Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ): Έκφραση αυταρχισμού χωρίς προηγούμενο, η φίμωση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ): Έκφραση αυταρχισμού χωρίς προηγούμενο, η φίμωση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στον Real FM 97.8

Χωρίς προηγούμενο, η φίμωση του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή την Παρασκευή 11/6, καθώς όχι μόνο δεν απαγορεύει ο κανονισμός την παρέμβασή του, αλλά είθισται να δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης στους αρχηγούς των κομμάτων και για ζητήματα όπως η αδικαιολόγητη απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real FM 97,8.
Ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα και για μια έκφραση αυταρχισμού, η οποία δεν έχει μεμονωμένο χαρακτήρα.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Μείζον ζήτημα η φίμωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή
«Την Παρασκευή υπήρξε μια, χωρίς προηγούμενο, φίμωση του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Γιατί το λέω αυτό;
Γιατί πουθενά και σε κανένα άρθρο, ο ισχύον κανονισμός του κοινοβουλίου δεν απαγορεύει αυτό που ήθελε να κάνει, την 15λεπτη παρέμβαση, ο Αλέξης Τσίπρας».
«Ενώ δεν υπάρχει άρθρο που να το απαγορεύει, κατ' έθιμο έχει γίνει κατ' επανάληψη. Δεν ήταν κάτι καινούργιο. Άρα, δεν αντιλαμβάνομαι την κριτική περί κοινοβουλευτικού ακτιβισμού. Και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και αρχηγοί κομμάτων, εδώ και δεκαετίες, κατά παρόμοιο τρόπο, μέσα από τις ίδιες διαδικασίες, όταν δεν έρχεται ο πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός, έχουν ζητήσει τον λόγο και έχουν σχολιάσει αυτή την απουσία».
«Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των δικών του καθηκόντων και κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, όταν ερωτάται πρέπει να παρουσιάζεται στη Βουλή και να απαντά».
«Δεν υπήρξε ούτε αιτιολόγηση της απουσίας του κ. Μητσοτάκη.
Απαξίωση.

Συνήθως, οι υπουργοί, όταν τους ρωτάμε και δεν μπορούν, λένε "έχω ανειλημμένες υποχρεώσεις, θα φύγω στο εξωτερικό, έχω κάτι να κάνω, δεν μπορώ".
Εδώ δεν υπήρξε τίποτα τέτοιο».
«Μιλάμε για μια αρνητικότατη εξέλιξη, ένα μείζον ζήτημα, που, όμως, φοβάμαι ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.
Δείχνει μια έκφραση αυταρχισμού που βλέπουμε να εκδηλώνεται και σε άλλα πεδία από αυτή την κυβέρνηση.
Είτε αυτά αφορούν διατάξεις απαγόρευσης της άσκησης συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, όπως με τις διαδηλώσεις, είτε τις αστυνομικές διαταγές στην Θεσσαλονίκη όπου ζήτησαν τους επικεφαλής, τους προέδρους όπως είπαν, των συνδικαλιστικών φοιτητικών παρατάξεων.
Να κατατεθούν τα ονόματά τους».

Σκοταδιστικό το σποτ προβολής του συνεδρίου για την υπογεννητικότητα
«Πρόκειται πραγματικά για ένα βίντεο το οποίο είναι ακραία σκοταδιστικό, σεξιστικό, το οποίο δεν έχει να κάνει σε τίποτα με οποιαδήποτε σύγχρονη αντίληψη που να αναγνωρίζει τα δικαιώματα της γυναίκας».
«Ουσιαστικά υποβιβάζει το ρόλο της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία και ικανοποιεί στερεότυπα και πρότυπα, τα οποία έχουν ξεπεραστεί από ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».
«Να υπάρξει η απόσυρση, τουλάχιστον των πολιτικών προσώπων, από αυτό το συνέδριο.
Σ' άλλη περίπτωση νομίζω ότι εκτίθενται οι ίδιοι».

Δεν απαντάμε στην υπογεννητικότητα με ρυθμίσεις εις βάρος των εργαζομένων, βαθύτατα ταξικό και αντικοινωνικό το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

«Μη περιμένετε να απαντήσουμε ως χώρα σε αυτό το κρίσιμο θέμα, όταν θεσπίζονται τέτοιου είδους ρυθμίσεις εις βάρος της ζωής των εργαζομένων, όταν τους καλούμε να δουλέψουν 10ωρα με απλήρωτες υπερωρίες κι όταν θεσμοθετούμε το σπαστό ωράριο».
«Φανταστείτε μια νέα γυναίκα που δουλεύει τρεις ώρες το πρωί, πηγαίνει δυο ώρες σπίτι της, την ξανακαλούν το απόγευμα με ένα τηλεφώνημα, να έχει τη διάθεση μαζί με τον άντρα της να κάνει οικογένεια».
«Υπάρχει διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε κάποιες επιχειρήσεις, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους;
Εδώ και 30 χρόνια, σας απαντώ.

Αλλά ποια είναι η μεγάλη διαφορά;
Αυτές έχουν αποτυπωθεί μέσα από μία συλλογική διαπραγμάτευση ανάμεσα στην εργοδοσία και το συνδικάτο, το σωματείο των εργαζομένων.
Το καινούργιο στοιχείο εδώ είναι ότι εισάγεται για πρώτη φορά η ατομική διαπραγμάτευση, η ατομική σύμβαση».
«Πρόκειται για έναν μηχανισμό απομείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, υπάρχουν διατάξεις οι οποίες απελευθερώνουν τις απολύσεις και, βέβαια, χτυπάνε και τον συνδικαλισμό, διότι αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι διατάξεις θα προκαλέσουν μεγάλες αντιρρήσεις.
Πρόκειται για ένα βαθύτατα ταξικό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης