Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση αποκαλύπτει: Απογοητευμένοι οι Ευρωπαίοι με θεσμούς της ΕΕ - Επιφυλακτικοί και με ΗΠΑ

Δημοσκόπηση αποκαλύπτει: Απογοητευμένοι οι Ευρωπαίοι με θεσμούς της ΕΕ - Επιφυλακτικοί και με ΗΠΑ
Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν πως η ΕΕ είχε μια «αργή» και «χαοτική» διάθεση των εμβολίων στις αρχές του 2021 με το αίσθημα αναξιοπιστίας των πολιτών να αυξάνεται κλιμακωτά.
Δύσπιστοι απέναντι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ εμφανίζονται οι πολίτες, με την πανδημία της COVID-19 και την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού να γιγαντώνουν τους προβληματισμούς τους.
Δημοσκόπηση που διενήργησε το European Council of Foreign Relations σε 12 κράτη-μέλη, τον Απρίλιο και τον Μάιο αποκάλυψε πως η πανδημία της COVID-19 εκτός από μια δύσκολη «καταιγίδα» για πολλές χώρες, προκάλεσε σεισμό τόσο στην ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στον δομικό της πυρήνα, καθώς το μπλοκ έρχεται μετά από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, το προσφυγικό/μεταναστευτικό αλλά και το Brexit που μέχρι έναν βαθμό διέσπασε το εσωτερικό της.
Κλυδωνισμοί εντός της ΕΕ
Ενώ η συμμαχία της Γηραιάς Ηπείρου είχε την ευκαιρία να πείσει τους λαούς ότι θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά για να τους θωρακίσει απέναντι στη φονική νόσο αλλά να διασφαλίσει και το «πρεστίζ» της ως ένας ισχυρός μηχανισμός, έχασε την «μπάλα» μετά και τη συμφωνία του πακέτου ανάκαμψης το καλοκαίρι του 2020.
Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν πως η ΕΕ είχε μια «αργή» και «χαοτική» διάθεση των εμβολίων στις αρχές του 2021 με το αίσθημα αναξιοπιστίας των πολιτών να αυξάνεται κλιμακωτά.
Τα ευρήματα είναι αποκαρδιωτικά καθώς οι ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα εκτός από τη Βουλγαρία, τη Δανία και τη Σουηδία, διαπιστώνουν πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι χρεωκοπημένο και έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, ενώ έχουν εναποθέσει τις απομείναντες ελπίδες τους κυρίως στη Γερμανία.

Το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν στη λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ή τους θεσμούς της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας φτάνει στα ακόλουθα ποσοστά:

38% στην Αυστρία
63% στη Βουλγαρία
49% στη Δανία
39% στη Γαλλία
40% στην Ουγγαρία
42% σε Ιταλία και Ολλανδία
55% στην Ισπανία
40% στη Σουηδία

Παράλληλα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) έγινε αποδέκτρια μαζικών πυρών τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φέτος μετά το «μπάχαλο» με την ανεπάρκεια εξασφάλισης εμβολίων για τους πολίτες της ΕΕ.

Γυρνάνε την πλάτη και στις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης -διεξήχθη λίγο μετά την εκλογή του Joe Biden- θεωρούν πως το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει «σπάσει».
Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν πως η Κίνα θα ήταν πιο ισχυρή από τις ΗΠΑ μέσα σε μια δεκαετία και θα ήθελαν να παραμείνουν ουδέτεροι σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία και την Κίνας, αντί να ευθυγραμμιστούν με τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον.
Πολλοί εκτιμούσαν ακόμη πως μόλις αναλάμβανε ο Biden, θα μπορούσε να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, ωστόσο υπάρχει έντονη και διάχυτη αμφισβήτηση στην αμερικανική ικανότητα να επιστρέψει ως «ηγέτης» της Δύσης.
Μόνο στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ιταλία πιστεύουν ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα λειτουργεί καλά ή πολύ καλά, ενώ μόνο για «χούφτα» Ευρωπαίοι αποτιμούν με θετικό πρόσημα την μέχρι στιγμής πορεία του Biden.

Συμπέρασμα

Δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών έχει λιγότερη εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της ΕΕ με την ενότητα στον πυρήνα να έχει διαρρηχθεί.
«Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει τώρα να αποδείξουν την ικανότητά τους να υπηρετούν τους ευρωπαίους πολίτες βελτιώνοντας τη δύναμη της ΕΕ, τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή και την αλληλοϋποστήριξη στα κράτη-μέλη της καθώς ξεφεύγουν από την πανδημία» καταλήγουν τα συμπεράσματα της έρευνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης