πάμε euro

EURO 2020, Ιταλία – Ελβετία 3-0: Δύο στα δύο, πρόκριση και ρεκόρ για την «Σκουάντρα Ατζούρα»!

EURO 2020, Ιταλία – Ελβετία 3-0: Δύο στα δύο, πρόκριση και ρεκόρ για την «Σκουάντρα Ατζούρα»!

1ος όμιλος: Συνέχεια στην εξαιρετική εμφάνιση της πρεμιέρας απέναντι στην Τουρκία, έδωσε και πάλι στο Ολίμπικο η Ιταλία απέναντι στη «μαχητική» Ελβετία (3-0), παίρνοντας τη νίκη – πρόκριση, χάρη στα δύο γκολ του Λοκατέλι και ένα του Ιμόμπιλε, φτάνοντας μάλιστα σ' ένα αξιοζήλευτο ρεκόρ!

Σχετικά Άρθρα

Τη «μαγική» κατάσταση στην οποία βρίσκεται επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά η Ιταλία, η οποία επιβάλλοντας από νωρίς τον δικό της ρυθμό απέναντι στην Ελβετία, έκανε το 2/2 στο Ολίμπικο της Ρώμης, με πρωταγωνιστή τον Λοκατέλι, και «κλείδωσε» την πρόκριση για την επόμενη φάση του τουρνουά.

Παράλληλα, πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό αμυντικό ρεκόρ, για πρώτη φορά μέσα στον 21ο αιώνα, μη έχοντας δεχθεί γκολ εδώ και 10 ματς, ενώ παρέμεινε αήττητη για 29ο συνεχόμενο παιχνίδι, με την τελευταία της ήττα να χρονολογείται πριν από μία διετία!


Ο γρήγορος ρυθμός στο ξεκίνημα και η πρώτη φάση της Ιταλίας

Εξαιρετικός ήταν ο ρυθμός στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, ανάμεσα σε δύο ομάδες, που στο πρώτο τους παιχνίδι στη φετινή διοργάνωση, έδειξαν τις προθέσεις τους να παράξουν καλό ποδόσφαιρο.

Οι Ελβετοί άλλωστε, αν και δεν επικράτησαν της Ουαλίας (1-1), στην δεύτερη ημέρα του EURO, είχαν 11 τελικές στο πρώτο ημίχρονο, ενώ η ευρεία επικράτηση των Ιταλών απέναντι στην Τουρκία (3-0), προσέδωσε στην ομάδα του Μαντσίνι την απαραίτητη ψυχολογία.

Η πρώτη τελική προσπάθεια της αναμέτρησης προήλθε από το καλό πρέσινγκ των Ιταλών, με τον Ινσίνιε να κλέβει, τον Σπινάτσολα να βγάζει μια εξαιρετική σέντρα με το «κακό του πόδι», αλλά τον Τσίρο Ιμόμπιλε να αστοχεί από πλεονεκτική θέση, στο 10ο λεπτό της συνάντησης.


Η παρέμβαση του
VAR στο «αμφιλεγόμενο» γκολ του «ρέκορντμαν» Κιελίνι, η αναγκαστική αλλαγή και το δίκαιο προβάδισμα των Ιταλών

Ο ρυθμός ανέβαινε, η Ιταλία άρχισε να «ανεβάζει στροφές» και όσο περνούσε ο χρόνος φαινόταν πως η Ελβετία αδυνατούσε να συνεχίσει σε αυτό το τέμπο. Οι τελικές προσπάθειες των Ινσίνιε και Μπεράρντι, μετά από αυτή του Ιμόμπιλε, αποτέλεσαν μία προειδοποίηση. Το γκολ στο 19ο λεπτό του «ρέκορντμαν» συμμετοχών με τη «Σκουάντρα Ατζούρα», Κιελίνι, ακυρώθηκε για χέρι του αρχηγού της Ιταλίας, σε μία φάση που χρειάστηκε η παρέμβαση του VAR.


Ο αρχηγός της ομάδας αντικαταστάθηκε (24ο λεπτό), νιώθοντας ενοχλήσεις, αλλά οι Ιταλοί δεν επηρεάστηκαν. Δύο λεπτά μετά μάλιστα, φρόντισαν να πάρουν από το ματς αυτό που δικαιούνταν! Έκλεψαν την μπάλα στο χώρο του κέντρου, ο Λοκατέλι άλλαξε εξαιρετικά το παιχνίδι για τον συμπαίκτη του στην Σασουόλο, Μπεράρντι, αυτός κράτησε όσο χρειαζόταν, ώστε ο πρώτος να προλάβει να φτάσει στην περιοχή, του πέρασε την μπάλα και ο πίνακας του σκορ έγραψε 1-0 στο 26ο λεπτό!


Η έμπνευση του Ινσίνιε και η λήξη ενός «χορταστικού» ημιχρόνου

Το προβάδισμα της Ιταλίας δεν αφύπνισε την Ελβετία, αλλά αντιθέτως φρόντισε να την «φοβίσει» περισσότερο, με το σύνολο του Ρομπέρτο Μαντσίνι να συνεχίζει να απειλεί μέχρι και την λήξη του πρώτου ημιχρόνου!

Αυτό έκανε και ο Ινσίνιε, επτά λεπτά μετά από το 1-0 του Λοκατέλι, προβαίνοντας σε μία εξαιρετική λόμπα που σταμάτησε από τον Ακάντζι λίγο πριν καταλήξει στην εστία, ενώ την δική του στιγμή είχε και ο Σπινάτσολα, οκτώ λεπτά πριν από την λήξη του ημιχρόνου!


Η τελευταία φάση του πρώτου μέρους είχε ως πρωταγωνιστή τον Τσίρο Ιμόμπιλε, ο οποίος εκτέλεσε από δύσκολη γωνία, και το «χορταστικό» ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ένα δίκαιο προβάδισμα της Ιταλίας, στον 30άλεπτο «μονόλογο» της «Σκουάντρα Ατζούρα» επί των Ελβετών.

Η εντυπωσιακή αντεπίθεση της Ιταλίας και το 2-0 με τον Λοκατέλι

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο και πάλι η Ιταλία, με την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι να φαίνεται πως επιθυμούσε να αφήσει την μπάλα στους Ελβετούς και να «χτυπήσει» στην κόντρα.

Έτσι και έγινε… Στο 52ο λεπτό βρήκε στην αντεπίθεση με τρεις πάσες, δεν απείλησε σε πρώτο χρόνο, αλλά σκόραρε με ένα εξαιρετικό αριστερό σουτ εκτός περιοχής του Λοκατέλι, ο οποίος βρήκε δίχτυα δις στην 12η συμμετοχή του, για πρώτη φορά στην καριέρα του με τη φανέλα των "ατζούρι"!


Το δίλεπτο των ευκαιριών, μετά την συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα

Την πρώτη εντός εστίας τελική της σε τέσσερα ημίχρονα δέχθηκε η Ιταλία από τους Ελβετούς στο 63ο λεπτό της αναμέτρησης, με τον Ντοναρούμα να αποσοβεί τον κίνδυνο, με εξαιρετική απόκρουση στην προσπάθεια του Ζούμπερ, ο οποίος κατάφερε να εκτελέσει από δύσκολη γωνία.


Στην επόμενη φάση, σπουδαία ευκαιρία απώλεσε και η Ιταλία, με τον Μπεράρντι να αστοχεί από πλεονεκτική θέση, εντός περιοχής, σε μία ακόμη άριστα εκτελεσμένη αντεπίθεση της ομάδας του!


Βρήκε γκολ ο Ιμόμπιλε
, πρόκριση και ρεκόρ για τους Ιταλούς

Ο χρόνος πέρασε, η κατάσταση δεν διαφοροποιήθηκε, ο Ιμόμπιλε βρήκε το πολυπόθητο γκολ στο τέλος, πιστοποιώντας την εξαιρετική του εμφάνιση και οι Ιταλοί διατήρησαν την πολυπόθητη νίκη που τους εξασφαλίζει την συμμετοχή τους στην επόμενη φάση του EURO.


Παράλληλα, πλέον μετρούν περισσότερα από 900 αγωνιστικά λεπτά δίχως να έχουν δεχθεί γκολ, πράγμα που αποτελεί ρεκόρ για τους ίδιους, κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα, με τη διαφορά τερμάτων να φτάνει στο 31-0 και το σύνολο του Μαντσίνι να είναι πλέον 29 ματς αήττητο!

Αν δεν ηττηθεί στην τελευταία αναμέτρηση του 1ου ομίλου από την Ουαλία, θα «ισοφαρίσει» και τη δική της καλύτερη επίδοση στην ιστορία της!

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι (24’ Ατσέρμπι), Σπινατσόλα, Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Λοκατέλι, Μπεράρντι (69’ Τολόι), Ιμόμπιλε, Ινσίνιε (69’ Κιέζα)

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ελβέντι, Σαρ (58’ Ζούμπερ), Ακάντζι, Φρόιλερ, Τζάκα, Εμπαμπού (58’ Βίντμερ), Ροντρίγκες, Σακίρι (75’ Βάργκας), Σεφέροβιτς (46΄ Γκαβράνοβιτς), Εμπολό

Βαθμολογία (1ου ομίλου):

Ιταλία 6

Ουαλία 4

Ελβετία 1

Τουρκία 0

Επόμενοι αγώνες (3η αγωνιστική):

Ιταλία – Ουαλία (20/06)
Ελβετία – Τουρκία (20/06)

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης