Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall Street μετά τις εκτιμήσεις της Fed για τον πληθωρισμό

Πιέσεις στη Wall Street μετά τις εκτιμήσεις της Fed για τον πληθωρισμό

Πιέσεις στη Wall Street μετά τις εκτιμήσεις της Fed για τον πληθωρισμό

Σχετικά Άρθρα

Με απώλειες, έκλεισαν σήμερα 16/6 οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να προβληματίζονται από τις εκτιμήσεις της Federal Reserve για τον πληθωρισμό και το "σήμα” της για ταχύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των επιτοκίων της.
Στο εύρος του 0% - 0,25% κράτησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), μετά τη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου 2021, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για αναθεώρησή τους το 2023.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, «βλέπει» άνοδο στο 3,4%, ήτοι 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από την εκτίμηση στην οποία είχε προβεί τον Μάρτιο του 2021.
Την ίδια στιγμή, επί τα βελτίω αναθεώρησε την εκτίμησή της για το αμερικανικό ΑΕΠ φέτος, στο +7% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 6,5%, με την ανεργία να παραμένει αμετάβλητη στο 4,5%.

Powell: Απέχει αρκετά η ώρα αύξησης των επιτοκίων

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed, ο J. Powell παραδέχθηκε μεν ότι ορισμένες από τις δυναμικές που σχετίζονται με το άνοιγμα της οικονομίας αυξάνουν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος και πιο επίμονος από ό,τι αναμέναμε, ωστόσο εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στη συνέχεια προς τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Ο Powell τόνισε ότι η πρόοδος που καταγράφεται ως προς τον διπλό στόχο της απασχόλησης και του πληθωρισμού που έχει θέσει η Fed είναι ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν, αλλά επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι οι τρέχουσες συνθήκες απέχουν πολύ από το σημείο όπου έπρεπε να βρίσκεται η οικονομία ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,77% στις 34.033,67 μονάδες

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,54% στις 4.223,7 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,24% στις 14.039,68 μονάδες

Άνοδος 1,1% στις τιμές εισαγωγών - Ανοδος 3,6% στις ενάρξεις κατοικιών 

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι τιμές των εισαγωγών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Μάιο.
Πρόκειται για μια ακόμα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά καθώς ανοίγει η οικονομία.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 1,1% τον περασμένο μήνα, μετά από κέρδη 0,8% τον Απρίλιο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των τιμών κατά 0,8%.
Εξαιρουμένων των τιμών του πετρελαίου, οι τιμές εισαγωγών κινήθηκαν 0,9% υψηλότερα έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 0,5%.
Η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές τον Μάιο, καταγράφοντας άνοδο 3,6%.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών ανήλθαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,572 εκατ. τον περασμένο μήνα.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι ενάρξεις θα σκαρφαλώσουν στο 1,63 εκατ.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο οι ενάρξεις είχαν πραγματοποιήσει άλμα πάνω από 11% στο 1,733 εκατ., επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2006.
Ωστόσο, οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησαν 3%, στο 1,681 εκατ.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η Oracle ανακοίνωσε κέρδη 4,03 δισ. δολ. ή 1,37 δολ. ανά μετοχή με πωλήσεις ύψους 11,23 δισ. δολ. για το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η Moderna ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγόρασε άλλες 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19, διατηρώντας τη δυνατότητα αγοράς και άλλων υποψηφίων εμβολίων κατά του κορωνοϊού από τη γραμμή παραγωγής της εταιρείας.
Οι ΗΠΑ πλέον έχουν παραγγείλει συνολικά 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna.
Οι 110 εκατ. δόσεις θα παραδοθούν το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ 90 εκατ. αναμένεται να παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η Elanco Animal Health ανακοίνωσε ότι έχει έλθει σε συμφωνία για την απόκτηση της Kindred Biosciences Inc., έναντι 440 εκατ. δολαρίων.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Elanco θα πληρώσει 9,25 δολάρια ανά μετοχή για κάθε μία μετοχή της Kindred που κατέχει, που συνιστά premium 52% σύμφωνα με την τιμή κλεισίματος-μέσο όρο των 30 τελευταίων ημερών.
Τα νέα έστειλαν τη μετοχή της Kindred σε άνοδο 45% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.
Η Elanco αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί στο γ΄ τρίμηνο και θα επηρεάσει ελαφρώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή του 2021 και του 2022.
Αλλά αναμένεται να προσθέσει 1% αύξησης στα έσοδα, από το 2024. Η Elanco επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα β’ τριμήνου και στο σύνολο της χρήσης.
Αναμένει ότι τα έσοδα β΄ τριμήνου θα διαμορφωθούν από 1,225-1,255 δισ. δολάρια, και για το σύνολο της χρήσης στα 4,670-4,710 δισ. δολάρια.

Covid: Κοντά στο 1 δις δόσεις εμβολίων η Κίνα – Πάνω από 600.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Με ταχύτητα ρεκόρ προχωρούν οι εμβολιασμοί κατά της covid στην Κίνα, η οποία αν και εκτιμάται ότι βρίσκεται κοντά στο να έχει χορηγήσει 1 δισεκατομμύριο δόσεις στους κατοίκους της, διαμηνύει πως δεν είναι ακόμα έτοιμη για να ανοίξει τα σύνορα της κυρίως λόγω της ανισότητας που υπάρχει στο εσωτερικό της όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια.
Και ενώ η Κίνα με αυτόν τον τρόπο αποτελεί μια «μικρογραφία» του πλανήτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και επισήμως ότι οι νεκροί λόγω της πανδημίας, ξεπέρασαν ένα ακόμα τραγικό ορόσημο, αυτό των 600.000 νεκρών, αν και ο ρυθμός των θανάτων είναι κατά πολύ πιο μειωμένος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Την ίδια στιγμή πάντως η Πολιτεία της Νέας Υόρκης έκανε γνωστό πως σκοπεύει να άρει πολλά από τα περιοριστικά μέτρα, μια και πάνω από το 70% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί και ενώ άλλες 12 Πολιτείες έχουν αναφέρει πως έχουν εμβολιάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού τους.
Στην Ευρώπη, η οποία και αυτή έχει επιταχύνει την εμβολιαστική εκστρατεία, η είδηση έρχεται από τη Γαλλία, όπου ο 12χρονος Perceval Gete έγινε ο νεαρότερος άνθρωπος σε όλη την ΕΕ που έχει εμβολιαστεί κατά της covid, ενώ αισιόδοξα είναι τα νέα από την Ινδία όπου η επιδημία είναι σε ύφεση, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν για μια νέα έκρηξη κρουσμάτων λόγω της πολύ γρήγορης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές εν αναμονή της Fed

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές εν μέσω αναμονής της σημερινής συνεδρίασης της Fed.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,23% στις 459,86 μονάδες ενώ παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κέρδισε 0,20% στις 4.151,76 μονάδες.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,12% στις 15.710,57 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,17% στις 7.184,95 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 κέρδισε 0,20% στις 6.652,65 μονάδες.
Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve οι οποίες μπορεί να δώσουν νέα στοιχεία για την μελλοντική πορεία του τεράστιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί η κεντρική τράπεζα για την τόνωση της ανάπτυξης.
Προς επέκταση του δικαιώματος για την ελάφρυνση μιας εκ των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες εξαιτίας της πανδημίας, κατά εννέα μήνες, προκειμένου να παραμείνει αδιατάρακτη ροή της πίστωσης εν μέσω της πανδημίας, μεταδίδει δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.
Η απόφαση δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το ΔΣ της ΕΚΤ, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Εάν η απόφαση αυτή επιβεβαιωθεί, οι τράπεζες που εποπτεύονται από την ΕΚΤ θα συνεχίσουν να επιτρέπεται να εξαιρούν μέρος της έκθεσης τους στις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, από τον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης, έως τον Μάρτιο του 2022.
Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της μετάβασης σε μία πιο πράσινη και πιο ψηφιακά αναβαθμισμένη οικονομία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.
Πρόκειται για την πρώτη έγκριση εθνικού σχεδίου από μπλοκ των 27 χωρών.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε υποβάθμιση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας προχωρά το ινστιτούτο Ifo.
Σύμφωνα με τις τελευταίες του εκτιμήσεις, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2021 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,7%), καθώς τα εμπόδια στην προσφορά στον τομέα της μεταποίησης συγκρατούν τη βιομηχανική παραγωγή.
Ωστόσο, για το 2022 το Ifo αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη που πλέον αναμένεται στο 4,3% από 3,2%.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,6% το 2021 αλλά θα περιοριστεί στο 1,9% το 2022.
Κατά 2,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως τον Μάιο, ανεβάζοντας ταχύτητα από το 1,6% του Απριλίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,6%.
Σύμφωνα με την έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι Μεταφορές προσέφεραν τη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στον δείκτη.
Ακολούθησαν τα ρούχα, τα καύσιμα, τα είδη ψυχαγωγίας, καθώς και τα γεύματα και τα ποτά που καταναλώθηκαν έξω.
Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη πτωτική συμβολή προήλθε από τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά σύμφωνα με το CNBC.
Η άνοδος της αύξησης των τιμών από το 1,5% του Απριλίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σύγκριση με τις τιμές του Μαΐου 2020, όταν η χώρα βρισκόταν στο πρώτο σκληρό lockdown ειδικά στα ρούχα, καύσιμα αυτοκινήτων, παιχνίδια και φαγητά σε πακέτο (delivery).
Οι επενδυτές παγκοσμίως αξιολογούν τους κινδύνους μιας συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 5,0% τον Μάιο, το υψηλότερο μέσα σε 13 χρόνια, και όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden πρότεινε ένα πακέτο τόνωσης 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια με το βλέμμα στην Fed

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve οι οποίες μπορεί να δώσουν νέα στοιχεία για την μελλοντική πορεία του τεράστιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί η κεντρική τράπεζα για την τόνωση της ανάπτυξης.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε πτώση -0,5% στις 29.298,59 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας σημείωσε άλμα 49,6% τον Μάιο από το προηγούμενο έτος.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε -0,5%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -1,2%.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε -0,6%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κινήθηκε με οριακά κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης