Retro Stories

Η νύχτα του 2007 που οι Κροάτες «άλωσαν» το Wembley, στοιχειώνει ακόμα την Εθνική Αγγλίας!

Η νύχτα του 2007 που οι Κροάτες «άλωσαν» το Wembley, στοιχειώνει ακόμα την Εθνική Αγγλίας!

Η Κροατία είναι ο κακός δαίμονας της Αγγλίας αφού την κέρδισε στον ημιτελικό του παγκοσμίου κυπέλλου πριν από τρία χρόνια, ωστόσο της έχει κάνει ακόμα μία μεγάλη ζημιά πριν από 14 χρόνια και μάλιστα μέσα στο Wembley.

Πέρασαν 14 χρόνια από το Νοέμβρη του 2007 και ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της Εθνικής Αγγλίας. Μία εντός έδρας αναμέτρηση, από την οποία η Αγγλία χρειαζόταν έστω και την ισοπαλία με αντίπαλο την Κροατία, για να είναι αυτή, που θα έπαιρνε την δεύτερη θέση του ομίλου και το εισιτήριο για το EURO του 2008.

Και όμως… Ο στόχος της δεν στέφθηκε από επιτυχία, και μέχρι και σήμερα, το συγκεκριμένο ματς μνημονεύεται από τους Άγγλους ως ένα από τα πιο οδυνηρά βράδια τους στο Wembley.
article-0-024CF3E0000004B0-10_308x232_1.jpg

Είναι το ματς που ο τερματοφύλακάς τους, Σκοτ Κάρσον, «αλλοίωσε την καριέρα του» και οδήγησε με την κακή του εμφάνιση, την Αγγλία σε ένα καλοκαίρι χωρίς ταξίδι…

Προπονητής των Άγγλων εκείνη την περίοδο ήταν ο Στιβ Μακ’Λάρεν, ο οποίος καθοδήγησε τα «Τρία Λιοντάρια» μόλις σε 18 αναμετρήσεις, με το ντεμπούτο του να σημειώνεται απέναντι στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2006 στο Wembley, επικρατώντας με 4-0.

Η θητεία του πήρε τέλος, στο ίδιο γήπεδο, στο ματς με την Κροατία, καθώς θεωρήθηκε υπαίτιος τόσο για τον οδυνηρό αποκλεισμό, όσο και για την επιλογή των έντεκα βασικών ποδοσφαιριστών.

Δεν επέλεξε άλλωστε να ξεκινήσει τον Ντείβιντ Μπέκαμ, θέλοντας να εφαρμόσει το δικό του 4-3-3 και όταν τον έβαλε στο δεύτερο ημίχρονο, όλα έδειξαν πως ήταν αργά! Η Αγγλία βρισκόταν ήδη πίσω στο σκορ με 2-0, από τα τέρματα των Κράνιτσαρ (8’) και Όλιτς (14’), και παρά το εύστοχο πέναλτι του Φρανκ Λάμπαρντ, και το ωραίο γκολ του Πίτερ Κράουτς, το «παραμύθι» δεν είχε αίσιο τέλος.

Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας, Σκοτ Κάρσον, αρχικά έφερε αποκλειστική ευθύνη στο πρώτο γκολ της Κροατίας, χάνοντας την μπάλα μέσα από τα χέρια του, ενώ και στο καθοριστικότερο τέρμα της αναμέτρησης, στο 77ο λεπτό, από τον Πέτριτς, δεν αντέδρασε σωστά, με την βροχή να «δυσκολεύει» την ζωή του και τον ίδιο να βιώνει το χειρότερο ματς της ποδοσφαιρικής του καριέρας!

Η Αγγλία ηττήθηκε με 3-2 μέσα στο Wembley, η Ρωσία κέρδισε την Ανδόρα (1-0), ο Σκοτ Κάρσον δεν ξανά αγωνίστηκε σε επίσημο ματς με την Εθνική Αγγλίας, και ο Στιβ Μακ’Λάρεν σε 18 ματς, μέτρησε 9 νίκες, άλλες τόσες ήττες και ισοπαλίες και παραιτήθηκε!

Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει τέσσερις αναμετρήσεις, αλλά καμία που αφορά το EURO. Α Η σημαντικότερη ήταν αυτή στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν οι Κροάτες πήραν τη νίκη και την πρόκριση.

Αυτόματα λοιπόν, το ματς της προηγούμενης δεκαετίας «αναβιώνει» στην Αγγλία, και η επικείμενη, σημερινή αναμέτρηση, φέρνει μνήμες από μία νύχτα ντροπής!

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης