, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,2%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση -0,4%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P-ASX 200 σημείωσε απώλειες -0,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης