Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson μετά τη συνάντηση με Biden: Άφθαρτη η σχέση Μ. Βρετανίας – ΗΠΑ, μοιραζόμαστε κοινές θέσεις

Johnson μετά τη συνάντηση με Biden: Άφθαρτη η σχέση Μ. Βρετανίας – ΗΠΑ, μοιραζόμαστε κοινές θέσεις
Εκπληκτική η συνάντηση με τον Joe Biden υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Μεγάλη Βρετανίας
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Μεγάλης Βρετανίας είναι άφθαρτες διατύπωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 11/6 στο BBC λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της G7 στην Κορνουάλη και μετά την πρώτη συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη 10/6 με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
Ο Johnson υποστήριξε ότι είχε μια «εκπληκτική» συνάντηση με τον Biden, αναφέροντας πως «Βρετανία και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές θέσεις σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παγκόσμια τάξη και τις διατλαντικές σχέσεις».
Όπως είπε, η σχέση της Μ. Βρετανίας με τις ΗΠΑ είναι «άφθαρτη», «βαθιά και σημαντική».
«Είναι μια σχέση που έχει κρατήσει για πολύ καιρό και αποτελεί σημαντικό μέρος της ειρήνης και της ευημερίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο», υπογράμμισε ο Johnson.

Τι συζήτησαν

Οι δύο ηγέτες, όπως αναφέρεται, συζήτησαν «25 θέματα» λεπτομερώς, ανάμεσα στα οποία και το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, καθώς η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ προβλέπει να μην υπάρξουν έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
Ο Biden είχε διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε νέα διευθέτηση δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία υπεγράφη το 1998 και τερμάτισε δεκαετίες βίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Ερωτηθείς για το εάν ο Biden εξέφρασε ανησυχίες για το θέμα, ο Johnson απάντησε αρνητικά, αναφέροντας πως «ο πρόεδρος δεν είπε τίποτα τέτοιο».
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που περιλαμβάνεται στην συμφωνία του Brexit διατηρεί de facto τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα και προβλέπει την διεξαγωγή τελωνειακών ελέγχων στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας για τα προϊόντα που προέρχονται από ή κατευθύνονται προς την Βρετανία.
Η διευθέτηση αυτή, αντικείμενο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο κατά την διαδικασία του Brexit έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, βρετανικής επαρχίας, γεγονός που θα συνιστούσε απειλή για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης