Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street - Στάση αναμονής από τους επενδυτές

Νευρικότητα στη Wall Street - Στάση αναμονής από τους επενδυτές
Ήπιες μεταβολές στη Wall με τους δείκτες κοντά στα ιστορικά τους υψηλά
Σχετικά Άρθρα

Με νευρικότητα κινήθηκαν σήμερα 7/6 οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones και τον S&P 500 να κινούνται κοντά στα ιστορικά τους υψηλά καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα για τον πληθωρισμό.
Αυτή την εβδομάδα, δύο γεγονότα θα κυριαρχήσουν στην προσοχή των επενδυτών, και τα δυο την Πέμπτη 10/6.
Το πρώτο είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Ιουνίου.
Παρόλο που δεν αναμένεται ούτε από εμάς ούτε από την αγορά κάποια αλλαγή στις κατευθύνσεις της νομισματικής πολιτικής, υπάρχει η πιθανότητα για ελαφρώς πιο τολμηρές ανακοινώσεις, κάτι που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο κοινό νόμισμα.
Ενώ η συνεδρίαση θα βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ανακοινωθεί η έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαΐου στις ΗΠΑ.
Το άλμα των τιμών τον Απρίλιο πυροδότησε ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Fed να αποσύρει νωρίτερα από το αναμενόμενο τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης προκειμένου να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, J. Yellen δήλωσε σε συνέντευξη της ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα αν το σχέδιο του Λευκού Οίκου για ένα πακέτο επενδύσεων 4 τρισ. δολ. στις υποδομές ενισχύσει τον πληθωρισμό και οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια.

O δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -0,36% στις 34.630,24 μονάδες
Ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,08% στις 4.226,52 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,49% στις 13.881,72 μονάδες

Οι μετοχές των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών αντέδρασαν ελάχιστα στη συμφωνία ορόσημο των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) για έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο, με τους επενδυτές να υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί η στήριξη κρατών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα καθαρά αποτελέσματα των εταιριών.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες της G7 συμφώνησαν να στηρίξουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% και το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις χώρες της G20 για μια ευρύτερη συμφωνία για τις νέες φορολογικές προτάσεις.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η φορολογική συμφωνία δεν θα πλήξει τις εταιρίες εκτός και εάν υπάρξει συμφωνία με χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ιρλανδία, της οποίας η οικονομίας ευημερεί με την εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από πολυεθνικές λόγω των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.
Οι μετοχές των Facebook, Amazon, Apple, Microsoft και Alphabet, της μητρικής της Google, σημείωσαν πτώση μεταξύ 0,4% και 0,7%.
«Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής πρέπει να καθοριστούν και πιθανό να αμβλυνθούν περαιτέρω», δήλωσε αναλύτρια της State Street Global Markets.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η επενδυτική εταιρεία Blackstone Group Inc θα αγοράσει την εταιρείαα διαχείρισης κέντρου δεδομένων QTS Realty Trust Inc έναντι 6,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η μονάδα υποδομών της εταιρείας εξαγορών μαζί με το επενδυτικό trust real estate, θα πληρώσουν 78 δολάρια ανά μετοχή για την QTS, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η τιμή αντιστοιχεί σε premium 21% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή.
Ο κορωνοϊός αύξησε τη ζήτηση για υπηρεσίες cloud καθώς πολλές επιχειρήσεις προώθησαν την τηλεργασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδιαφέρον για κέντρα δεδομένων.
Η συμφωνία αποτιμάται στα 10 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης χρέους της εταιρείας διαχείρισης δεδομένων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η Macquarie Infrastructure Corp ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την πώληση του δικτύου παροχής υπηρεσιών ιδιωτικών αεροσκαφών, Atlantic Aviation, στην KKR & Co, έναντι 4,475 δισ. δολαρίων.
Η Atlantic Aviation λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα δραστηριοτήτων σταθερής βάσης στις ΗΠΑ.
Οι πάροχοι σταθερής βάσης (FBOs), προσφέρουν υπηρεσίες από στέγαση μέχρι τροφοδοσία καυσίμων, και προσέλκυαν πάντα το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η κίνηση των ιδιωτικών αεροσκαφών ανακάμπτει στις ΗΠΑ.
Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει χρέος, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δ΄ τρίμηνο.
Το ΔΣ της Macquarie Infrastructure αναμένεται να δώσει έγκριση για τη διανομή μερίσματος ύψους 37,35 δολαρίων ανά μετοχή μετά το κλείσιμο.
Πρόστιμο 220 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλλε η Γαλλία στην Google για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της διαδικτυακής διαφημιστικής βιομηχανίας.
Η Γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού δήλωσε ότι η Google παρέπεμπε κατά παράβαση επιχειρήσεις στις δικές της υπηρεσίες και έκανε διακρίσεις εις βάρος του ανταγωνισμού.
Η Google δεσμεύθηκε να διορθώσει την κατάσταση.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Google έδωσε προτιμησιακή μεταχείριση στον διακομιστή διαφημίσεων του DFP, ο οποίος επιτρέπει στους εκδότες ιστότοπων και εφαρμογών να πωλούν τον διαφημιστικό τους χώρο και την πλατφόρμα καταχώρισης SSP AdX, η οποία οργανώνει διαδικασίες δημοπρασίας και επιτρέπει στους εκδότες να πωλούν τις «εμφανίσεις» ή διαφημιστικό απόθεμά τους στους διαφημιζόμενους.

Έκκληση στην G7 να πληρώσει για τα εμβόλια των φτωχών - Εμβολιάζει τους 12 - 18 η Γερμανία

Έκκληση στους ηγέτες των κρατών – μελών της G7, η οποία συνεδριάζει διά ζώσης για πρώτη φορά την ερχόμενη Παρασκευή 11/6, να πληρώσουν για τους εμβολιασμούς των φτωχότερων κρατών απευθύνουν 100 πρώην πρόεδροι κρατών, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών, καθώς με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, θα μπορέσουν να εμποδίσουν τις παραλλάξεις του ιού και άρα να τον απενεργοποιήσουν από παγκόσμια απειλή.
Για αυτό το λόγο ζητούν από τις 7 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη να διαθέσουν το ποσό των 30 δις δολαρίων για τα επόμενα δύο χρόνια, έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτός ο φιλόδοξος στόχος και να μπει ένα τέλος στην απειλή της covid.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ξεπέρασαν τους 300 εκατομμύρια εμβολιασμούς και πως είναι έτοιμες να αρχίσουν να διανέμουν εμβόλια – τις πρώτες 25 εκατομμύρια δόσεις από τις 80 εκατομμύρια δόσεις που έχουν υποσχεθεί – σε τρίτες χώρες χωρίς να δώσουν ακριβή ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό, ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε πως από σήμερα 7/6 ανοίγει τα σύνορα της σε όλους τους εμβολιασμένους τουρίστες.
Παράλληλα η Γερμανία αναμένεται από σήμερα να αρχίσει να εμβολιάζει τα παιδιά ηλικίας 12 – 18 ετών.

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς τα ισχυρά κέρδη στις αυτοκινητοβιομηχανίες αντιστάθμισαν τις απώλειες σε μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων.
Ο δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών και ανταλλακτικών σημείωσε άνοδο 0,9% και σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015, μετά από συνολικά κέρδη 5,3% την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,2% στις 453,56 μονάδες, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα.
Ο γερμανικός DΑΧ έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 15.677,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,4% στις 6.543,56 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στις 7.077.22 μονάδες.
Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αργότερα εντός της εβδομάδας.
Ο γαλλικός όμιλος σούπερ μάρκετ Carrefour και η βρετανική Tesco δήλωσαν ότι δεν θα επεκτείνουν τη συμμαχία που προαναγγέλθηκε αρχικά ως πιθανός τρόπος μείωσης του κόστους.
Οι εταιρείες αποκάλυψαν σε κοινή δήλωση ότι «αποφάσισαν να μην επεκτείνουν την αγοραστική τους συμμαχία πέρα από το τριετές επιχειρησιακό πλαίσιο που συμφωνήθηκε το 2018», χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η συμμαχία λήγει επισήμως στις 31 Δεκεμβρίου, και οι όμιλοι δήλωσαν ότι τώρα θα επικεντρωθούν στις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, ανεξάρτητα.
Η συμφωνία είχε ως στόχο να επιτρέψει στην Carrefour και την Tesco να μειώσουν τις τιμές, απαιτώντας καλύτερους όρους από προμηθευτές τροφίμων όπως η Nestle, Procter & Gamble ή Unilever, και να επεκτείνουν τις σειρές των προϊόντων τους με τη δική τους ετικέτα.

Ευρωζώνη: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 το επενδυτικό κλίμα τον Ιούνιο

Βελτίωση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σημείωσε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018, κυρίως εξαιτίας της επανέναρξης λειτουργίας των εστιατορίων και του τουρισμού.
Ο δείκτης Sentix για το ηθικό των επενδυτών, σημείωσε άνοδο στις 28,1 μονάδες από τις 21 μονάδες τον Μάιο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 26 μονάδες.
Ο δείκτης που καταγράφει τις τρέχουσες συνθήκες σημείωσε άνοδο στις 21,3 μονάδες από τις 6,3 και ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 35,3 μονάδες από τις 36,8 μονάδες.
«Η ευρωζώνη αφήνει όλο και περισσότερο πίσω της τις επώδυνες επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχει ένας ανασταλτικός παράγοντας για την ισχυρή οικονομία, και αυτό είναι η αναμενόμενη άνοδος των τιμών», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Sentix, Manfred Huebner.

Ευρωζώνη: Αύξηση του κόστους των επιχειρηματικών δανείων τον Απρίλιο του 2021

Αυξήθηκε το κόστος των επιχειρηματικών δανείων της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο δείκτης για το μέσο κόστος νέων δανείων στις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 1,56%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νέα στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,31%.
Το μέσο επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο -0,17%, ενώ το επιτόκιο για τις καταθέσεις όψεως τους παρέμεινε αμετάβλητο στο -0,01%.

Ήπιες μεταβολές στην Ασία

Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στην Ασία, καθώς τα στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές, ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,2% στις 4.075 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,3%, στις 29.019 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,5% στις 28.769 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,2% στις 3.599 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,4% στις 52.287 μονάδες.

Κίνα: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις εξαγωγές

Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών τον Μάιο, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες, αν και η αύξηση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, εν μέσω προβλημάτων που προκάλεσαν κρούσματα της COVID-19 στα μεγάλα λιμάνια στο νότιο τμήμα της χώρας.
Ενώ η γρήγορη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες αγορές ενίσχυσε τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και μεταφορών, τα προβλήματα στην επιμελητεία και η ενίσχυση του γιουάν σκίασαν τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη στον κόσμο εξαγωγική χώρα.
Οι εξαγωγές της Κίνας με νόμισμα αναφοράς το δολάριο αυξήθηκαν κατά 27,9% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, λιγότερο από την αύξηση κατά 32,3% που καταγράφηκε τον Απρίλιο και συγκριτικά με 32,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 51,1% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, η ταχύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2011 αλλά βραδύτερη από το 51,5% που ανέμεναν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.
Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 45,53 δισ. δολαρίων, μεγαλύτερο από το πλεόνασμα 42,86 δισ. δολαρίων του Απριλίου αλλά λιγότερα από τα 50,5 δισεκ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης