Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρατείνει το lockdown η Αγγλία λόγω ινδικής παράλλαξης – Στους 600.000 νεκροί στις ΗΠΑ

Παρατείνει το lockdown η Αγγλία λόγω ινδικής παράλλαξης – Στους 600.000 νεκροί στις ΗΠΑ
Συμφωνία G7 για δωρεάν διανομή εμβολίων έως τα τέλη του 2022, αντιδράσεις
Σχετικά Άρθρα

Αν και η G7 συμφώνησε να διανείμει δωρεάν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στις φτωχές χώρες έως τα τέλη του 2022 σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού, η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών οργανώσεων, οι οποίες έκριναν ότι η ποσότητα αυτή δεν μπορεί να βάλει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Παράλληλα πολλοί ζητούν την άρση της προστασίας της πατέντας των εμβολίων, κάτι όμως που δεν φαίνεται να προχωρά, μια και δεν υπάρχει διεθνής συναίνεση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή, η κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης του ιού στη Μεγάλη Βρετανία ανατρέπει τα σχέδια της κυβέρνησης Johnson για πλήρες άνοιγμα την 21η Ιουνίου, με τα βρετανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για διατήρηση των περιορισμών ακόμα και για 4 εβδομάδες, ενώ οι ΗΠΑ είναι μια ανάσα πριν οι θάνατοι από την πανδημία «πιάσουν» και ξεπεράσουν το τραγικό όριο των 600.000 νεκρών.
Μάλιστα στις ΗΠΑ, πολλοί ειδικοί διατυπώνουν την ανησυχία τους για την επιβράδυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, τη στιγμή που νέα αναταραχή στην Ευρώπη προκάλεσαν οι δηλώσεις αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος υπογράμμισε πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ανθρώπους άνω των 60 ετών.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 176.029.125 και οι νεκροί 3.805.518
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.462.314 κρούσματα και 599.769 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.498.826 και τρίτη σε νεκρούς με 374.099
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 487.401 και τρίτη σε κρούσματα με 17.412.766
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.802.314
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.330.447 και έκτη η Ρωσία με 5.162.049
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.581.779  
φδσα_1.JPGΜ. Βρετανία: Παράταση lockdown λόγω ινδικής παράλλαξης ανακοινώνει ο Johnson

Την παράταση του lockdown και των περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ στην Αγγλία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα 14/6 ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, καθώς η κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης έχει ανατρέψει τα δεδομένα.
Σημειώνεται πως την 21η Ιουνίου η κυβέρνηση Johnson επρόκειτο να ανακοινώσει το τέλος όλων των κοινωνικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού, γεγονός που θα σήμαινε πως όλες οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες – π.χ. παμπ, κλαμπ, κα. – θα μπορούσαν να αρχίσουν να επαναλειτουργούν.
Ωστόσο, η κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης του ιού – που θεωρείται έως και 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική παράλλαξη του ιού – έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι δεν αποκλείουν και το σενάριο ενός νέου, τρίτου κύματος της επιδημίας.
Πάντως, ο Johnson αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, υποστηρίζοντας πως δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση για το πόσο ακόμα θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα στην Αγγλία, παραπέμποντας στις σημερινές ανακοινώσεις για όλες τις λεπτομέρειες.
Σημειώνεται πως χθες Κυριακή 13/6 η Βρετανία ανέφερε 7.490 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και οκτώ θανάτους, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να αυξάνεται περίπου κατά 50% μεταξύ της 7ης και της 13ης Ιουνίου, σε σύγκριση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.
Οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 15% μεταξύ της 2ας και της 8ης Ιουνίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο.

Εμβολιασμένοι πάνω από 41 εκατομμύρια Βρετανοί

Σημειώνεται ότι η Μ. Βρετανία έχει έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερα από 41 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου.
Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 56% του ενήλικου πληθυσμού.

Ανησυχία για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα – Είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό

Κατά 60% πιο μεταδοτικό από αυτό που κυριαρχούσε προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού, το οποίο είναι πλέον κυρίαρχο στη Βρετανία, όπως δείχνει μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 11/6.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή των βρετανικών υγειονομικών αρχών (Public Health England), 42.323 κρούσματα (έναντι 29.892 πριν από μια εβδομάδα) αυτού του στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου το Δέλτα αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται.
Η υγειονομική αρχή της Βρετανίας έκρινε ωστόσο «ενθαρρυντικό» το ότι παρατηρεί πως η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται από μια αύξηση των νοσηλειών στα ίδια ποσοστά.
Περίπου 1.000 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό βρίσκονται σήμερα στα βρετανικά νοσοκομεία.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να μετριάζει τον αντίκτυπο αυτού του παραλλαγμένου στελέχους» στους πληθυσμούς στους οποίους ο αριθμός των ανθρώπων που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι αυξημένος, υπογράμμισε η υπηρεσία υγείας της Βρετανίας.
Αν και ο εμβολιασμός, η καλύτερη άμυνά μας μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, δεν τον εξαλείφει, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της βρετανικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Jenny Harris.
Η Βρετανία, η πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης με σχεδόν 128.000 θανάτους από την COVID-19, πραγματοποιεί μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία έχει επιτρέψει τη χορήγηση και των δύο δόσεων εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 77% των ενηλίκων της σε έξι μήνες.
6456463363465346346.JPG
ΗΠΑ: Μια ανάσα από τους 600.000 νεκρούς

Μια ανάσα από το τραγικό όριο των 600.000 νεκρών λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν υποστεί και το πλέον θανατηφόρο «χτύπημα» της covid.
Αν και τα νέα κρούσματα του ιού εξακολουθούν να μειώνονται σε όλη την χώρα, σε όλες σχεδόν τις Πολιτείες που καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων είναι επειδή ο μέσος όρος των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερος από το μέσο εθνικό όρο.
Μάλιστα ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος ο ιός να εξακολουθεί να εξαπλώνεται στις περιοχές εκείνες που μικρός αριθμός πολιτών έχει εμβολιαστεί.
Σημειώνεται πως εδώ και αρκετές εβδομάδες, πολλές Πολιτείες και πόλεις αίρουν τα περιοριστικά μέτρα, ακόμα και την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση περίπου 174 εκατομμύρια Αμερικάνοι ενώ σχεδόν 144 εκατομμύρια έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Στα σκουπίδια 60 εκατομμύρια δόσεις του Johnson & Johnson

Πολλές παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, που παρασκευάστηκαν σε ένα εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, θα πεταχθούν καθώς δεν είναι κατάλληλες για χρήση.
H απόφαση αυτή αφορά περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις.
Η παραγωγή στο εργοστάσιο αυτό έχει διακοπεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Τον Μάρτιο, κατά τη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J είχαν καταστραφεί σε αυτή τη μονάδα, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Emergent BioSolutions.
Εκτός από το εμβόλιο της J&J στον ίδιο χώρο παρασκευαζόταν και το εμβόλιο της AstraZeneca και συστατικά του δεύτερου αναμείχθηκαν κατά λάθος με εκείνα του πρώτου.
Ως αποτέλεσμα, αχρηστεύτηκαν 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J.
Τα εμβόλια αυτά δεν βγήκαν ποτέ από το εργοστάσιο για να διανεμηθούν, διαβεβαίωσαν τότε οι αρχές.
Η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας των φαρμάκων (FDA) είχε στείλει ειδικούς για να επιθεωρήσουν τον χώρο αλλά και τις υπόλοιπες δόσεις που είχαν παρασκευαστεί.
8678768578585567865.JPG
ΕCDC: Απέχει πολύ από το τείχος ανοσίας η Ευρώπη – Απειλή οι μεταλλάξεις

Παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% των ενήλικων Ευρωπαίων πολιτών και παρά τη βεβαιότητα ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, ECDC προειδοποιεί για την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τονίζοντας ότι η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ(Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και απευθύνει προειδοποίηση για τους κινδύνους από την πρόωρη άρση των μέτρων.
Ο ECDC καταγράφει ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη αναφέρουν φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά ειδοποιήσεων 14 ημερών για την COVID-19, τη χρήση νοσοκομείων και μονάδων εντατικής θεραπείας (ICU) και τη θνησιμότητα.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η μετάδοση SARS-CoV-2 παραμένει διαδεδομένη σε μεγάλο μέρος της ΕΕ
Σύμφωνα με το ECDC, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη παραμένει ευάλωτο στον ιό και η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί.
Από τις 3 Ιουνίου, η μέση αθροιστική λήψη εμβολίων στον ενήλικο πληθυσμό ΕΕ/ΕΟΧ (ηλικίας 18 ετών και άνω) έφτασε το 46,2% για τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 22,3% για την πλήρη πορεία εμβολιασμού.
Το υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης εμβολίου παρατηρήθηκε στους ηλικιωμένους ηλικίας 80+.
Ο ECDC αναφέρει ακόμα ότι η εμφάνιση και εξάπλωση των μεταλλάξεων ανησυχίας, που είναι δυνητικά πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια ή διαφεύγουν από φυσική ή ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο, απαιτεί ισχυρά μέτρα επιτήρησης και ενισχυμένα μέτρα για να σταματήσει, να καθυστερήσει ή να μειωθεί η εξάπλωση.
Ο κίνδυνος εισαγωγής νέων παραλλαγών στην ΕΕ σχετίζεται στενά με την εξέλιξη της πανδημίας τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, τονίζει το ECDC.

ΕΜΑ: Προτείνει την αποφυγή χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca, στους άνω των 60 ετών

Οι χώρες μπορούν να αποφύγουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, δήλωσε επικεφαλής της ειδικής ομάδας για την COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω φόβων για σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων και καθώς περισσότερα εμβόλια καθίστανται διαθέσιμα.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Ωστόσο αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σταματήσει να το χορηγούν κάτω από μια ορισμένη ηλικία, η οποία κυμαίνεται συνήθως από τα 50 έως τα 65, περιορίζοντας τη χρήση του στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω σπάνιων περιπτώσεων αιματικών θρόμβων, κυρίως σε νέους ανθρώπους.

Η σχέση οφέλους - κινδύνου παραμένει ευνοϊκή

«Στο πλαίσιο μιας πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι πως η σχέση οφέλους - κινδύνου παραμένει ευνοϊκή για όλες τις ηλικιακές ομάδες» δήλωσε ο επικεφαλής τις ειδικής ομάδας για την COVID-19 Marco Cavaleri στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.
Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων από COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη πως ο νεότερος σε ηλικία πληθυσμός εκτίθεται λιγότερο σε σχετιζόμενους με την COVID-19 κινδύνους, ο Cavaleri είπε πως θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούνται σε αυτούς εμβόλια κατά της COVID-19 που βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.
Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε αν οι υγειονομικές αρχές μπορούν να αποφύγουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, ο Cavaleri είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξετάζουν αυτή την επιλογή υπό το φως μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».

Η πρώτη δόση είναι ενδεικτική

«Ωστόσο οι περιπτώσεις [που έχουν αναφερθεί] είναι πολύ σπάνιες και συνέβησαν μετά την πρώτη δόση.
Είναι αλήθεια πως υπάρχουν λιγότερα δεδομένα για τη δεύτερη δόση, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρόγραμμα εμβολιασμού πηγαίνει καλά» τόνισε ο Cavaleri, ο οποίος υποστήριξε πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να χορηγείται κατά προτίμηση στους άνω των 60 ετών.
Εκτίμησε επίσης πως το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσιάζει «λιγότερα προβλήματα από αυτό της AstraZeneca» διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν έχει χρησιμοποιηθεί τόσο ευρέως.
«Με μία δόση, είναι χρήσιμο για ορισμένες κατηγορίες που είναι δύσκολο να φθάσουμε, αλλά παραμένει ένα εμβόλιο αδενοϊού [όπως και της AstraZeneca], και είναι προτιμότερο να φυλάσσεται για τους άνω των 60 ετών» είπε ο Cavaleri.
645654363463465346534345.JPG
Σε ύφεση ο κορωνοϊός στην Ινδία – Οριακά πάνω από 70.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν λίγο περισσότερα από 70.000 κρούσματα.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 3.921 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 70.421 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνεται από την 31η Μαρτίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες εβδομάδες η Ινδία είχε φτάσει να μετρά πάνω από 400.000 κρούσματα ημερησίως.
Συνολικά οι νεκροί στην Ινδία ανέρχονται επισήμως σε 374.305 νεκρούς επί συνόλου 29,51 εκατομμυρίων μολύνσεων, αν και ειδικοί θεωρούν πολύ υποτιμημένα τα στοιχεία αυτά.

Ισραήλ: Εμβολιασμένοι πλήρως 6 στους 10 πολίτες

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι 6 στους 10 πολίτες στο Ισραήλ (5,48 εκατ. άνθρωποι, το 58,8% του πληθυσμού), γεγονός που αποτυπώνεται και στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση έπεσε στους 30, αριθμός που είναι και ο χαμηλότερος από την 8η Ιουνίου 2020, όταν βρισκόταν επίσης στους 30.
Συνολικά, στα νοσοκομεία βρίσκονται 55 ασθενείς ενώ το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν τρία νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και δύο νέοι θάνατοι.
Σημειώνεται πως από σήμερα Δευτέρα 14/6 αίρεται η απαγόρευση των ταξιδιών στην Τουρκία, στην Αιθιοπία και στην Ουκρανία, μετά την πρόσφατη μείωση των κρουσμάτων σε αυτές τις τρεις χώρες.
Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση των ταξιδιών στην Ινδία, στη Νότια Αφρική, στο Μεξικό, στη Βραζιλία, στη Ρωσία και στην Αργεντινή.
Οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι του Ισραήλ είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν ειδική άδεια από αρμόδια επιτροπή προκειμένου να τους επιτρέπεται να μεταβούν στα κράτη αυτά.

To εμβόλιο της Moderna δεν συνδέεται με σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας

Η Moderna δεν διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ του σκευάσματός της κατά της covid-19 και των περιστατικών μιας σπάνιας φλεγμονής στην καρδιά που έχει παρουσιαστεί σε νέους ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο, ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή 11/6.
Η Moderna δήλωσε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά από «προσεκτική εξέταση των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων ασφαλείας του εμβολίου για περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή/και περικαρδίτιδας".
"Η εταιρεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά αυτές τις αναφορές και να συνεργάζεται ενεργά με τις αρχές δημόσιας υγείας και τις ρυθμιστικές αρχές για την περαιτέρω αξιολόγηση αυτού του ζητήματος", ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Μια συμβουλευτική ομάδα του CDC θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 18 Ιουνίου για να συζητήσει τις σπάνιες μεν, αλλά υψηλότερες από το αναμενόμενο, αναφορές για φλεγμονή στην καρδιά σε άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης των εμβολίων covid-19 της Pfizer και της Moderna.

Άπιαστο όνειρο η ανοσία για την Αφρική

Σχεδόν το 90% των χωρών της Αφρικής δεν θα πετύχει τον παγκόσμιο στόχο να έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το ένα δέκατο του πληθυσμού κατά της COVID-19 ως τον Σεπτέμβριο τους 2021 αναφέρει ο ΠΟΥ, ο οποίος ζητά να διανεμηθούν επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, καθώς όπως υποστηρίζει είναι «ζήτημα ζωής ή θανάτου».
«Μόνο 7 από τις συνολικά 54 αφρικανικές χώρες μπορούν να πετύχουν τον στόχο αυτό
Χρειάζονται επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 ώστε η πλειονότητα των χωρών να καταφέρει να πετύχει τον στόχο ως τον Σεπτέμβριο» ανέφερε η διευθύντρια του ΠΟΥ στην Αφρική.
Η Αφρική έχει καταγράψει επισήμως σχεδόν 5 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού και απειλείται άμεσα από τρίτο κύμα της επιδημίας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται «εβδομάδα την εβδομάδα».
«Η πανδημία παρουσιάζει τάση ανόδου σε δέκα αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους τέσσερις στις οποίες την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε άνοδος μεγαλύτερη του 30% στον αριθμό των νέων κρουσμάτων» προειδοποίησε ο ΠΟΥ.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική, την Τυνησία, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια.
Περισσότερα από τα μισά σε εννέα χώρες της νότας Αφρικής.
Στην Αφρική έχει διανεμηθεί περίπου το 1% των 2,2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Μόλις το 2% του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της ηπείρου έχει λάβει μία δόση και μόλις 9,4 εκατομμύρια Αφρικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που οι παραδόσεις εμβολίων έχουν σχεδόν σταματήσει στην ήπειρο, 14 αφρικανικές χώρες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει από το 80% ως το 100% των ποσοτήτων που παρέλαβαν μέσω COVAX.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης