Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΛΕΤΑΕΝ: 6+1 άξονες πολιτικής για την αιολική ενέργεια

ΕΛΕΤΑΕΝ: 6+1 άξονες πολιτικής για την αιολική ενέργεια
Τους έξι συν ένα άξονες πολιτικής για την προώθηση της αιολικής ενέργειας στην ελληνική αγορά παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (

Τους έξι συν ένα άξονες πολιτικής για την προώθηση της αιολικής ενέργειας στην ελληνική αγορά παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα του ανέμου.

Συγκεκριμένα η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει την ανάγκη για:

Έναν νέο αυξημένο στόχο για τις ΑΠΕ μέχρι το 2030. Ζητείται η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ με νέα μέτρα και πολιτικές για την επίτευξη του νέου ευρωπαϊκού στόχου για το κλίμα 55% το 2030.
Τη λειτουργία των ΑΠΕ στην ανταγωνιστική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό ζητείται νέο σύστημα διαγωνισμών ειδικών ανά τεχνολογία ΑΠΕ καθώς η οικονομική ανάπτυξη του συστήματος και η βέλτιστη αξιοποίηση των δικτύων απαιτεί οι επόμενοι διαγωνισμοί να είναι ειδικοί ανά τεχνολογία.
Επίσης η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει ότι για την αποτελεσματική συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά προϋπόθεση είναι η πλήρης ανάπτυξη και ωρίμανση μιας καλά σχεδιασμένης ενδοημερήσιας αγοράς με συχνές δημοπρασίες (ή και συνεχή λειτουργία), που θα έχει επιτύχει να διατηρεί για ικανό χρονικό διάστημα επαρκή ρευστότητα, είναι βασική προϋπόθεση για να μπορούν οι καταναλωτές να αξιοποιούν τα οφέλη από την πλήρη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην ανταγωνιστική αγορά.
Ομοίως, απαιτείται ικανός ανταγωνισμός στην αγορά εξισορρόπησης.
Την απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου με έμφαση στα τελευταία στάδια αδειοδότησης ώστε να προωθηθούν οι ώριμες επενδύσεις.
Απλοποίηση δεν σημαίνει ότι όλες οι αιτήσεις θα εγκρίνονται.
Σημαίνει ότι η πολιτεία αποφασίζει οριστικά, θετικά ή αρνητικά, για μια επένδυση εντός εύλογου χρόνου που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 έτη, αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Την υλοποίηση θεσμικών δράσεων για τα επόμενα μεγάλα βήματα, την αποθήκευση και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Απαιτείται ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο με σαφή προβλεψιμότητα και ασφάλεια για την Αποθήκευση και τα ΘΑΠ. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις σε αναγκαίες υποδομές, με έμφαση στα ναυπηγεία και τα λιμάνια, και ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας.
Την ανάπτυξη του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των διεθνών διασυνδέσεων με στόχο να καταστεί η χώρα εξαγωγός πράσινης ενέργειας.
Ως προς το χωροταξικό σχεδιασμό η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει ότι η εφαρμογή του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Α.Π.Ε., που έχει εγκριθεί από το ΣτΕ, αποτελεί βασικό στοιχείο της αδειοδότησης των έργων.
Το ΕΧΠ Α.Π.Ε. επικαιροποιείται αυτή την περίοδο.
Η επικαιροποίησή του θα πρέπει να επιλύσει προβλήματα εφαρμογής και να αξιοποιήσει την εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας όπως και τη πληροφορία που έχει αποκτηθεί από το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί εν τω μεταξύ.
Τέλος ως προς την ανάπτυξη της τεχνολογίας των μικρών ανεμογεννητριών η ΕΛΕΤΑΕΝ υπογραμμίζει ότι η προώθηση των Μικρών Ανεμογεννητριών μπορεί να φέρει ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας πιο κοντά στην Αιολική Ενέργεια, ώστε περισσότεροι να απολαύσουν τα οφέλη της, όχι μόνο ως καταναλωτές αλλά και ως παραγωγοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης