Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden (ΗΠΑ): Δεν έχω εχθρική ατζέντα κατά της Ρωσίας – Θα επαναληφθούν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά

Biden (ΗΠΑ): Δεν έχω εχθρική ατζέντα κατά της Ρωσίας – Θα επαναληφθούν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά

Ρεαλιστής αλλά και αισιόδοξος για τις σχέσεις με την Ρωσία εμφανίστηκε  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden μετά τη Σύνοδο Κορυφής με τον ομόλογό του Vladimir Putin

Σχετικά Άρθρα

Μία σειρά από ακανθώδη ζητήματα τεθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο της Συνόρου Κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και του Ρώσου ομολόγου του Vladimir Putin, στην Villa La Grange, στη Γενεύη, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNΒC, την Τετάρτη 16 Ιουνίου, 2021
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin παραχώρησε πρώτος συνέντευξη και επισήμανε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και να υπάρξει αμοιβαία επιστροφή των πρεσβευτών τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Μόσχα.
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν ένιωσε καμία πίεση στη διάρκεια των συζητήσεων του με τον Biden και πως δεν υπήρχε εχθρότητα ανάμεσα τους, ωστόσο -όπως γνωστοποίησε- δεν δέχθηκε πρόσκληση από τον ομόλογο του να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Δοκιμασία

Από την πλευρά του, ο Joe Biden εμφανίστηκε ρεαλιστής και ταυτόχρονα αισιόδοξος για το μέλλον των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ με την Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τους μήνες που ακολουθούν μια δοκιμασία για την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Υπάρχει μια σημαντική προοπτική για ουσιώδη βελτίωση των σχέσεων μας, χωρίς εμείς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στις αρχές και στις αξίες μας».
Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν υπήρχαν απειλές στη σημερινή Σύνοδο» κατά την αναφορά σε ακανθώδη ζητήματα των διμερών σχέσεων.

Θετική εικόνα

«Συνολικά η συνάντηση ήταν καλή και θετική, δεν υπήρχαν υπερβολικές αντιδράσεις», τόνισε ο Biden, στις δηλώσεις του, στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου όπου διαμένει στην Γενεύη, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μόνος του κι όχι από κοινού με τον Vladimir Putin.
«Η ατζέντα μου δεν είναι εχθρική κατά της Ρωσίας ή εναντίον κάποιου άλλου, είναι υπέρ των Αμερικανών», είπε και σημείωσε εμφατικά «κανείς αμερικανικός πρόεδρος δεν μπορεί να αδιαφορήσει για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Ανθρώπινα δικαιώματα

«Είναι μέρος του dna της χώρας μας η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό έθεσε το θέμα της κράτησης του Alexei Navalny.
Ερωτηθείς για το τι θα πράξει ο ίδιος, είπε ότι αυτό θα ήταν μια «καταστροφική εξέλιξη για την Ρωσία».
«Πρέπει να υπάρχουν βασικοί κανόνες και να τους υπακούμε είπα στον Putin», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε στο να συνεργαστεί ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Αφγανιστάν - Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν την σημασία της αποτροπής ενός νέου γύρου τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, ότι έθεσε την ακλόνητη δέσμευση του απέναντι στην κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ -όπως είπε- στο εξέφρασε την ανησυχία του και για την Λευκορωσία.

Κυβερνοεπιθέσεις

Ο Biden τόνισε ότι συμφώνησαν να τοποθετήσουν εμπειρογνώμονες για τα θέσουν τα όρια του κυβερνοχώρου και κατέστησε σαφές -υπογράμμισε- ότι δεν θα ανεχθεί καμία απόπειρα παραβίασης της κυριαρχίας της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ούτε αγκαλιές ούτε Ψυχρός Πόλεμος

Ο ίδιος είπε ότι κατέστησε σαφές στον συνομιλητή του ότι θα απαντήσει σε ενέργειες που επηρεάζουν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.
Κατόπιν σημείωσε ότι θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ένα χρονικό πλαίσιο 3-6 μηνών, συμπληρώνοντας ότι τόσο ο Putin, όσο κι ο ίδιος δεν είχαν καμία ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες σήμερα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι η στιγμή για να αγκαλιαστούμε, όπως δεν είναι επίσης η ώρα για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο».
Ερωτηθείς σχετικά, παρατήρησε ότι η αναφορά Putin στο κίνημα Black Lives Matter όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα «ήταν μια ανόητη σύγκριση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης