Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ στον παγκόσμιο λογαριασμό εισαγωγής τροφίμων - Αύξηση 12% στο κόστος στα 1,72 τρισ. δολάρια

Ρεκόρ στον παγκόσμιο λογαριασμό εισαγωγής τροφίμων - Αύξηση 12% στο κόστος στα 1,72 τρισ. δολάρια
Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν αύξηση 21% στον συνολικό λογαριασμό, σε σύγκριση με αύξηση 6% για τις πλουσιότερες. Κερδοσκοπία στα futures εμπορευμάτων.
Ο παγκόσμιος λογαριασμός για τις εισαγωγές τροφίμων αναμένεται να ανέβει σε υψηλό όλων των εποχών το 2021, με το αυξανόμενο κόστος βασικών πρώτων υλών να χτυπά τις φτωχές χώρες κάτω από τη ζώνη και να απειλεί να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό διεθνώς.

Το ρλι που καταγράφουν βασικά προϊόντα διατροφής στις προθεσμιακές (future) χρηματιστηριακές αγορές εμπορευμάτων τροφοδοτεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι κερδοσκοπίας με σκληρά αποτελέσματα για τους απλούς ανθρώπους, που παλεύουν για την επιβίωση. Κάθε αύξηση του κόστους σε βασικά προϊόντα έχει καταστροφικές συνέπειες στις ζωές δισεκατομμυρίων.
Το κόστος εισαγωγής τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 12% στο 1,72 τρισ. δολ., λόγω των αυξήσεων στα δημητριακά, στα φυτικά έλαια και στους ελαιούχους σπόρους, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν αύξηση 21% στον συνολικό λογαριασμό, σε σύγκριση με αύξηση 6% για τις πλουσιότερες, σύμφωνα με μια προσωρινή πρόβλεψη.
Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν τον αντίκτυπο της αύξησης του κόστους στις τσέπες των καταναλωτών και πως ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές θα πληγούν περισσότερο. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες και έφτασαν τις υψηλότερες σχεδόν σε μια δεκαετία τον Μάιο και το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε επίσης. Ταυτόχρονα, πολλά λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη έχουν σημειώσει απότομη πτώση στα τοπικά τους νομίσματα, υπονομεύοντας την ικανότητά τους να αγοράζουν τρόφιμα σε διεθνείς αγορές.
«Με την επιδείνωση των μακροοικονομικών θεμελιωδών στοιχείων, η δημοσιονομική ικανότητα των ήδη ευάλωτων χωρών να εισάγουν γίνεται κρίσιμη», δήλωσε ο FAO με έδρα τη Ρώμη.
Όπως το 2020, το οποίο έθεσε το υπάρχον ρεκόρ για τις εισαγωγές τροφίμων, οι όγκοι αναμένεται να είναι «ισχυροί» φέτος, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊών δεν θα επηρεάσουν την παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα, δήλωσε ο FAO.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί έναν ευρύ δείκτη του παγκόσμιου κόστους τροφίμων, ο οποίος έχει επίσης αυξηθεί για 12 μήνες στη σειρά.
Οι προμηθευτές έχουν επηρεαστεί από διακοπές στην παραγωγή, την εργασία και τις μεταφορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι ανησυχίες αυξάνονται για ευρύτερο πληθωρισμό και για το πώς οι υψηλότεροι λογαριασμοί παντοπωλείων θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO παρακολουθεί τις τιμές μιας σειράς τροφίμων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των ελαιούχων σπόρων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και της ζάχαρης.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 39,7% τον Μάιο -τη μεγαλύτερη αύξηση από μήνα σε μήνα από τον Οκτώβριο του 2010-, σύμφωνα με τον δείκτη.
Και τα πέντε στοιχεία του δείκτη αυξήθηκαν, καθοδηγούμενα από το αυξανόμενο κόστος των φυτικών ελαίων, των σιτηρών και της ζάχαρης.
Αυτό ώθησε τον δείκτη στο υψηλότερο συνολικό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Το αυξημένο κόστος είναι αποτέλεσμα μιας ανανεωμένης ζήτησης σε ορισμένες χώρες και της συσσωρευμένης χαμηλής παραγωγής.
Η αναστάτωση της αγοράς και της προσφοράς λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία έχουν δημιουργήσει τοπικές ελλείψεις και υψηλότερες τιμές.
Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η υψηλή ζήτηση και η χαμηλή παραγωγή θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από τα lockdown.
Ωστόσο, ορισμένες βιομηχανίες θα μπορούσαν να δουν μια σημαντική ανάκαμψη.
Οι προβλέψεις του FAO καταγράφουν υψηλό ρεκόρ στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης