Διεθνή

Οι 7 τρόποι με τους οποίους το Euro 2020 θα μπορούσε να προκαλέσει μείζονα πολιτική κρίση... και η Ελλάδα

tags :
Οι 7 τρόποι με τους οποίους το Euro 2020 θα μπορούσε να προκαλέσει μείζονα πολιτική κρίση... και η Ελλάδα

Εκτός του ποδοσφαίρου... πολλά παραπέμπουν στη διπλωματία, σύμφωνα με το Politico

Σχετικά Άρθρα
Ένα χρόνο αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, αρχίζει σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 το Euro 2020.
Και ενώ οι ποδοσφαιρικοί αγώνες εκτιμάται πως θα είναι ιδιαίτερα θεαματικοί, κάτι που φαίνεται να εγγυάται τόσο η συμμετοχή των 7 πιο ισχυρών ομάδων παγκοσμίως όσο όμως και η παρουσία οπαδών και φιλάθλων στις κερκίδες, δεν λείπουν και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες ενδεχομένως να προσδώσουν ακόμα ...πιο εκρηκτικές διαστάσεις στους αγώνες.
Άλλωστε ποδόσφαιρο και πολιτική δεν είναι έννοιες τόσο ασύνδετες μεταξύ τους.

Θοδωρής Ζαγοράκης στο BNSports: «Η ΕΠΟ δεν θα αφήσει έτσι το θέμα, για εμένα το ζήτημα της Μακεδονίας είναι πολύ ευαίσθητο»

Θέση για το θέμα της φανέλας της Βόρειας Μακεδονίας πήρε ο πρώην αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας και MVP του EURO 2004, Θοδωρής Ζαγοράκης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω η ΕΠΟ και περιμένει σύντομα να τακτοποιηθεί το ζήτημα από τους αρμόδιους.

«Επικοινωνήσαμε προφορικά και θα επικοινωνήσουμε και εγγράφως με την UEFA, FIFA, Υπουργείο Εξωτερικών και τα αρμόδια όργανα προκειμένου να τοποθετηθεί η λέξη «Βόρεια» στις φανέλες της ομάδας. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο, ο αθλητισμός πρέπει να μένει μακριά από όλα αυτά. Για εμένα μάλιστα είναι ακόμη πιο ευαίσθητο το θέμα όχι μόνο ως Προέδρος της Ομοσπονδίας αλλά και ως αληθινός Μακεδόνας».

Συγκεκριμένα η Βόρεια Μακεδονία είχε σκοπο να αγωνιστεί με το έμβλημα FFM (Football Federation of Macedonia) στη φανέλα, με τον προσδιορισμό «Βόρεια» να απουσιάζει από το σήμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.
Στο θέμα αναμένεται να τοποθετηθεί άμεσα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (UEFA) αλλά και η FIFA.

Τα υπόλοιπα πιθανά σημεία ανάφλεξης πάντως αρκετά, και το Politico τα συγκεντρώνει...

Γαλλία εναντίον Γερμανίας

Με τα χρόνια, η εθνική ομάδα της Γαλλίας ήταν, επίσης, εξαιρετικά... γαλλική.
Έχουμε δει διάφορα στο γήπεδο, συγκρούσεις με τον προπονητή και διαφωνίες μεταξύ παικτών.
Ένα χρόνο έκαναν απεργία.
Η Die Mannschaft, από την άλλη πλευρά, είναι πάντα πειθαρχημένη και, όπως είπε κάποτε ο πρώην επιθετικός της Αγγλίας, Gary Lineker: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι - 22 άντρες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος, οι Γερμανοί κερδίζουν πάντα».
Αλλά οι Γάλλοι νίκησαν τους Γερμανούς 2-0 στα τελευταία Euro, το 2016, και είναι φαβορί για να κερδίσουν και αυτή τη φορά.
Υπάρχουν περισσότερα σε αυτό από την εθνική υπερηφάνεια.
Μετά το Brexit, η ισορροπία δύναμης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας βρίσκεται στο προσκήνιο.
Υπάρχουν φωνές στη Γαλλία, ιδιαίτερα στην άκρα δεξιά, που ανησυχούν για την αυξανόμενη κυριαρχία της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Ο αγώνας την Τρίτη θα παρακολουθείται στενά για το ποιος είναι ο ισχυρότερος παίκτης επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Εύθραυστο Βέλγιο

Το ποδόσφαιρο είναι ένας από τους τελευταίους τρόπους με τους οποίους οι Βέλγοι δείχνουν ότι ανήκουν στη χώρα τους.
Αν λοιπόν οι Red Devils βρεθούν ξανά μεταξύ των κορυφαίων ομάδων (μετά την 4άδα στο Μουντιάλ του 2018), το Βέλγιο θα δει σίγουρα ένα άλλο σπάνιο κύμα εθνικισμού, με τις γλωσσικές διαφορές να παραμερίζονται, ενώ οι άνθρωποι θα ντυθούν στα κόκκινα και θα στηρίζουν τον Kevin De Bruyne και τους συμπαίκτες του.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί λόγω Covid 19 σημαίνει ότι τα μαζικά πάρτι που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2018 είναι απίθανο να επαναληφθούν.
Οι Φλαμανδοί εθνικιστές - που θέλουν να χαλαρώσουν τους δεσμούς με τον φτωχότερο, γαλλόφωνο νότο - θα γκρινιάζουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ειδικά καθώς ετοιμάζονται να ανακτήσουν τον έλεγχο το 2024 μετά τον αποκλεισμό τους από την τρέχουσα ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Φινλανδία εναντίον Ρωσίας

Είναι μια κλασική ιστορία του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ.
Η Φινλανδία, που εξακολουθεί να ξεχωρίζει για το γεγονός ότι είναι μέρος ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού τουρνουά για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία, η οποία έχει συμμετάσχει σε 11 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Ένας πρώην υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας είπε κάποτε ότι οι τρεις μεγαλύτερες απειλές για την άμυνα της χώρας ήταν η «Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία».
Αυτό το μάντρα ισχύει ακόμη και σήμερα.
Ενώ μια ήττα θα διατηρήσει το status quo, μια νίκη εναντίον του επιβλητικού γείτονά της - και πρώην κατακτητή - θα έδινε στη χώρα των 5 εκατομμυρίων το είδος της διεθνούς αναγνώρισης που δεν μπορεί να πάρει μόνο με τους Moomins και Marimekko.

Ουκρανία εναντίον Ρωσίας

Δεδομένου ότι αυτοί οι δύο εμπλέκονται σε μια πραγματική σύγκρουση, ένας αγώνας μεταξύ τους (και οι διοργανωτές είναι ευγνώμονες ότι δεν θα είναι στα στάδια των ομίλων), θα μπορούσε να δει την αστυνομία να ανησυχεί περισσότερο για τις μάχες στο γήπεδο παρά εκτός.
Οι εντάσεις αυξάνονται ήδη, με Ρώσους αξιωματούχους να εξοργίζονται με την ουκρανική κυβέρνηση, καθώς εμφανίζει παντού χάρτη της Ουκρανίας - συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και τα εδάφη του Ντόνετσκ και του Λούανσκ.
Και τα δύο ελέγχονται από αυτονομιστές υπέρ της Ρωσίας.
Η UEFA ζήτησε από την Ουκρανία να αλλάξει το σήμα της μετά από καταγγελίες από τη Ρωσία.
Ένα από τα συνθήματα - στο εσωτερικό του γιακά των φανέλων των παικτών αναφέρει "Δόξα στους ήρωές μας" - θα πρέπει να αφαιρεθεί, ενώ ένα άλλο σύνθημα - "Δόξα στην Ουκρανία" στο εξωτερικό της φανέλας - μπορεί να μείνει, είπε η UEFA, όπως μπορεί και ο χάρτης της Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy ανέφερε ότι το σήμα είναι «σίγουρα ξεχωριστό» σε μια ανάρτηση στο Instagram.
Η στολή «ξέρει να προκαλεί.
Περιλαμβάνει αρκετά σημαντικά σύμβολα που ενώνουν τους Ουκρανούς από το Luhansk έως το Uzhhorod, από το Chernihiv έως τη Sevastopol», είπε ο Zelenskiy.
«Η χώρα μας είναι μία και αδιαίρετη.
Η Κριμαία είναι η Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο «δικτάτορας» Erdogan

Δεδομένου ότι ο Mario Draghi χαρακτήρισε τον Recep Tayyip Erdoğan «δικτάτορα» πριν από λίγες εβδομάδες, είναι ίσως το καλύτερο που ο Τούρκος ηγέτης αποφεύγει τον εναρκτήριο αγώνα του τουρνουά μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας στη Ρώμη την Παρασκευή - παρόλο που θα παρακολουθήσει τους άλλους αγώνες της Τουρκίας στο Μπακού.
Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι ο Erdogan θα χάσει την πρώτη γυναίκα διαιτητή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Η Stéphanie Frappart, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που ήταν διαιτητής σε αγώνα ανδρών στο Τσάμπιονς Λιγκ και σε ένα παιχνίδι Ligue 1 της Γαλλίας, θα είναι η τέταρτη διαιτητής στο παιχνίδι Τουρκίας-Ιταλίας.
Διάφορες ομάδες ακτιβιστών στην Ιταλία ζήτησαν γυναίκες διαιτητές στο παιχνίδι της Τουρκίας μετά την αποχώρηση της Άγκυρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης - μια ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών - και ως απάντηση στη σεξιστική μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα τον Απρίλιο.

Το Μπακού κάνει αισθητή την παρουσία του

Μεταξύ των περιέργων του φετινού ευρωπαϊκού τουρνουά είναι η παρουσία του Μπακού, της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ των 11 πόλεων υποδοχής.
Ενώ ούτε το Αζερμπαϊτζάν ούτε η Αρμενία προκρίθηκαν στο τουρνουά, η σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτόνων έχει περάσει στις προετοιμασίες.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε τη διαπίστευσή του στον Ρώσο δημοσιογράφο Nobel Arustamyan, επικαλούμενο τις προηγούμενες επισκέψεις του στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου ξέσπασαν θανάσιμες συγκρούσεις πέρυσι, ανέφερε το AFP.
Η απόφαση του Αζερμπαϊτζάν σημαίνει ότι ο Arustamyan - σχολιαστής ποδοσφαίρου Αρμενικής καταγωγής - δεν θα επιτρέπεται να καλύπτει αγώνες Euro 2020, ακόμη και σε αγώνες στο Μπακού.
Υπάρχει μια ενιαία διαδικασία διαπίστευσης για δημοσιογράφους, αλλά και οι 11 χώρες υποδοχής πρέπει να εγκρίνουν τους αιτούντες.
Οι αρχές ποδοσφαίρου του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν ότι ο Arustamyan «παραβίασε τους νόμους της χώρας» επειδή επισκέφθηκε την αμφισβητούμενη περιοχή χωρίς άδεια από το Μπακού, σύμφωνα με το AFP.
Η απόφαση πυροδότησε θυμό στη Ρωσία (επίσης χώρα υποδοχής), και το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αναζητά λύση.
Το 2019, το Μπακού φιλοξένησε τον τελικό του Europa League - έναν άλλο τουρνουά της UEFA - και ο Henrikh Mkhitaryan, που είναι Αρμένιος, αποσύρθηκε, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια.

Φόρος τιμής

Οι πολιτιστικοί πόλεμοι επηρεάζουν επίσης το Euro 2020.
Οι ποδοσφαιριστές έχουν αποδώσει φόρο τιμής στο κίνημα Black Lives Matter και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον ρατσισμό και την κοινωνική αδικία.
Αυτό ήταν κυρίως σε κενά στάδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά οι οπαδοί θα επιστρέψουν - και δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι από αυτό.
Οι Άγγλοι και οι Ιρλανδοί παίκτες έχουν ήδη δείξει την απογοήτευσή τους κατά τη διάρκεια φιλικών αγώνων, ενώ άλλες ομάδες όπως η Κροατία σχεδιάζουν να παραμείνουν σε θέση.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán χαρακτήρισε την κίνηση της κλίσης του γονάτου (φόρος τιμής) ως «πρόκληση» που δεν έχει θέση στο γήπεδο.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι οπαδοί δεν υποστηρίζουν όλοι τη χειρονομία - συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι η πολιτική δεν πρέπει να άπτεται του αθλητισμού.

Ο καλός εχθρός

Η Σκωτία εναντίον της Αγγλίας είναι το αρχαιότερο παιχνίδι στο διεθνές ποδόσφαιρο - και η τελευταία αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω όξυνσης του κινήματος ανεξαρτησίας της Σκωτίας.
Μια απροσδόκητη νίκη επί της Αγγλίας στο Wembley στις 18 Ιουνίου, κάτι που η Σκωτία δεν έχει επιτύχει από το 1999, πιθανότατα θα αύξανε το εθνικιστικό συναίσθημα βόρεια των συνόρων.
Ενώ η συνέχιση των περιορισμών πανδημίας θα αποτρέψει μια μεγάλη εισβολή στο Λονδίνο από τους Σκωτσέζους οπαδούς για το παιχνίδι και θα μειώσει τα προβλήματα στους δρόμους, αλλά η ημέρα του αγώνα θα είναι μια εξαιρετικά φορτισμένη περίσταση.
Οι πολιτικοί στο Λονδίνο και το Εδιμβούργο είναι βέβαιο ότι θα σχολιάσουν στο αποτέλεσμα.
Ο Boris Johnson - ο Άγγλος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που μέχρι στιγμής δεν θα πει ποιον υποστηρίζει στις 18 Ιουνίου - χρειάζεται μια άνετη νίκη στην Αγγλία για να καταπραΰνει τον αυτονομιστικό ενθουσιασμό που σίγουρα θα προκληθεί από μια νίκη της Σκωτίας.
Για την πρώην υπουργό της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, το παιχνίδι αντιπροσωπεύει την ευκαιρία για ενίσχυση της προσπάθειας για ανεξαρτησία.
Και αν η Αγγλία προχωρήσει στο τουρνουά, θα μπορούσαν να καταλήξουν να παίζει με τη Γαλλία, με την οποία σχεδόν βρέθηκαν ένα βήμα πριν τον πόλεμο για τα ψάρια τον περασμένο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης