Πρόσωπα

Ολιβιέ Ζιρού: Ο Τιερί Ανρί τον αποθεώνει και ο Γάλλος «γράφει ιστορία»!

Ολιβιέ Ζιρού: Ο Τιερί Ανρί τον αποθεώνει και ο Γάλλος «γράφει ιστορία»!

Ένα βήμα πριν από το πέρασμα στο «πάνθεον» των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Γαλλίας, βρίσκεται πλέον ο Ολιβιέ Ζιρού, με τον ποδοσφαιριστή της Τσέλσι να χρειάζεται 6 γκολ για να ξεπεράσει την επίδοση του Τιερί Ανρί και να «γράψει ιστορία»!

Πριν από δύο μήνες θεωρούνταν δεδομένο πως ο Ολιβιέ Ζιρού θα αποτελέσει παρελθόν από την Τσέλσι. Παρόλα αυτά, η κατάκτηση του Champions League, η χρήσιμη παρουσία του στα 17 ματς που αγωνίστηκε (4 γκολ) και οι βοήθειες που μπορεί να προσδώσει στις αναμετρήσεις που η ομάδα του δυσκολεύεται, έκαναν τον Τόμας Τούχελ να συμφωνήσει στην επέκταση του συμβολαίου του, για έναν ακόμη χρόνο, στερώντας από τον Ζιρού την δυνατότητα να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ιταλικό έδαφος, όπως άλλωστε φημολογούνταν!
E3ZPomMXMAEKlpf_1.jpg

Οι εντυπωσιακοί αριθμοί του με την Εθνική Γαλλίας

Κάπως έτσι, παρέμεινε στο Λονδίνο, όντας πρωταθλητής Ευρώπης. Πλέον, βρίσκεται κοντά σε μία ακόμη διάκριση. Μία επιτυχία που διαφέρει από τις υπόλοιπες και αφορά τις ατομικές του επιδόσεις με την Εθνική Γαλλίας. Με την ομάδα που ο Ολιβιέ Ζιρού «σεληνιάζεται», όπως δείχνουν και οι αριθμοί του την φετινή χρονιά.

Κατά την διάρκεια της σεζόν 2020-21 άλλωστε, μετρά 6 γκολ σε 11 παιχνίδια, σε όλες τις διοργανώσεις, με πιο πρόσφατο δείγμα της αγωνιστικής του ανάκαμψης με τα χρώματα των «Τρικολόρ», το ματς απέναντι στην Βουλγαρία, όπου σε 50 λεπτά παρουσίας πέτυχε δύο γκολ!

Αναλυτικότερα, ο Ζιρού μετρά 26 γκολ στις 48 φιλικές αναμετρήσεις που έχει εκπροσωπήσει την χώρα του, 3 γκολ σε 9 αναμετρήσεις EURO, οι οποίες βεβαίως αναμένεται να πληθύνουν σε λίγες ημέρες, 1 γκολ σε Μουντιάλ και μία εξαιρετική συνεργασία στην εν λόγω διοργάνωση με τον γνώριμο στο ελληνικό κοινό, Ματιέ Βαλμπουενά (από 1 γκολ και 1 ασίστ έκαστος, ο ένας στον άλλο, στο 5-2 της Γαλλίας επί της Ελβετίας).

Επιπλέον, η πρώτη του συμμετοχή με το εθνόσημο χρονολογείται πριν από μία δεκαετία (11/11/2011), απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ δεν άργησε να βρει δίχτυα, ένα χρόνο μετά, σκοράροντας στην 3η του εμφάνιση, με αντίπαλο τη Γερμανία, στη νίκη της Γαλλίας με 2-1!
E3Y5Kd7X0AklkjY_1.jpg

Ένα βήμα… πιο κοντά στο ρεκόρ του Τιερί Ανρί και στο «πάνθεον» των Γάλλων

Άμεση συνέπεια των πεπραγμένων του αποτελεί η απόσταση των μόλις 5 γκολ που απέχει, ώστε να «ισοφαρίσει» την ιστορική επίδοση των 51 του Τιερί Ανρί με την Εθνική Γαλλίας, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την χώρα του, σκοράροντας μάλιστα περισσότερα γκολ από τον «θρυλικό», πρώην ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ, σε λιγότερα ματς!

Ο Ζιρού άλλωστε μετρά 46 γκολ σε 107 συμμετοχές (72 ως βασικός) σε κάθε διοργάνωση, επίσημη και μη, ενώ η συμπλήρωση των 100 συμμετοχών του, πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες, με τον ίδιο να είναι ο αρχηγός της ομάδας του!
E3Y4wkeXEAAkJT-_1.jpg

Με αφορμή την πιθανότητα επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου, ο Τιερί Ανρί (51 γκολ σε 123 ματς), σε πρόσφατες δηλώσεις του «αποθέωσε» τον συμπατριώτη του λέγοντας:

«Τα προηγούμενα χρόνια φαινόταν πως δυσκολευόταν να είναι βασικός στους συλλόγους που εκπροσωπούσε, αλλά όταν αγωνίζεται, είτε με την ομάδα του, είτε με την Γαλλία, συνήθως σκοράρει.

Πολλοί θα πουν πως δεν σκόραρε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά όπως και να έχει το τρόπαιο κατέληξε εδώ, οπότε αυτό μετράει. Ο Ολιβιέρ είναι ο ποδοσφαιριστής που πεθαίνει στο γήπεδο, κάνοντας πολλά πράγματα.  Παλιάς σχολής παίκτης, ο οποίος κρατά εξαιρετικά την μπάλα, πασάρει στον εξτρεμ της ομάδας, μπαίνει στην περιοχή και μπορεί να σκοράρει, σπάζοντας τον λαιμό του, με κεφαλιά.

Θεωρώ ότι είναι εκπληκτικό που ο Ντιντιέ Ντεσάν έχει έναν ποδοσφαιριστή, όπως ο Ζιρού μαζί του, και αν καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ, θα είναι εξαιρετικό»!

Οι επιτυχίες της Γαλλίας, χωρίς τον «πολυσυζητημένο» σέντερ φορ

Εκθειάζοντας λοιπόν τον Ολιβιέ Ζιρού, ο Τιερί Ανρί φρόντισε να καταστήσει σαφές πως ο Γάλλος επιθετικός είναι απαραίτητος για την Γαλλία. Ακόμη και αν στο προηγούμενο μεγάλο τουρνουά που συμμετείχε, δεν κατόρθωσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Οι Γάλλοι άλλωστε, ιστορικά, έχουν κάνει τις μεγαλύτερες πορείες τους, με τον σέντερ φορ τους σε κακή κατάσταση.

Το 1984 κατέκτησαν για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έχοντας σαν πρώτο σκόρερ τον Μισέλ Πλατινί, ενώ 14 χρονιά αργότερα πήραν το Μουντιάλ με τον Γκιβάρς να μην έχει σκοράρει σε ολόκληρη την διοργάνωση. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και πριν από τρία χρόνια με τον Ολιβιέ Ζιρού και το Μουντιάλ του 2018!

E3Y8opKXwAUbfHZ_1.jpg

Οι «μηδενικές» ήττες της Γαλλίας με τον Ζιρού να σκοράρει

Μην παραλείπουμε όμως το βασικότερο… Ο Ζιρού δεν έχει βάλει ποτέ γκολ σε ήττα της Γαλλίας! Έχει ηττηθεί 8 φορές ως βασικός στα 72 του ματς, και δεν έχει σκοράρει ποτέ σε ήττα της! Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο ήταν πριν από δύο χρόνια απέναντι στην Τουρκία (2-0), ενώ ακόμη και στο διάστημα ανάμεσα στο Νοέμβριο του 2015 και τον Απρίλιο του 2016, όπου σκόραρε κατά ριπάς και είχε βάλει 7 γκολ σε 7 ματς, η μοναδική αναμέτρηση που δεν «σημαδεύτηκε» από δικό του τέρμα ήταν η ήττα της χώρας του από τους Άγγλους με 2-0!

Στην πρώτη δηλαδή νίκη του Ρόι Χόντγκσον απέναντι του, έπειτα από 3 χρόνια παρουσίας του Γάλλου σε αγγλικό έδαφος...

Συνοψίζοντας…

Συνεπώς, ο Ολιβιέ Ζιρού είναι καθοριστικός. Αν κατορθώσει να «σπάσει» το ρεκόρ του Τιερί Ανρί μέσα σε μία διοργάνωση, θα είναι εκπληκτικό. Ακόμη όμως και αν δεν τα καταφέρει σε αυτή την διοργάνωση, θα έχει χρόνο να το πετύχει στις επόμενες ευκαιρίες που θα του δοθούν.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ζιρού θα αποδείξει στους επικριτές του πως δεν είναι απλώς ένας πολύ καλός επιθετικός που γνωρίζει την θέση. Είναι κομβικός στο παιχνίδι των ομάδων του. Και είναι παρών σε όλες τις μεγάλες, συλλογικές και μη, επιτυχίες της τελευταίας τετραετίας.

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε αν το 2021 θα είναι και η πιο ιστορική σεζόν της καριέρας του ή αν η καθιέρωση του στις μνήμες όλων ως ένας εκ των κορυφαίων στο… «είδος» του, θα πάρει παράταση.

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης