Sports Βusiness

Οικονομικό χάος στη Ligue 1 – Στον «αέρα» τα τηλεοπτικά μετά την αποχώρηση του Canal+

Οικονομικό χάος στη Ligue 1 – Στον «αέρα» τα τηλεοπτικά μετά την αποχώρηση του Canal+

Τα πάνω-κάτω μέσα σε λίγες μέρες ήρθαν στο γαλλικό πρωτάθλημα, αφού του Canal+ τέθηκε εκτός συμφωνίας για τα τηλεοπτικά της Ligue 1. Οι λόγοι και τι γίνεται από εδώ και πέρα…

«Μετά την αποτυχία της επιλογής της Mediapro το 2018, το Canal+ εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της LFP να αποδεχτεί σήμερα την προσφορά της Amazon εις βάρος αυτής των ιστορικών συνεργατών της, Canal+ και beIN Sports». Με αυτή την ανακοίνωση, η Ligue 1 έμεινε και πάλι στον «αέρα» ενόψει της νέας σεζόν.

Το πατατράκ με τη Mediapro, έφερε νέα δεδομένα στο γαλλικό πρωτάθλημα, το οποίο τα είχε βρει σε όλα με τη Canal+ και την Amazon. Ωστόσο, η πρώτη δεν είδε με τόσο καλό μάτι, την ανάμειξη της δεύτερης, με αποτέλεσμα να αποσύρει το ενδιαφέρον και οι ομάδες της λίγκας να βρίσκεται και πάλι στον «αέρα».

Βέβαια, ποιοι είναι οι λόγοι με τους οποίους η γαλλική εταιρία στράφηκε εναντίον της αμερικανικής πλατφόρμας λιανικού εμπορίου και πως εμπλέκεται το beIN Sports. Τα χρήματα που θα έμπαιναν στα ταμεία των ομάδων και η επόμενη μέρα μετά από αυτό.

Η… τέλεια συμφωνία που έφερε ανακούφιση!

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε μεγάλα οικονομικά προβλήματα στις ομάδες της Ligue 1. Δεν ήταν οι μόνες αλλά το πλήγμα ήταν μεγάλο, σε συνδυασμό με τα κλειστά γήπεδα. Το αποτέλεσμα ήταν άπαντες να περιμένουν την επόμενη μέρα και τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Το πρώτο πρόβλημα, όμως, ήρθε με το πατατράκ της Mediapro. Ο ισπανικοκινεζικός όμιλος έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Ligue 1 από το 2018, ωστόσο η συμφωνία-μαμούθ που υπήρχε πέρσι, δεν γινόταν να επαναληφθεί. Τα πάντα βρέθηκαν στον «αέρα», όμως η λύση βρέθηκε άμεσα. Ο γαλλικός σταθμός Canal+ έδωσε τα χέρια για ένα ποσό κοντά 332 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν μέχρι το 2024.

Η γαλλική ομοσπονδία, βέβαια, εκτός από αυτή τη συμφωνία, είδε τη Mediapro να μεταφέρει το μερίδιο της, στην αμερικάνικη εταιρία λιανικού εμπορίου, Amazon. Αυτό σημαίνει πως η εταιρία θα καταβάλλει 250 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το συνολικό ποσό που θα μοιραστούν οι ομάδες του γαλλικού πρωταθλήματος, ανέρχεται στα 582 εκατομμύρια ευρώ. Κάτι που έδωσε τεράστια ανάσα σε όλους τους συλλόγους.

Η αναλογία σε κάθε εταιρία και η «επανάσταση»…

Ουσιαστικά, παρότι το Canal+ είχε δώσει μεγαλύτερο ποσό, εν τέλει θα μεταδίδει μόλις δύο ματς από κάθε αγωνιστική. Αντίθετα, η Amazon, αφού πήρε το μερίδιο της Mediapro, έχει δικαίωμα για οκτώ ματς (!) ενώ θα αναλάβει να πάρει και παιχνίδια της Ligue 2.

Με λίγα λόγια, μπορεί οι Αμερικάνοι να έχουν καταβάλει μικρότερο ποσό για τα τηλεοπτικά, όμως έχει πάρει το μεγαλύτερο μέρος των παιχνιδιών. Φυσικά, αυτό δεν θα πέρναγε έτσι, τόσο από το beIN Sports όσο και από το Canal+. Αμφότεροι, δεν έμειναν μόνο στον τρόπο ώστε να μείνει εκτός η Amazon αλλά έκαναν κάτι ακόμα πιο δραστικό.

Αποφάσισαν να αποχωρήσουν οι ίδιοι από τα τηλεοπτικά. Η λογική πίσω από αυτό, είναι ώστε να δείξουν στη γαλλική ομοσπονδία την δυσαρέσκεια για αυτόν τον διαχωρισμό των αγώνων, με αποτέλεσμα να φέρουν τα πάνω-κάτω σε όλα.

Η επόμενη μέρα και η επιρροή στο μεταγραφικό παζάρι!

Μένουν ακριβώς δύο μήνες για την πρώτη σέντρα της νέας σεζόν στη Ligue 1 και τα τηλεοπτικά είναι… ανύπαρκτα. Όλοι στη γαλλική ομοσπονδία βρίσκονται σε έναν πανικό με τα νέα δεδομένα, αφού και η Amazon δεν προτίθεται να αυξήσει το ποσό για τα τηλεοπτικά.

Η αναζήτηση για να βρεθεί η «χρυσή» τομή με το Canal+ είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων, όμως, ταυτόχρονα θέλουν να βρουν και άλλους ενδιαφερόμενους. Φυσικά, το ενδεχόμενο να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, βρίσκεται τους πάντες αντίθετούς, αφού τα χρήματα είναι λίγα για τις ανάγκες των συλλόγων, σε συνδυασμό με τα μηδενικά έσοδα από εισιτήρια και χορηγίες.

Από την άλλη, αυτή η εξέλιξη επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη και το μεταγραφικό παζάρι. Φυσικά και η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτό. Οι ομάδες της Γαλλίας δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε μεταγραφικές κινήσεις, τουλάχιστον μέχρι να λυθεί το θέμα. Για τα ελληνικά δεδομένα, υπάρχουν αρκετά deal ελληνικών ομάδων που συνδέονται με τις γαλλικές ομάδες.

Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του Παπέ Σισέ στη Σεντ Ετιέν, όμως σε αυτό το σημείο πολύ δύσκολα θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Φυσικά, αφού δεν υπάρχουν προσθήκες, δεν θα υπάρξουν και αποχωρήσεις, ειδικά βασικών ποδοσφαιριστών.

Μπορεί το Euro να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη στιγμή, όμως ένα από τα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα, βρίσκεται σε ένα πραγματικά μεγάλο οικονομικό χάος. Οι επόμενοι δύο μήνες, είναι καταλυτικοί για τη νέα σεζόν της Ligue 1.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης