πάμε euro

Πολωνία-Λεβαντόφσκι: «Ζαλίζουν» στα προκριματικά, αλλά «ζαλίζονται» στις μεγάλες διοργανώσεις

Πολωνία-Λεβαντόφσκι: «Ζαλίζουν» στα προκριματικά, αλλά «ζαλίζονται» στις μεγάλες διοργανώσεις
Η Πολωνία ρίχνεται στη μάχη απόψε (14/06, 19:00) απέναντι στη Σλοβακία, συμμετέχοντας για συνεχόμενη φορά σε τελική φάση EURO και περιμένει από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να αλλάξει την έως τώρα αρνητική παράδοση, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Στο EURO του 2016, η Πολωνία άγγιξε το δικό της «Έβερεστ», φτάνοντας σε προημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης. Δεν ήταν ένα καθημερινό επίτευγμα, αφού κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στο Μεξικό.

Μέσα σε όλες αυτές τις αποτυχημένες προσπάθειες διάκρισης, πέρασαν «φουρνιές» παικτών που θεωρήθηκαν εξαιρετικά ταλαντούχες. Μπορεί ο παίκτης που ξεχωρίζει την τελευταία δεκαετία και έχει αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη, να είναι αναμφισβήτητα ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ωστόσο, για μεγάλους περιόδους δεν υπήρξε μόνος. Παρόλα αυτά, οι ευκαιρίες πέρασαν ανεκμετάλλευτες.

lewa_2.jpg

Χαμένες χρυσές φουρνιές

Με το ντεμπούτο του Λεβαντόφσκι στην εθνική ομάδα να εντοπίζεται 13 χρόνια πίσω, θα ήταν σωστό να οριστεί σε εκείνο το χρονικό σημείο μια νέα αφετηρία για την Πολωνία.
Όντας συνοδοιπόρος κατά περιόδους με ταλαντούχους παίκτες όπως οι Λούκας Πίζτσεκ, Κρικόβιακ, Μπλατσικόφσκι, Σέζνι, αλλά και οι πιο πρόσφατοι Γκροζίτσκι και Μίλικ, ένιωθε το δικαίωμα να ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον της ομάδας στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Δικαιολογημένα. Όλοι οι προαναφερθέντες είχαν εκτός από ταλέντο και τις απαραίτητες παραστάσεις στους συλλόγους τους για να ελπίζουν -και να στοχεύουν- σε μια καλή πορεία. Δυστυχώς, δεν ήρθε κάτι καλύτερο από τα προημιτελικά του 2016.

Η Πολωνία αναλώθηκε για μια δεκαετία σε ένα σταθερό μοτίβο. Μετέτρεπε τα προκριματικά σε μια τυπική διαδικασία, έμπαινε με την ταμπέλα της ευχάριστης έκπληξης σε όλες τις διοργανώσεις και αποχωρούσε πρόωρα, δείχνοντας ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο.

Η αφλογιστία του Λεβαντόφσκι στις μεγάλες διοργανώσεις κοστίζει

Η αλήθεια είναι πως σε τόσο καλό φεγγάρι όσο φέτος, δεν έχει βρεθεί ξανά ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στην καριέρα του. Μπορεί η χρονιά να ήταν φτωχή σε συγκομιδή τίτλων για τα δεδομένα της Μπάγερν Μονάχου, αλλά τέτοια αποτελεσματικότητα, δεν έχει παρουσιάσει ξανά.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από το στοιχειωμένο ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ στην Bundesliga, το οποίο ο Λέβα με 41 γκολ κατόρθωσε να «σπάσει», προφανώς, δεν υπάρχει. Στην εθνική ομάδα, όμως, τα πράγματα συνήθως δεν εξελίσσονται ανάλογα και ο Λεβαντόφσκι, δυστυχώς, ακολουθεί το ίδιο «μονοπάτι» με την Πολωνία. 
Σε σύνολο 50 παιχνιδιών σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και EURO, έχει βρει δίχτυα 43 (!) φορές. Μάλιστα, στον δρόμο προς το Μουντιάλ του 2018 σκόραρε 16 φορές, επίδοση-ρεκόρ στην Ευρώπη!

Ωστόσο, με την είσοδο της ομάδας σε μεγάλη διοργάνωση, τα δεδομένα αλλάζουν. Σε έντεκα παιχνίδια σε τελικές φάσεις έχει σημειώσει μόλις δύο γκολ, ενώ στο EURO του 2016, στην καλύτερη πορεία της Πολωνίας σε τέτοιου βεληνεκούς τουρνουά, πραγματοποίησε το πρώτο του σουτ στο στόχο στη φάση των "16"!
Αυτό το αρνητικό σερί ανήκει στον ρέκορντμαν συμμετοχών-γκολ της εθνικής ομάδας της Πολωνίας! Στον ποδοσφαιριστή που ξεπέρασε τα 48 γκολ του Λουμπάνσκι σκοράροντας 66 φορές στις 118 εμφανίσεις του με το εθνόσημο στο στήθος. Τουλάχιστον οξύμωρο.

lewa_3.jpg

Άλλο Μπάγερν Μονάχου, άλλο Πολωνία

Η Πολωνία για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνει τον κανόνα. Έρχεται με άγριες διαθέσεις στα τελικά ενός EURO. Έχοντας αφήσει μόλις τέσσερις βαθμούς στη φάση των προκριματικών και με 18 γκολ υπέρ έναντι πέντε κατά, μπορεί να ισχυρίζεται πως και φέτος θα είναι η χρονιά της. Ωστόσο, για να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, οφείλει να «σπάσει» την αρνητική παράδοση που η ίδια έχτισε.

Ίσως ο Πάουλο Σόουζα, ο οποίος θα τεθεί απέναντι στη Σλοβακία στο 4ο μόλις επίσημο παιχνίδι του στον πάγκο της Πολωνίας, εύχεται να μπορέσει να φέρει μια άλλη αύρα που θα κάνει την ομάδα να αποδώσει τα αναμενόμενα στο τουρνουά.

Όσο για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους κυνικότερους επιθετικούς που είδε ποτέ το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, όπως έχει γίνει φανερό και σε άλλες περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Λιονέλ Μέσι, είναι διαφορετική υπόθεση η απόδοση σε συλλογικό επίπεδο και τελείως διαφορετική στην εθνική ομάδα.

Ο χρόνος, όμως, μετρά αντίστροφα. Ο Πολωνός φορ βαδίζει προς τα 33 του χρόνια. Ίσως είναι και το τελευταίο του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ίσως, πάλι, έχει μια ακόμη ευκαιρία μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ το 2022. Πάντως, οφείλει να βρεθεί η «φόρμουλα», ώστε ένα από τα ποιοτικότερα φορ που πάτησαν χορτάρι, να μην αποσυρθεί από τους αγωνιστικούς χώρους με μια μαύρη κηλίδα στην καριέρα του.

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης