Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν το σχέδιο της Ομάδας των Επτά για τη διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν το σχέδιο της Ομάδας των Επτά για τη διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού
«Ακούγεται καλύτερο απ’ ό,τι είναι», έκρινε η Fiona Ulendal της οργάνωσης για τα παιδιά World Vision.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις επέκριναν τα σχέδια των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου να διανείμουν 2 και πλέον δισ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19 σε φτωχότερες χώρες έως το 2022, βλέποντας μια τακτική κίνηση αντιπερισπασμού.
"Ακούγεται καλύτερο απ’ ό,τι είναι", έκρινε η Fiona Ulendal της οργάνωσης για τα παιδιά World Vision. Η G7 θέλει να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι είναι κατά της άρσης της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων κατά της COVID-19, δήλωσε.
Ο Gern Kalinski της Oxfam International έβαλε στο στόχαστρό του ειδικά τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που συνεχίζει να είναι αντίθετη στην άρση της προστασίας για τις πατέντες.
Η Merkel υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα βοηθήσει καθώς δεν είναι οι πατέντες που επιβραδύνουν την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων.
Η παραγωγή εμβολίων χρειάζεται να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου για να αντιμετωπιστούν οι δομικές αιτίες της άνισης κατανομής, δήλωσε ο Kalinski.
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αρθούν οι προστασίες για τις πατέντες.
"Ο κόσμος στις φτωχές χώρες δεν πρέπει να εξαρτάται από την καλή θέληση πολιτικών και φαρμακευτικών εταιριών που έχουν κίνητρο το κέρδος", δήλωσε ο ίδιος.
Μολονότι η ανάπτυξη εμβολίων που σώζουν ζωές βασίστηκε στα χρήματα φορολογουμένων, πρόσθεσε ο Καλίνσκι, η καγκελάριος θεωρεί τα εμβόλια ιδιωτική ιδιοκτησία λίγων εταιριών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει υπολογίσει ότι για να καταπολεμηθεί η πανδημία θα χρειαστούν 11 δισ. δόσεις εμβολίων – πολύ περισσότερα από τα 2,3 δισ. που ανακοίνωσε η Αngela Merkel πως σχεδιάζει να διανείμει η G7 συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης