Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Κοντά στο 1 δισ. δόσεις εμβολίων η Κίνα - Πάνω από 600.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Κοντά στο 1 δισ. δόσεις εμβολίων η Κίνα - Πάνω από 600.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Αίρει περιορισμούς η Νέα Υόρκη, καθώς έχει εμβολιάσει πάνω από το 70% του πληθυσμού της

Σχετικά Άρθρα

Με ταχύτητα ρεκόρ προχωρούν οι εμβολιασμοί κατά της covid στην Κίνα, η οποία αν και εκτιμάται ότι βρίσκεται κοντά στο να έχει χορηγήσει 1 δισεκατομμύριο δόσεις στους κατοίκους της, διαμηνύει πως δεν είναι ακόμα έτοιμη για να ανοίξει τα σύνορα της κυρίως λόγω της ανισότητας που υπάρχει στο εσωτερικό της όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια.
Και ενώ η Κίνα με αυτόν τον τρόπο αποτελεί μια «μικρογραφία» του πλανήτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και επισήμως ότι οι νεκροί λόγω της πανδημίας, ξεπέρασαν ένα ακόμα τραγικό ορόσημο, αυτό των 600.000 νεκρών, αν και ο ρυθμός των θανάτων είναι κατά πολύ πιο μειωμένος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Την ίδια στιγμή πάντως η Πολιτεία της Νέας Υόρκης έκανε γνωστό πως σκοπεύει να άρει πολλά από τα περιοριστικά μέτρα, μια και πάνω από το 70% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί και ενώ άλλες 12 Πολιτείες έχουν αναφέρει πως έχουν εμβολιάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού τους.
Στην Ευρώπη, η οποία και αυτή έχει επιταχύνει την εμβολιαστική εκστρατεία, η είδηση έρχεται από τη Γαλλία, όπου ο 12χρονος Perceval Gete έγινε ο νεαρότερος άνθρωπος σε όλη την ΕΕ που έχει εμβολιαστεί κατά της covid, ενώ αισιόδοξα είναι τα νέα από την Ινδία όπου η επιδημία είναι σε ύφεση, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν για μια νέα έκρηξη κρουσμάτων λόγω της πολύ γρήγορης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 176.773.897 και οι νεκροί 3.825.114
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.491.995 κρούσματα και 600.498 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.633.105 και τρίτη σε νεκρούς με 379.573
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 490.696 και τρίτη σε κρούσματα με 17.533.221
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.807.624
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.348.249 και έκτη η Ρωσία με 5.189.260
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.605.802
φδασδσα.JPG
Σάλος στις ΗΠΑ: Ληγμένα εμβόλια της Pfizer χορηγήθηκαν σε εκατοντάδες πολίτες στη Νέα Υόρκη

Εκατοντάδες πολίτες στη Νέα Υόρκη φαίνεται πως εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού με ληγμένα εμβόλια της Pfizer-BioNTech.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «New York Post», ένας εργαζόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο της Times Square έστειλε ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης ενημερώνοντας πως 899 ασθενείς έλαβαν κατά λάθος δόσεις εμβολίων που είχαν λήξει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα εμβόλια έμειναν στους καταψύκτες για μεγαλύτερο από το επιτρεπτό διάστημα. Έτσι όσοι άτυχοι έλαβαν τις συγκεκριμένες δόσεις ενημερώθηκαν πως θα πρέπει να επιστρέψουν για να κάνουν νέο εμβολιασμό επειδή δεν είναι εγγυημένη η αποτελεσματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, υγειονομικοί αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όσων έλαβαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στις Ηνωμένες Πολιτείες προκύπτει θέμα με ληγμένα ή αχρηστευμένα εμβόλια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό στα τέλη Δεκεμβρίου όταν φαρμακοποιός κατέστρεψε σκόπιμα εκατοντάδες εμβόλια της εταιρείας Moderna.

Δραματική η κατάσταση με την Covid στη Μόσχα - 13.397 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Οι αρχές στη Μόσχα θα καταστήσουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 υποχρεωτικό για το 60% των εργαζομένων στον τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπγιάνιν δήλωσε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην πόλη εξελίσσεται με δραματικό τρόπο και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω της Covid-19.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 13.397 νέα κρούσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 5.782 στη Μόσχα, ανεβάζοντας τον επίσημο εθνικό απολογισμό από την αρχή της πανδημίας σε 5.249.990.
Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 396 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 127.576.
Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία δίνει ξεχωριστό απολογισμό και έχει ανακοινώσει ότι η χώρα έχει καταγράψει περίπου 270.000 θανάτους από COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Covid-19: Η Πορτογαλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τα τέλη Φεβρουαρίου

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 1.350 το τελευταίο 24ωρο, η μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής αρχής Υγείας DGS σήμερα.
Με τα νέα κρούσματα, ο αριθμός των μολύνσεων στην Πορτογαλία ανέρχεται πλέον σε 860.365.
Έξι θάνατοι καταγράφθηκαν σήμερα, με το σύνολο των θανάτων να βρίσκεται πλέον στους 17.055, από την αρχή της πανδημίας.
Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, τόσο σε κλινικές όσο και σε ΜΕΘ, αυξήθηκε επίσης ελαφρά.
Η αύξηση των μολύνσεων καταγράφεται λιγότερο από έναν μήνα αφότου η Πορτογαλία άνοιξε για τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, έχοντας αρχίσει να χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα Μαρτίου. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ήδη επαναλειτουργούν.
Σήμερα, η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει, επίσης, σε Αμερικανούς επισκέπτες, με αρνητικό τεστ κορονοϊού να εισέλθουν στη χώρα.
Η κυβέρνηση δέχθηκε πυρά, επειδή επέτρεψε δύο μεγάλες συγκεντρώσεις φιλάθλων ποδοσφαίρου να λάβουν χώρα τον περασμένο μήνα.
Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται στις παραλίες και τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα 2,3 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως ενάντια του νέου κορωνοϊού.
Περίπου το 69% των νέων κρουσμάτων σήμερα καταγράφηκαν εντός και στα περίχωρα της πρωτεύουσας Λισαβόνας.

Κίνα: Κοντά στο 1 δισ. δόσεις εμβολίων - Εμβολιασμένο το 44% αλλά τα σύνορα κλειστά

Αν και μέχρι στιγμής η Κίνα έχει εμβολιάσει το 44% του πληθυσμού της έστω με μια δόση, οι ειδικοί επιστήμονες τάσσονται κατά του ανοίγματος των συνόρων, αναφέροντας αφενός το χαμηλό ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αφετέρου τις ανισότητες διαφόρων περιοχών της χώρας όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Κίνα είναι κοντά στο να επιτύχει να έχει χορηγήσει 1 δις δόσεις εμβολίων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι συνολικά έχει χορηγήσει 923 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ενώ χθες Τρίτη 15/6 χορήγησε μέσα σε μια ημέρα περίπου 19,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούνιο η Κίνα πραγματοποιεί κατά μέσο όρο ημερησίως πάνω από 17,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αριθμός αυξημένος κατά πολύ σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, όταν και εκτιμάται ότι γίνονταν 4,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά μέσο όρο την ημέρα.
Ωστόσο, οι ανισότητες είναι μεγάλες.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως αν και το 70% των κατοίκων του Πεκίνου και το 50% των κατοίκων της Σανγκάης έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις των εμβολίων, το αντίστοιχο ποσοστό στις επαρχίες Guangdong και Shandong είναι κάτω από 20%.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν έχει έρθει η ώρα ακόμα για το άνοιγμα των συνόρων καθώς πολλές περιοχές της χώρας δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς και δεν έχει διαμορφωθεί επαρκές τείχος προστασίας.
Ακόμα όμως δεν είναι σαφές ποιο θεωρείται το κατάλληλο ποσοστό εμβολιασμένων, έτσι ώστε να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

ΗΠΑ: Πάνω από 600.000 οι νεκροί

Ένα ακόμα δραματικό ορόσημο της πανδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασαν οι ΗΠΑ, καθώς ανακοινώθηκε και επίσημα πως ο αριθμός των νεκρών από την covid έχει ξεπεράσει τους 600.000.
Υπό αυτά τα εξαιρετικά αρνητικά δεδομένα, η κυβέρνησης Biden έχει θέσει ως στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού έστω και με μια δόση έως τις 4 Ιουλίου, κάτι που έχει επιτευχθεί ήδη σε αρκετές Πολιτείες.
Μάλιστα ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo ανακοίνωσε πως αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, καθώς το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Πολιτείας έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.
«Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα» τόνισε ο Cuomo, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσουν οι πιέσεις σε όλους τους κατοίκους προκειμένου να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εκτιμάται ότι 12 Πολιτείες έχουν εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 50% του πληθυσμμού τους
Εκτιμάται πως το 52,6% των Αμερικάνων έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ πλήρως ανοσοποιημένοι είναι 145 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή σχεδόν το 44% του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν 113 ημέρες για να αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων από τους 500.000 συνολικά στους 600.000, η δεύτερη κατά σειρά πιο αργή αύξηση κατά 100.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ πήγαν από τους 400.000 στους 500.000 θανάτους σε μόλις 35 ημέρες.
Ο μέσος όρος θανάτων επτά ημερών μειώθηκε κατά περίπου 90% από την κορύφωσή του τον Ιανουάριο.
2313213123123213131321.JPG
Ursula von der Leyen: Ξεπεράσαμε τους 300 εκατ. εμβολιασμούς στην ΕΕ

Τη θέση πως έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 300 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην ΕΕ διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων έως τον Ιούλιο.
«Έχουμε περάσει τα 300 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην ΕΕ.
Κάθε μέρα πλησιάζουμε τον στόχο μας: να παραδώσουμε αρκετές δόσεις ώστε τον επόμενο μήνα να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων στην ΕΕ» ανέφερε σε μήνυμα της στο twitter η επικεφαλής της Κομισιόν.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε χθες πως ο 12χρονος Perceval Gete έγινε ο νεαρότερος Ευρωπαίος που έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Ιταλία: Παράταση στα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού αποφασίζει ο Draghi

Η κυβέρνηση του Mario Draghi προσανατολίζεται προς την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται κανονικά να λήξει στις 31 Ιουλίου.
Οι εφημερίδες La Repubblica και Ιl Messaggero, όμως, γράφουν σήμερα ότι ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός φέρεται να θέλει να την διατηρήσει, ίσως και μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί πιο εύκολα η όλη διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών μέχρι το φθινόπωρο και να ελεγχθεί η πορεία των μολύνσεων (και να ληφθούν τυχόν νέα προσωρινά μέτρα πρόληψης) μετά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.
Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. 

Υποχωρεί η covid στην Ινδία – Προειδοποιήσεις επιστημόνων για νέα έκρηξη 

Υποχωρεί η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, τη στιγμή πάντως που οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια νέα έξαρση κρουσμάτων λόγω της άμεσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή των πολιτών σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 2.542 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 62.224 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Η Ινδία μετρά 379.573 νεκρούς επί συνόλου 29,63 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως.
Υπενθυμίζεται πως η επιδημία έφτασε στο αποκορύφωμα της τον περασμένο Μάιο, όταν και αναφέρονταν καθημερινά περισσότερα από 400.000 κρούσματα την ημέρα.
Με την επιδημία να υποχωρεί, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες και πόλεις ανακοινώνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον έλεγχο της διασποράς του ιού ενώ στο Νέο Δελχί οι αρχές επέτρεψαν την επαναλειτουργία των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ύστερα από lockdown πέντε εβδομάδων το Νέο Δελχί άνοιξε τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα ενώ επέτρεψε στα εστιατόρια να έχουν πληρότητα της τάξης του 50%, κάτι που συμβαίνει και με τις αστικές συγκοινωνίες.
Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή και εμφανίζονται αντίθετοι στο πλήρες άνοιγμα, επισημαίνοντας πως μόλις το 5% των 950 εκατομμυρίων ενήλικων Ινδών έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου και προειδοποιώντας πως υπό αυτά τα δεδομένα, κάθε άλλο παρά αποκλείεται μια νέα έξαρση κρουσμάτων.
8678675785875686587566587657865.JPG
Νότια Αφρική: Αυστηρότερα μέτρα λόγω γ’ κύματος

Αυστηρότερα τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.
Συγκεκριμένα, επιβάλλονται αυστηρότεροι έλεγχοι στην πώληση αλκοόλ, παρατείνεται κατά μια ώρα η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 22:00 ως τις 04:00 ενώ μπαρ και εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν στις 21:00.
Παράλληλα, δεν θα μπορούν να συγκεντρώνονται πάνω από 50 άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους και 100 σε εξωτερικούς.
Η Νότια Αφρική είναι χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία σε όλη την Αφρική.
Εδώ και δύο εβδομάδες καταγράφει διπλασιασμό του αριθμού των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 60%.
Η αναζωπύρωση αυτή συνέπεσε με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νοτιοαφρικάνικο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Οι αρχές ανακοίνωσαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα αποσύρουν από την κυκλοφορία δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson εξαιτίας «προβλήματος μη συμβατότητας» στη διαδικασία παραγωγής στις ΗΠΑ.
Η Νότια Αφρική έχει καταγράψει πάνω από 58.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,76 εκατ. και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Αυστραλία: Αίρονται περιορισμοί στη Μελβούρνη

Από τις 18/6 θα μπορούν οι κάτοικοι της Μελβούρνης στην Αυστραλία να ταξιδέψουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων από τις εστίες τους και ενώ θα τερματιστεί και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με τις αρχές να χαλαρώνουν ακόμα περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα έξαρση κρουσμάτων που καταγράφηκε από τις 25/5 και μετά.
Παρά το γεγονός ότι περιστατικά μόλυνσης που συνδέονται με μία νέα συρροή σε ένα αστικό οικοδομικό τετράγωνο αυξήθηκαν ελαφρώς σήμερα, η Μελβούρνη θα άρει σταδιακά τους περιορισμούς.
Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα αυξηθούν στα 20 άτομα, ενώ ο περιορισμός για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια θα αρθεί.
Τα γυμναστήρια θα μπορούν να ανοίξουν στη Μελβούρνη, αλλά πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες για τις αποστάσεις, ενώ η λειτουργία χώρων όπως τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα ομορφιάς θα γίνεται χωρίς μάσκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης