Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων

Συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων
H σε εθελοντική βάση χορήγηση της τεχνογνωσίας σε τρίτους είναι το «κλειδί» για αύξηση της παραγωγής  εμβολίων, σύμφωνα με την Κομισίον

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ αναμένεται να συμφωνήσουν σε σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 να μειώσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων και φαρμάκων κατά της COVID-19, σύμφωνα με προσχέδιο κοινού κειμένου, υποστηρίζοντας ότι ο εθελοντικός διαμοιρασμός τεχνολογίας είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγής, σύμφωνα με αποκάλυψη του πρακτορείου Reuters την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021.

Πατέντες

Το κείμενο, σύμφωνα με Reuters και το οποίο υπόκειται σε τροποποίηση, δεν κάνει καμία αναφορά σε υποχρεωτική άρση των πατεντών για τα εμβόλια, πρόταση την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει στηρίξει ως προσωρινή λύση στην παγκόσμια έλλειψη εμβολίων κατά της COVID-19.
Η ΕΕ έχει κατ’ επανάληψη αντιταχθεί στην ιδέα, η οποία έχει τη στήριξη δεκάδων φτωχότερων χωρών.

Η απάντηση στον ΠΟΕ

Οι Βρυξέλλες υπέβαλαν μια λιγότερη ριζική αντιπρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα που τονίζει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες του ΠΟΥ επιτρέπουν σε χώρες να δίνουν άδειες σε εταιρίες μεταποίησης χωρίς την έγκριση του κατόχου της πατέντας.
Σε σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες την Τρίτη (15/6), οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν να συστήσουν μια κοινή ομάδα δράσης για να ενισχύσουν την παραγωγική δυναμικότητα για εμβόλια και φάρμακα που θα στοχεύει στο «να διατηρηθούν ανοικτές και να διασφαλιστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, αποφεύγοντας τους περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές».

H στάση των ΗΠΑ

Η ΕΕ προτρέπει την Ουάσινγκτον να μην παρεμποδίσει την εξαγωγή εμβολίων και υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή τους.
Ο Biden χρησιμοποιεί τον νόμο για την αμυντική παραγωγή (Defense Production Act -DPA) για να βάλει την αμερικανική κυβέρνηση πρώτη στη σειρά προτεραιότητας για την αγορά εμβολίων και θεραπειών αμερικανικής παρασκευής και να ελέγχει τις προμήθειες που χρειάζεται η χώρα.

Εθελοντικά

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι η ομάδα δράσης θα προσπαθήσει να επεκτείνει την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων με το να «ενθαρρύνει τον εθελοντικό διαμοιρασμό τεχνογνωσίας και τεχνολογίας με βάσει αμοιβαία καθορισμένους όρους» -- μια σημαντική μετακίνηση σε σχέση με τον εξαναγκασμό φαρμακευτικών επιχειρήσεων να παραχωρήσουν τις πατέντες τους σε ανταγωνιστές.
Μια ομάδα υπό τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Βιομηχανία Thierry Breton ήδη συνεδριάζει τακτικά με την αμερικανική ομάδα δράσης για την COVID-19 της οποίες προεδρεύει ο Jeffrey Zients για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην παραγωγή και το εμπόριο που επηρεάζουν τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων.
Η CureVac, η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλιο, έχει ήδη λάβει βοήθεια για να έχει πρόσβαση σε υλικά από τις ΗΠΑ.

Για το COVAX

Η κοινή ομάδα δράσης έχει στόχο να ενισχύσει και να επισημοποιήσει το έργο που έχει γίνει έως τώρα, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.
Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου ΕΕ - ΗΠΑ επιβεβαιώνει επίσης τη στήριξη προς το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που στόχο έχει να διασφαλίσει τη δίκαιη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Δεσμεύσεις

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον δεσμεύονται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης να «ενθαρρύνουν περισσότερους δωρητές να καταστήσουν 2 δισεκ. δόσεις εμβολίων διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο έως τα τέλη του 2021».
Οι ΗΠΑ έχουν έως τώρα δεσμευθεί να δωρίσουν 80 εκατ. από τις πλεονάζουσες δόσεις τους σε φτωχότερα κράτη και η ΕΕ τουλάχιστον 100 εκατ. έως τα τέλη του έτους.
Ωστόσο το έργο για την πλήρη ανοσοποίηση του κόσμου αναμένεται να έχει διάρκεια.
Σύμφωνα με το κείμενο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ «φιλοδοξούν να εμβολιάσουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2022»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης