Football Talk

Βραβείο «Golden Boy»: Οι στιγμές που το ελληνικό ποδόσφαιρο καμάρωσε τα δικά του παιδιά…

Βραβείο «Golden Boy»: Οι στιγμές που το ελληνικό ποδόσφαιρο καμάρωσε τα δικά του παιδιά…

Από το 2010, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αναδείξει μεγάλα ταλέντα και η παρουσία της «γαλανόλευκης» στα βραβεία του Golden Boy, το αποδεικνύει.

Την Τετάρτη (15/06) το βράδυ ανακοινώθηκε από την ιταλική εφημερίδα «Tuttosport», η λίστα των 100 υποψηφίων για το βραβείο του «Golden Boy». Είναι κάτι σαν την «Χρυσή Μπάλα» των νεαρών ποδοσφαιριστών, από την οποία προκύπτει το κορυφαίο ταλέντο της χρονιάς που ολοκληρώνεται. Στην ψηφοφορία μετέχουν τα μεγαλύτερα Μέσα από κάθε χώρα και για την Ελλάδα, εκπρόσωπος είναι ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Η λίστα με τα 100 ονόματα, δεν πέρασε για ακόμη μία χρονιά, απαρατήρητη από την Ελλάδα. Ανάμεσα στους υποψηφίους, υπάρχουν και δύο ελληνόπουλα. Πρόκειται για τους Χρήστο Τζόλη και Κωνσταντίνο Τζολάκη, οι οποίοι πραγματοποίησαν εξαιρετική χρονιά και δικαίως βρίσκονται στα μεγάλα ταλέντα της Ευρώπης.

Βέβαια, δεν είναι οι μόνοι. Την τελευταία 11ετία έχουμε δει αρκετούς Έλληνες να βρίσκονται έστω στην αρχική φάση αυτού του βραβείου. Ο Σωτήρης Νίνης έκανε την αρχή, ο Αντώνης Στεργιάκης τον ακολούθησε και το πήγε ένα βήμα παραπέρα και τώρα ο Χρήστος Τζόλης πάει να κάνει την διαφορά.

Η διαφορά του Νίνη από τους υπολοίπους…

Μπορεί πλέον, να ανακοινώνονται 100 ονόματα, ωστόσο αυτό συμβαίνει από το 2017 και μετά. Πριν, η «Tuttosport» ξεκινούσε την διαδικασία από την 40άδα. Όπως είναι λογικό, ήταν πολύ δύσκολο κάποιος Έλληνας να μπει στη θέση κάποιου μεγάλου ταλέντου. Και όμως, το 2010, ο Σωτήρης Νίνης τα κατάφερε.

Με τον Παναθηναϊκό να έχει κατακτήσει το νταμπλ στην Ελλάδα, ο τότε 20χρονος μεσοεπιθετικός, είχε καταφέρει να ξεχωρίσει και με το παραπάνω. Σε μία χώρα όπου δύσκολα κάποιος νεαρός ποδοσφαιριστής είχε βασικό ρόλο, ο διεθνής άσος είχε καταφέρει να γίνει μέχρι και… ηγέτης του «τριφυλλιού».

Έπαιξε σε συνολικά 42 ματς της σεζόν 2009-10, με απολογισμό έξι γκολ και οκτώ ασίστ. Ωστόσο, το αποκορύφωμα δεν ήταν άλλο από το παιχνίδι της Ρώμης για τη ρεβάνς της φάσης των «32» του Europa League. Εκεί, κόντρα στην Ρόμα, ο Έλληνας άσος με ένα γκολ και δύο ασίστ, χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 3-2 και την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Στεργιάκης και Λάμπρου, έφεραν την επιστροφή της «γαλανόλευκης» στη λίστα…

Έπρεπε να περάσουν επτά χρόνια, για να ξαναδεί το ελληνικό ποδόσφαιρο κάποιον «δικό» του στη λίστα. Μόλις έγινε η αλλαγή και από 40, έβγαιναν οι 100, δεν υπήρχε ένας αλλά δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο Αντώνης Στεργιάκης και ο Λάζαρος Λάμπρου. Ο πρώτος βρισκόταν στο εξωτερικό και φορούσε τη φανέλα της Σλάβια Σόφιας, ενώ ο δεύτερος είχε βγάλει... μάτια με Ηρακλή και Πανιώνιο.

Η υποψηφιότητάς τους, δεν ήταν τυχαία. Ο Κρητικός πορτιέρο είχε ήδη αγωνιστεί σε εννιά παιχνίδια σε επαγγελματικό επίπεδο και είχε αποδείξει την τεράστια αξία τους κάτω από τα δοκάρια. Μάλιστα, γινόταν λόγος για τον επόμενο μεγάλο τερματοφύλακα της Εθνικής Ελλάδος.

Από την άλλη, ο Λάμπρου μόλις είχε πατήσει τα 20 του χρόνια και μέσα σε ένα εξάμηνο, έκανε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο να μιλάει για εκείνον. Με τα χρώματα του Ηρακλή ήταν εντυπωσιακός και η ευκολία με την οποία έπαιζε σε όλες τις θέσεις, έλεγε πολλά. Ο ΠΑΟΚ έβγαλε από τα ταμεία του 300 χιλιάδες ευρώ τον ίδιο χειμώνα και τον παραχώρησε για ένα 6μηνο στον Πανιώνιο. Συνολικά μέτρησε 27 συμμετοχές με ένα τέρμα και μία ασίστ.

Τριάδα-«φωτιά» και το ρεκόρ από Στεργιάκη…

Την αμέσως επόμενη χρονιά, οι «φουρνιές» του ελληνικού ποδοσφαίρου είχαν πάρει «φωτιά». Μετά την διπλή εκπροσώπηση, ήρθε και η… τριπλή. Αυτή τη φορά, στην τεράστια λίστα, γράφτηκαν τα ονόματα των Παναγιώτη Ρέτσου, Δημήτρη Λημνιού και Γιώργου Γιαννούτσου.

Ο πρώτος μόλις είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του σεζόν μακριά από την Ελλάδα και με τη φανέλα της Λεβερκούζεν. Ένα γκολ και τρεις ασίστ σε 37 παρουσίες ήταν ο απολογισμός που τον οδήγησε να κρατήσει μία θέση στις υποψηφιότητες. Από την άλλη, ο Λημνιός έκανε τρομερές εμφανίσεις με την φανέλα του ΠΑΟΚ, καθώς εκείνη τη σεζόν έπαιξε σε 31 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και ήταν εκ των κορυφαίων της ομάδας. 

Ακόμα, ο Γιώργος Γιαννούτσος μπορεί να μην είχε πολλές παραστάσεις σε επαγγελματικό επίπεδο, όμως το ταλέντο του φαινόταν από μακριά. Αποτέλεσε το καλύτερο αριστερό μπακ στους νέους εκείνη τη σεζόν και πολλοί έλεγαν πως είναι το μέλλον της ΑΕΚ, χωρίς να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια ωστόσο.

Έπειτα από αυτή τη χρονιά, το 2019 ήταν «φτωχό» μπροστά στα δύο προηγούμενα. Μόλις μία ελληνική παρουσία και αυτή, δεν έπαιζε σε ομάδα της Ελλάδας. Όμως, αποτέλεσε μία ιδιαίτερη συμμετοχή, αφού έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που υπάρχει σε δύο υποψηφιότητες Golden Boy. Ο λόγος, φυσικά, για τον Αντώνη Στεργιάκη.

Ο Έλληνας πορτιέρο, σε αντίθεση με την πρώτη φορά, είχε πραγματοποίησε μία γεμάτη σεζόν πάλι με τη Σλάβια και σαφώς, καλύτερη από την προηγούμενη. Μάλιστα, είχε μπει δυναμικά στο προσκήνιο για να αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό. Είχε στο παλμάρε του συνολικά 20 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με δύο ανέπαφες εστίες.

«Ξεπέταγμα» Τζόλη και βλέψεις για… ψηλά!

Το 2019/20, ο Χρήστος Τζόλης, έστω και προς το τέλος της σεζόν, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με τον καλύτερο τρόπο. Εκτός από το γεγονός πως ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις με την Κ21, με 19 γκολ σε 23 συμμετοχές, πρόλαβε να σκοράρει και το παρθενικό του τέρμα με τους «μεγάλους» στα play off

Όλα αυτά ήταν αρκετά για να τον θέσουν υποψήφιο για το βραβείο αλλά και για να τον στείλουν μέχρι και την 40άδα! Ήταν ο πρώτος Έλληνας μετά τον Σωτήρη Νίνη που κατάφερνε να φτάσει σε αυτό το σημείο, ωστόσο το «όνειρο» σταμάτησε εκεί.

Με την εξέλιξή του να είναι εντυπωσιακή και τη φετινή χρονιά να μετατρέπεται σε ηγέτης του ΠΑΟΚ, με 16 γκολ και 10 ασίστ σε 46 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, ο 19χρονος επιθετικός βρίσκεται ξανά ανάμεσα στα κορυφαία ταλέντα. Ο ίδιος περιμένει να πάει ακόμα πιο ψηλά φέτος, αφού οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές για ένα παιδί που βρίσκεται μόλις ένα χρόνο σε επαγγελματικό επίπεδο.

Βέβαια, δεν είναι μόνος του φέτος. Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης τον συνοδεύει σε αυτή την 100άδα, αφού ο πορτιέρο του Ολυμπιακού ήταν εξίσου εξαιρετικός φέτος. Ο Πέδρο Μαρτίνς, βλέποντας την δουλειά που βγάζει, αποφάσισε να τον επιβραβεύσει με έξι συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Το ταλέντο και η ποιότητα του, δείχνουν μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το μέλλον του Ολυμπιακού.

Μία ματιά στη λίστα, κάνει άπαντες να καταλάβουν, πως μόνο «λίγο» δεν είναι το γεγονός να βρίσκεσαι σε αυτή. Ακόμα και στην 100άδα, θεωρείται τεράστια επιτυχία και ακόμη μεγαλύτερη, είναι πως την τελευταία δεκαετία, βλέπουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο να εκπροσωπείται όλο και περισσότερο.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης