Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Το β' εξάμηνο του 2021 αναμένουν οι τηλεπικοινωνίες

Το β' εξάμηνο του 2021 αναμένουν οι τηλεπικοινωνίες
του Χάρη Ντιγριντάκη
Τον κάβο της πανδημίας COVID-19 ευελπιστούν να ξεπεράσουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σηματωρός για την έξοδο από τη στενωπό του τελευταίου έτους αναμφίλεκτα αποτελεί το άνοιγμα της οικονομίας με κεντρικό άξονα το ξύπνημα του τουρισμού από τον προσεχή Ιούλιο αλλά και την αναρρίχηση των μεγεθών της κατανάλωσης.
Tην ίδια ώρα στην επικαιροποίηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Πλάνου για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και τον σχεδιασμό των μελλοντικών δημόσιων επενδύσεων στον τομέα της συνδεσιμότητας, προχωρά η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για αυτό το λόγο ξεκινά τη χαρτογράφηση των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (ΝGA).
Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών ζητά από τις εταιρείες, πληροφορίες για τα επενδυτικά τους σχέδια μέχρι το τέλος του 2025.
Στο μεταξύ, προχωρούν και οι διαδικασίες για την προετοιμασία της σταδιακής κατάργησης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου χαλκού που καλύπτει σήμερα το σύνολο της χώρας και της αντικατάστασής του από τα δίκτυα νέας γενιάς με οπτικές ίνες.
Η κίνηση αυτή είναι εναρμονισμένη και με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σταδιακή κατάργηση του χαλκού έως το 2030 στις χώρες της Ένωσης.

ΟΤΕ

Καθώς ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας σταδιακά υποχωρεί, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αίρονται, οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και ο διεθνής τουρισμός επανεκκινεί, ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένει, για το υπόλοιπο του 2021, προοδευτική επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων.
Η εταιρεία παραμένει σε εγρήγορση και συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα εξορθολογισμού του κόστους σε όλους τους τομείς, για να στηρίξει την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές της, ενώ συνεχίζει να επενδύει σε υποδομές σταθερής και κινητής, που διασφαλίζουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μελλοντική της ανάπτυξη.
Ενισχύοντας την ηγετική του θέση στις υποδομές οπτικών ινών και αναπτύσσοντας ταχύτατα το δίκτυο 5G, o OTE είναι έτοιμος να συνεχίσει το ταξίδι της ψηφιακοποίησης και του μετασχηματισμού, με στόχο να γίνει ακόμη πιο ευέλικτος, αποτελεσματικός και εστιασμένος στην ανάπτυξη και τον πελάτη.
Για το 2021, η Διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου, και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές στα 575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 εκατ. ευρώ περίπου, αποτελώντας και τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

WIND

Η WIND επέδειξε για την ίδια περίοδο ισχυρή ανθεκτικότητα στους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες καθώς, παρά τις ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας και του συνεχιζόμενου lockdown στην ελληνική οικονομία, η εταιρεία πέτυχε ανάπτυξη στη συνδρομητική της βάση σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και σημείωσε πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς της στόχους.
Οι στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας και για το 2021 παραμένουν:
• Επέκταση υποδομών νέας γενιάς με συνεχιζόμενες επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών (FTTC / FTTH) και του δικτύου 5G
• Δυναμική εστίαση στους πελάτες με υψηλές ανάγκες για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, σε γραμμές νέας γενιάς στη βάση των πελατών σταθερής τηλεφωνίας και σε προγράμματα απεριορίστων δεδομένων κινητής τηλεφωνίας
• Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της λειτουργίας της και των υπηρεσιών της
Λαμβάνοντας υπόψη το άνοιγμα της οικονομίας, ιδίως τους επερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες, η WIND αναμένει ότι θα επιτύχει σημαντική επιτάχυνση στις λειτουργικές και οικονομικές της επιδόσεις.

VODAFONE

Η ισχνή τουριστική κίνηση η οποία είχε ευρύτατη επίπτωση στην περιαγωγή αλλά και η πτώση των εσόδων της καρτοκινητής λόγω της παραμονής στο σπίτι είναι οι δύο βασικοί λόγοι που σύμφωνα με την Vodafone Group, έφεραν πτώση στα έσοδα και στα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων της Vodafone Ελλάδος. Παρόλα αυτά η Vodafone κατάφερε να αυξήσει τους πελάτες συμβολαίου της και να διατηρήσει την οργανική της ανάπτυξη στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αναμένοντας καλύτερες ημέρες για την συνέχεια.
Αναλυτικότερα και βάσει των αποτελεσμάτων που παρουσίασε ο όμιλος, ο κύκλος εργασιών της Vodafone Ελλάδος το οικονομικό έτος 2020/2021 ανήλθε στα 925 εκατ. ευρώ από τα 958 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 3,4%.
Η πτώση αυτή αντισταθμίστηκε από αύξηση της βάσης στη σταθερή κατά αντίστοιχο ποσοστό (+1,8), με τους πελάτες σταθερής της εταιρείας να αριθμούν πλέον τους 960.000, αυξημένοι κατά 5 χιλιάδες.
Εντυπωσιακή, λόγω και των ακραίων υγειονομικών συνθηκών που έχουν αναπροσαρμόσει την καθημερινότητά μας, ήταν η αύξηση στην κατανάλωση data, η οποία μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο έφτασε το +80% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.
Παρά την πανδημία, οι δαπάνες κεφαλαίου – δηλαδή οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, πλην φάσματος – αυξήθηκαν κατά 11%, ξεπερνώντας τα 123 εκατ. ευρώ.

FORTHNET

Αποκλειστικός μέτοχος της Forthnet έπειτα από την πρόσφατη άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της είναι πλέον η United Group με τη σχετική προ μηνός ανακοίνωση να επισημαίνει ότι για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «αρχίζει μια νέα εποχή ως μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου που ηγείται στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και τηλεπικοινωνιών στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης».
Η παραπάνω είδηση συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Forthnet για το 2020 κατά την οποία σημείωσε αύξηση εσόδων 5,2% και μείωση των ζημιών.
Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος της United Group έχει ανακοινώσει δημόσια, την δέσμευσή του για ανακεφαλαιοποίηση και ουσιαστική μείωση του χρέους της Forthnet μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και εισφοράς νέων κεφαλαίων, αλλά και την εκτίμηση ότι οι ενέργειες αυτές αναμένεται να εξαλείψουν το συνολικό χρέος της Εταιρείας και να της παράσχουν σημαντικούς επιπρόσθετους κεφαλαιακούς πόρους, που θα εξασφαλίσουν την οικονομική της σταθερότητα, την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξή της και τη δυνατότητα υλοποίησης των στρατηγικών πλάνων της.
Η παραπάνω διαδικασία εξελίσσεται κατά το τελευταίο διάστημα με γοργούς ρυθμούς, με κομβικά σημεία την κεφαλαιακή ενίσχυση, την αναδιαμόρφωση της στρατηγικής και την λειτουργική αναδιάρθρωση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.
Στα θετικά της πορείας της εταιρείας είναι η εξασφάλιση εσόδων αξίας 42 εκατ. για τα επόμενα 3,5 χρόνια μετά την πρόσφατη υπογραφή με το ελληνικό Δημόσιο των εκτελεστικών συμβάσεων για το Σύζευξις ΙΙ.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης