Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πιέσεις στα κράτη της G7 να αυξήσουν τις δωρεές εμβολίων υπό το φόβο των μεταλλάξεων

ΗΠΑ: Πιέσεις στα κράτη της G7 να αυξήσουν τις δωρεές εμβολίων υπό το φόβο των μεταλλάξεων

Οι επιτακφαλής της G7 έχουν θέσει ως στόχο τον εμβολιασμοί του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2022

Σχετικά Άρθρα

Αύξησαν την πίεση οι Ηνωμένες Πολιτείες στις υπόλοιπες χώρες της ομάδας των αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών G7 να δωρήσουν τα εμβόλιά προκειμένου να μπει τέλος στην πανδημίας του Covid-10 δεσμευόμενες να δωρίσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021.
Η μεγαλύτερη δωρεά εμβολίων από μία μόνο χώρα θα κοστίσει στις ΗΠΑ 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η Ουάσιγκτον δεν αναμένει κάποιο αντάλλαγμα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden

Παγκόσμια ανοσία

Η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, την παραμονή της συνόδου κορυφής των πλέον αναπτυγμένων οικονομιών της Δύσης, είναι πιθανό να ωθήσει άλλους ηγέτες να δωρήσουν περισσότερα εμβόλια, αν και υπάρχει τεράστια έλλειψη για τον εμβολιασμό όλων των φτωχών του κόσμου.
Οι ηγέτες της G7 θέλουν έχει επιτευχθεί ανοσία του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2022 για τον τερματισμό μιας πανδημίας που σκότωσε περισσότερα από 3,9 εκατομμύρια άτομα και προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Στυλοβάτες

Οι προσπάθειες εμβολιασμού μέχρι στιγμής σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον πλούτο: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, το Ισραήλ και το Μπαχρέιν.
Συνολικά 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής από έναν παγκόσμιο πληθυσμό σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων, με βάση τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech συμφώνησαν να προμηθεύσουν τα εμβόλια στις ΗΠΑ, παρέχοντας 200 εκατομμύρια δόσεις το 2021 και 300 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Οι δόσεις, οι οποίες θα παραχθούν σπό τη Pfizer στις Η.Π.Α., θα διατεθούν χωρις κέρδος για την εταιρεία.
«Η συνεργασία μας με την αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει στη προσφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου μας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου το συντομότερο δυνατό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla.

Παραγωγή και πατέντες

Η Oxfam, οργάνωση ποτ στηρίζει τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ζήτησε να γίνουν περισσότερα για την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων.
«Σίγουρα, αυτές οι 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου είναι ευπρόσδεκτες, καθώς θα βοηθήσουν περισσότερα από 250 εκατομμύρια άτομα, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι … τίποτα σε σύγκριση με τις ανάγκες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Niko Lusiani, επικεφαλής της Oxfam America για τους εμβολιασμούς.
Είναι αναγκαία η στοφή προς μια πιο κατανεμημένη παραγωγή εμβολίων, ώστε οι εξειδικευμένοι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο να μπορούν να παράγουν δισεκατομμύρια δόσεις χαμηλότερου κόστους με τους δικούς τους όρους, χωρίς περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας», επισήμανε σε δήλωση.

Υποδομές και φύλαξη

Ένα άλλο ζήτημα, ειδικά σε ορισμένες φτωχές χώρες, είναι η υποδομή για τη μεταφορά των εμβολίων που συχνά πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ κρύες θερμοκρασίες.
Ο Biden υποστήριξε επίσης το αίτημα για την άρση προστασίας πό ορισμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για υα εμβόλια, αλλά δεν υπάρχει ακόμη διεθνής συναίνεση για το πώς θα προχωρήσει ο στόχος για αυξηση της παραγωγής.
Οι νέες δωρεές εμβολίου ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια δόσεις που η Ουάσιγκτον έχει ήδη δεσμευτεί να προσφέρει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Χρηματοδότηση

Υπάρχει επίσης χρηματοδότηση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα COVAX με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Εμβολιασμούς (GAVI), δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Η Ουάσιγκτον λαμβάνει επίσης μέτρα για την υποστήριξη της τοπικής παραγωγής εμβολίων COVID-19 σε άλλες χώρες, μεταξύ άλλων μέσω της πρωτοβουλίας Quad από κοινού με την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης