Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street - Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street - Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street
Σχετικά Άρθρα

Με έντινη μεταβλητότητα σε στενό εύρος κινήθηκαν σήμερα 8/6 οι βασικοί δείκτης στη Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό την Πέμπτη τα οποία αναμένεται να δείξουν ένα νέο άλμα των τιμών.
Η αμερικανική αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο την Πέμπτη, καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η ενίσχυση του πληθωρισμού ενδεχομένως να αναγκάσει την αμερικανική Federal Reserve να ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο την απόσυρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.
Τα στοιχεία του Απριλίου εξάλλου έδειξαν ετήσιο άλμα 4,2% του δείκτη τιμών, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της Fed ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών δεν θα έχει διάρκεια και δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -0,09% στις 34.599,82 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύκε +0,02% στις 4.227,26 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη +0,31% στις 13.924,91 μονάδες

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 68,9 δισ. δολάρια τον Απρίλιο από το ρεκόρ των 75 δισ. δολάρια. ένα μήνα νωρίτερα.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσε το έλλειμμα στα 69 δισ. δολάρια.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το έλλειμμα συρρικνώνεται μέσα στο 2021.
Οι αμερικανικές εξαγωγές αυξήθηκαν στα 205 δισ. δολάρια που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν στα 273,9 δισ. δολάρια.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Southwest Airlines ανακοίνωσε ότι έχει παραγγείλει 34 νέα αεροσκάφη Boeing Co 737 MAX 7 για να παραδοθούν το 2022, καθώς η αμερικανική αεροπορική εταιρεία προετοιμάζεται για την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης.
Η κίνηση ανεβάζει τις συνολικές παραγγελίες της αεροπορικής εταιρείας για το MAX 7 σε 234 αεροπλάνα συνολικά.
Η Southwest επίσης ανακοίνωσε πως αναμένει βελτίωση των εσόδων τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως εξαιτίας της υψηλότερης κυκλοφορίας και των ναύλων.
Κατά 0,6% υποχωρεί η μετοχή της Philip Morris International στις συναλλαγές, καθώς η εταιρεία πώλησης τσιγάρων επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης οι οποίες ωστόσο είναι χαμηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως αναμένει τα κέρδη ανά μετοχή β΄ τριμήνου, αφαιρουμένων των εκτάκτων, στα 1,50-1,55 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 1,54 δολάρια.
Για το 2021, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να διαμορφωθούν στα 5,95-6,05 δολάρια, όπως ανέμενε και τον Απρίλιο, και χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 6,07 δολάρια.
Η εταιρεία αναμένει οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2021 θα διαμορφωθούν στα 800 εκατ. δολάρια, ενώ δεν θα προχωρήσει σε επαναγορές μετοχών.Η Independence Energy της KKR & CO αι η Contango Oil and gas Co., ανακοίνωσαν ότι θα συγχωνευτούν σε μια συμφωνία που θα δημιουργήσει μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με αρχική κεφαλαιοποίηση 4,8 δισ. δολαρίων.
Η συμφωνία έρχεται σε μια στιγμή που η ανάκαμψη στις τιμές πετρελαίου έχει προκαλέσει ένα κύμα ενοποίησης στον ενεργειακό τομέα.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Independence θα κατέχουν περίπου το 76% της εταιρείας και η Contango το υπόλοιπο ποσοστό.
Η Nvidia υπέβαλε αίτημα στις κινεζικές ρυθμιστικές Αρχές Ανταγωνισμού να επανεξετάσουν την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας σχεδιασμού τσιπ Arm, ύψους 40 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές με γνώση του θέματος.
Το αίτημα υποβλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και μπορεί να κινητοποιήσει μια διαδικασία ελέγχου με διάρκεια ακόμα και 18 μηνών, σύμφωνα με νομικούς στην Κίνα.
Η Nvidia δήλωσε τον Μάιο ότι αναμένει να κλείσει την εξαγορά της Arm μέχρι τον Μάρτιο του 2022, αφού είχε συνάψει συμφωνία με τον όμιλο SoftBank τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ο ιαπωνικός όμιλος, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες για ένα δάνειο ύψους περίπου 7,5 δισ. δολαρίων που συνδέεται με την πώληση της Arm, ανέφερε την Τρίτη το Bloomberg News, επικαλούμενο πηγές, με τη Mizuho Bank Ltd να συντονίζει τη συμφωνία.
Τον Φεβρουάριο, το Bloomberg ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ είχε ξεκινήσει μια σε βάθος έρευνα σχετικά με τη συμφωνία της Nvidia να εξαγοράσει την Arm.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, είχε δηλώσει στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι η αμερικανική εταιρεία τσιπ είχε "ξεκινήσει τη διαδικασία" της συνεργασίας με τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και ήταν βέβαιος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η Nvidia.

ΗΠΑ: Μειώθηκε η εμπιστοσύνη των μικρών επιχειρήσεων τον Μάιο

Πτώση σημείωσε η εμπιστοσύνη των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ τον Μάιο, για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, καθώς η ανησυχία για την έλλειψη εργατικών χεριών και για τον πληθωρισμό, επηρέασε τις οικονομικές προοπτικές των ιδιοκτητών επιχειρήσεων.
Ο δείκτης της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) σημείωσε πτώση 0,2 μονάδων στις 99,6 μονάδες τον Μάιο, μετά από τρεις συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις.
Πέντε από τους 10 συντελεστές του δείκτη βελτιώθηκαν, τρεις υποχώρησαν και δύο έμειναν αμετάβλητες.
«Εάν οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μπορούσαν να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους να φροντίσουν τους πελάτες, οι πωλήσεις θα ήταν υψηλότερες και θα έφταναν πιο κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NFIB, Bill Dunkelberg.
Το 27% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στο επόμενο τρίμηνο, υψηλότερα 6 μονάδες από τον Απρίλιο και ένα ιστορικό υψηλό.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ένωση των εμπόρων στο μηνιαίο της report για τις θέσεις εργασίας, όπου το υψηλό-ρεκόρ του 48% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων ανακοίνωσε κενές θέσεις εργασίας τον Μάιο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, υψηλότερα από το 44% του Απριλίου.

Μπορεί να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης κατά της covid έως τα τέλη του 2022; - Πιέσεις στην G7

Εντείνονται οι πιέσεις στα πλούσια κράτη να διανείμουν εγκαίρως επαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά της covid στα φτωχότερα κράτη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο τείχος ανοσίας που θα βάλει και οριστικά τέλος στην πανδημία.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson υποστήριξε πως θα ζητήσει από τους ηγέτες της G7 να προσπαθήσουν να εμβολιάσουν όλο τον πλανήτη έως τα τέλη του 2022, αν και παραμένει ερωτηματικό εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Πραγματικός στόχος είναι να εμβολιαστεί το 60% με 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, έτσι ώστε να επιτευχθεί το περίφημο τείχος της ανοσίας.
Ειδικοί υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί έως τον Δεκέμβριο του 2023, μόνο και εφόσον οι ηγέτες της G7 αποφασίσουν να κινηθούν άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πάντως και ενώ φουντώνει η συζήτηση, η Unicef ζητά από τα 7 πλουσιότερα κράτη του κόσμου να αρχίσουν από τώρα να διανέμουν σταδιακά δωρεάν εμβόλια κατά της covid στους φτωχότερους, αντί να περιμένουν να διανείμουν όλες μαζί τις ποσότητες εμβολίων που θα τους περισσέψουν, καθώς – όπως αναφέρει – πολλά κράτη δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν μονομιάς τόσο μεγάλες ποσότητες εμβολίων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων να μην χρησιμοποιηθούν και να καταστραφούν.
Την ίδια στιγμή, και ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για την προέλευση του κορωνοϊού με την αμερικανική πλευρά πλέον να θεωρεί εξαιρετικά πιθανό ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο της Wuhan, το Πεκίνο υπόσχεται για βοήθεια και παροχή εμβολίων στα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας.

Νέο ρεκόρ για τον STOXX 600 εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 αντλώντας ώθηση από τον κλάδο του real estate και των ταξιδιών, αν και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία περιόρισαν τα κέρδη.
Ειδικότερα, ο δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στις 454,01 μονάδες, έχοντας σημειώσει νέο ρεκόρ νωρίτερα στη συνεδρίαση.
Ο δείκτης για τον κλάδο αναψυχής και ταξιδιών σημείωσε άλμα 1,8%, με τον τίτλο της easyJet να πρωταγωνιστεί μετά την αναβάθμιση της μετοχής από την Goldman Sachs σε buy.
Ο γερμανικός δείκτης DAX έχασε 0,2% στις 15.640,60 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Απρίλιο, σε ένα νέο σημάδι ότι οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες δυσχεραίνουν την οικονομική ανάκαμψη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis, η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,4%.
Ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,25%.
Μείωση κατά 0,3% παρουσίασε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη το α' τρίμηνο του 2021 ενώ κατά 0,1% ήταν η μείωση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat.
Η εν λόγω υποχώρηση ακολούθησε τις μειώσεις το δ' 3μηνο του 2020 (-0,6% στην ευρωζώνη και -0,4% στην ΕΕ) έπειτα από μια ισχυρή ανάκαμψη στο γ' τρίμηνο του 2020 (+12,6% στην ευρωζώνη και +11,7% στην ΕΕ).

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο του 2021

Απρόσμενη πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Απρίλιο 2021, καθώς οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς και άλλα προβλήματα στην τροφοδοσία εμποδίζουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1% έναντι του Μαρτίου.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άλμα 26,4%.
Η παραγωγή παραμένει 5,6% χαμηλότερα, σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Εξαιρουμένης της ενέργειας, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, ενώ η παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων κατά 3,3%.
Η παραγωγή ενδιάμεσων και κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε 0,2% και 0,1% αντίστοιχα.

Στάση αναμονής στην Ασία

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στην Ασία, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,2% στις 4.072 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,2%, στις 28.963 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακές μεταβολές στις 28.781 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,5% στις 3.580 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε πτώση -0,08% στις 52.280 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης