πάμε euro

EURO 2020: Στη μάχη της πρόκρισης το Βέλγιο...

EURO 2020: Στη μάχη της πρόκρισης το Βέλγιο...

Με σπουδαίες αναμετρήσεις για την υπόθεση πρόκριση ξεκινά η δεύτερη μέρα του Euro 2020. Μετά τη χθεσινή (11/06) εμφατική νίκη της Ιταλίας με 3-0 επί της Τουρκίας, η Ελβετία αντιμετωπίζει σήμερα (12/06, 16:00) την Ουαλία, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας βαθμών στον 1ο όμιλο. Η Δανία υποδέχεται την «πρωτάρα», Φινλανδία (19:00), στον δεύτερο, ενώ στις 22:00 το Βέλγιο θέλει να κάνει το πρώτο βήμα απέναντι στη Ρωσία για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Οι ελπίδες πρόκρισης για Ουαλία και Ελβετία περνούν από το Μπακού

Ουαλία και Ελβετία ρίχνονται από νωρίς στα βαθιά, σε μια αναμέτρηση που αναμένεται να κρίνει ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στην επόμενη φάση (16:00, ΑΝΤ1).

Το πρόγραμμα του Σαββάτου (12/06) ανοίγει με την αναμέτρηση Ουαλία-Ελβετία στο Αζερμπαϊτζάν για τον 1ο όμιλο. Η Ιταλία δεσπόζει ως το ακλόνητο φαβορί και μοιάζει να αναζητείται ο δεύτερος, με Ελβετία και Τουρκία να θέλουν να διεκδικήσουν τις πιθανότητες να συνεχίσουν στην επόμενη φάση.

Το παιχνίδι θα φιλοξενηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού με περίπου 31.000 φιλάθλους να δίνουν παλμό από την κερκίδα, στην πρώτη συνάντηση των δύο χωρών σε μεγάλη διοργάνωση.
GettyImages-1233291230-1024x683_1.jpg

Στη δεύτερη διαδοχική παρουσία της σε Euro, η Ουαλία έρχεται με οδηγό την άμυνα της, αφού κράτησε ανέπαφη την εστία της στα 12 από τα τελευταία 18 ματς, αλλά και με την αυτοπεποίθηση που προσφέρει η πορεία της το 2016, όπου αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη φτάνοντας στα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από τη μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου, Πορτογαλία.

Παίκτες-κλειδιά οι Γκάρεθ Μπέιλ και Άαρον Ράμσεϊ, με τον δεύτερο να έχει συμμετοχή στο 50% των τερμάτων της εθνικής του ομάδας. Με αυτούς τους δύο ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ρόμπερτ Πέιτζ, έχει κάθε λόγο να νιώθει ασφαλής και αισιόδοξος, γεγονός που φαίνεται και από τις δηλώσεις του: «Έχω στη διάθεσή μου ένα εξαιρετικό σύνολο, με αρκετούς έμπειρους και νέους ποδοσφαιριστές. Δεν έχουμε φόβο και άγχος. Πάμε να κάνουμε μια καλή πορεία».

Παρόλα αυτά, η Ουαλία προβλημάτισε στα δύο τελευταία φιλικά που έδωσε πριν την έναρξη της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε εύκολα από τη Γαλλία με 3-0, ενώ δυσκολεύτηκε αρκετά απέναντι στην Αλβανία και εν τέλει «κόλλησε» στο 0-0.

Από την άλλη πλευρά, η Ελβετία έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει πως θεωρείται, ως το -έστω και οριακό- φαβορί της αναμέτρησης. Με πέντε παρουσίες σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα -με τις δύο να είναι συνεχόμενες- μπορεί να πιστεύει πως θα μετουσιώσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις των προκριματικών (5 Νίκες – 2 Ήττες – 1 Ισοπαλία), σε μια αξιόλογη πορεία.

Ωστόσο, οι άνθρωποί της γνωρίζουν πως το πρώτο ματς στο φετινό Euro, ίσως είναι και το πιο κομβικό, αφού εν πολλοίς θα κρίνει την υπόθεση πρόκριση. «Η Ουαλία έφτασε στα ημιτελικά της προηγούμενης διοργάνωσης, αξίζει το σεβασμό μας, αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν», ανέφερε ο προπονητής της Ελβετίας, Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, ο οποίος φαίνεται να στηρίζει πολλά πάνω στους Σακίρι-Εμπολό, αλλά και στον Σεφέροβιτς, που έρχεται στο φετινό τουρνουά έχοντας 22 γκολ στην «πλάτη» με την Μπενφίκα.

Στην πρόβα τζενεράλε πριν το Euro, η Ελβετία συνέτριψε το Λιχτενστάιν με 7-0, συνεχίζοντας την παράδοση που τη θέλει να σκοράρει πάνω από δύο γκολ στα πέντε από τα τελευταία έξι παιχνίδια της.

Ωστόσο, όλα θα κριθούν στο γήπεδο. Τόσο αν η Ελβετία θα μπορέσει να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί, όσο και αν η Ουαλία έρχεται για να σοκάρει τον κόσμο για δεύτερη φορά. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση μπορεί να μην κρίνεται ως η πιο εμπορική, αλλά σίγουρα είναι καθοριστική για την πορεία του ομίλου.

Το πρόγραμμα του 1ου Ομίλου

1η αγωνιστική: Ιταλία 3 – 0 Τουρκία (11/06), Ουαλία-Ελβετία (12/06, 16:00)

2η αγωνιστική: Τουρκία-Ουαλία (16/06, 19:00), Ιταλία-Ελβετία (16/06, 22:00)

3η αγωνιστική: Ιταλία-Ουαλία (20/06, 19:00), Ελβετία-Τουρκία (20/06, 19:00)

Σκανδιναβική μάχη Δανίας - Φινλανδίας σε όμιλο «φωτιά»

Ανοίγει η «αυλαία» του δευτέρου ομίλου με τη Δανία να υποδέχεται τη Φινλανδία, σε μια σκανδιναβική μάχη με ξεκάθαρο φαβορί τους γηπεδούχους (19:00, ΑΝΤ1).
finland-denmark-crossed-finnish-danish-flags-official-colors-correct-proportion-vector-finland-denmark-crossed-finnish-129552523_1_1.jpg

Το στάδιο «Πάρκεν» θα φιλοξενήσει την πρώτη αναμέτρηση του 2ου ομίλου το Σάββατο (12/06), όπως και 15.900 θεατές. Η εξαιρετικά φορμαρισμένη Δανία θέλει να θέσει από νωρίς τις βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση, εκμεταλλευόμενη την «έδρα» της.

Ανήκει στο κλειστό κλαμπ των πέντε ομάδων που ολοκλήρωσαν τα προκριματικά αήττητες (Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Ουκρανία οι υπόλοιπες), ωστόσο, οι τέσσερις νίκες και οι ισάριθμες ισοπαλίες δεν κατάφεραν να της εξασφαλίσουν κάτι καλύτερο από τη 2η θέση, πίσω από την Ελβετία.

Η Δανία, συνεχίζοντας με την ίδια ορμή στα φιλικά προετοιμασίας, κατάφερε να αποσπάσει μια ισοπαλία από τη Γερμανία (1-1) και μια καθαρή νίκη με 2-0 επί της Βοσνίας. Με τον τρόπο αυτό, ρίχνεται για ένατη φορά στη μάχη μιας τελικής φάσης ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με την πορεία του 1992 μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου να ξεχωρίζει.

Η παράδοση βρίσκεται συντριπτικά με το μέρος των Δανών, αφού στις τελευταίες 22 αναμετρήσεις τους έχει ηττηθεί μόλις μία φορά (15-6-1), ενώ στην έδρα της έχει χάσει από τους Φινλανδούς μόλις έξι βαθμούς από το 1949.

Η Φινλανδία από την άλλη, κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα -όπως και η Βόρεια Μακεδονία- αφού κέρδισε για πρώτη φορά το εισιτήριο για μεγάλη διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Στα προκριματικά, μπορεί να μην κατάφερε να απειλήσει επουδενί τους αψεγάδιαστους Ιταλούς (10/10 νίκες), αλλά κατόρθωσε να συγκεντρώσει τέσσερις βαθμούς παραπάνω από την εθνική Ελλάδας, με τον Πούκι να ξεχωρίζει από το σύνολο του Μάρκο Κανέρβα, αφού πέτυχε τα 10 από τα 16 γκολ της ομάδας! 

Ωστόσο, η ομάδα της Φινλανδίας, με αρχηγό τον πρώην παίκτη της Λάρισας, Τιμ Σπαρβ, δεν διανύει το καλύτερό της φεγγάρι, αφού εδώ και έξι αγωνιστικές αγνοεί τη νίκη, στα φιλικά προετοιμασίας υπέστη δύο ήττες από Σουηδία (2-0 εκτός) και Εσθονία (1-0 εντός), ενώ δέχτηκε γκολ στα τελευταία πέντε παιχνίδια που έπαιξε.

Εν κατακλείδι, η νίκη για τη Δανία στην πρεμιέρα μοιάζει μονόδρομος. Έχει την εμπειρία, την έδρα και τη φόρμα με το μέρος της. Παράγοντες που μπορεί να εκμεταλλευτεί εφόσον δεν θέλει να μπει σε μπελάδες η πρόκρισή της σε έναν δύσκολο όμιλο, με Βέλγιο και Ρωσία.

Βέλγιο εναντίον Ρωσίας για το πάνω χέρι στον 2ο όμιλο

Το πρώτο μεγάλο «βήμα» για την πρόκριση στην επόμενη φάση θέλει να κάνει το Βέλγιο απέναντι στη Ρωσία, η οποία αγωνίζεται στο «σπίτι» της, στην Αγία Πετρούπολη (22:00, ΑΝΤ1).
Belgium-Euro-2020-schedule-all-games-dates-and-fixtures-in-2021_1_1.jpg

Το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA, Βέλγιο, θέλει να δικαιολογήσει την θέση του, εκμεταλλευόμενο τη φοβερή «φουρνιά» παικτών που διαθέτει. Η τρομακτική του πορεία στα προκριματικά, όπου πέτυχε το απόλυτο, έχοντας 10 νίκες σε ισάριθμα ματς, την καλύτερη επίθεση (με 40 γκολ και 15 διαφορετικούς σκόρερ), αλλά και την καλύτερη άμυνα (δέχθηκε μόλις τρία γκολ), του δίνει το δικαίωμα να ονειρεύεται πως η δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή σε ομίλους Euro, θα στεφθεί με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από τα προημιτελικά που έφτασε το 2016. 

Άλλωστε, υπήρξε και η προειδοποιητική «βολή» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 όπου κατέλαβε την τρίτη θέση. Φέτος, όμως, η ομάδα του Μαρτίνεθ μοιάζει να έχει τους οιωνούς με το μέρος της για να κάνει ένα μεγαλύτερο «βήμα».

Έτσι κι αλλιώς, δεν έχει κάποιο παράγοντα να την τρομάζει. Ακόμη και η παράδοση είναι συντριπτικά με το μέρος της. Επτά σερί ματς είναι αήττητη απέναντι στη Ρωσία, ενώ και οι 23 τελευταίες εμφανίσεις της προκαλούν τρόμο, αφού γνώρισε μόλις μία ήττα και κράτησε ανέπαφη την εστία της στις 11 από αυτές.

Η Ρωσία από τη δική της πλευρά, παίρνει μέρος για πέμπτη σερί φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά, η μόνη φορά που κατάφερε να διακριθεί μέσω κάποιας πορείας ήταν το 2008, όταν αποκλείστηκε στα ημιτελικά.

Η παρουσία της στον ίδιο προκριματικό όμιλο με το Βέλγιο, έδωσε την ευκαιρία για να «γνωριστούν» καλύτερα οι δύο αντίπαλοι. Το Βέλγιο επικράτησε και τις δύο φορές (3-1 εντός και 4-1 στην Αγία Πετρούπολη), ωστόσο, η Ρωσία κέρδισε τα υπόλοιπα οκτώ παιχνίδια της.

Τα φιλικά προετοιμασίας άφησαν γλυκιά γεύση στον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ρωσίας, Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ, αφού είδε την ομάδα του να αποσπά την ισοπαλία με 1-1 από την Πολωνία και να επικρατεί της Βουλγαρίας με 1-0. Στις καλές εμφανίσεις συνέβαλε και το γεγονός πως το πρωτάθλημα της χώρας ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα (16 Μαΐου), δίνοντας περισσότερο χρόνο ξεκούρασης και προετοιμασίας.

Είναι δεδομένο πως η Ρωσία έχει μπροστά της ένα πολύ δύσκολο έργο, απέναντι σε μια ομάδα που θέλει από νωρίς να εξασφαλίσει πως θα έχει τον πρώτο λόγο στην υπόθεση πρόκριση. Σε περίπτωση που καταφέρει να μην αποχωρήσει ηττημένη από τον αγωνιστικό χώρο, θα αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητές της να προχωρήσει στη διοργάνωση.

Το πρόγραμμα του 2ου Ομίλου

1η αγωνιστική: Δανία-Φινλανδία (12/06, 19:00), Βέλγιο-Ρωσία (12/06, 22:00)

2η αγωνιστική: Φινλανδία-Ρωσία (16/06, 16:00), Δανία-Βέλγιο (17/06, 19:00)

3η αγωνιστική: Ρωσία-Δανία (21/06, 22:00), Φινλανδία-Βέλγιο (21/06, 22:00)

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης