Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκωτία: Έρευνα βρήκε μόριο που λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος» και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Σκωτία: Έρευνα βρήκε μόριο που λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος» και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα
Τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν τα κύτταρα «τροφής» με το μόριο SeNBD και εξουδετερώνονται χωρίς να βλάπτονται τα υγιή ή ο περιβάλλον ιστός

Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δημιούργησαν το μόριο SeNBD που λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος», σκοτώνοντας τα καρκινικά.
Τα καρκινικά κύτταρα είναι «άπληστα» και πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής για ενέργεια, με αποτέλεσμα να «καταβροχθίζουν» τα περισσότερα από τα υγιή κύτταρα και να πολλαπλασιάζονται τα ίδια, ανέφεραν οι ειδικοί.
Συνδέοντας το SeNBD με μια χημική ένωση τροφής, το καθιστούν «ιδανικό θήραμα για επιβλαβή κύτταρα» που το καταναλώνουν «χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι είναι τοξικό» και κυρίως, χωρίς να βλάπτεται ο περιβάλλοντας ιστός, προσφέροντας ελπίδα για ένα τέλος στη χημειοθεραπεία.

Το SeNBD είναι επίσης ένας φωτοευαισθητοποιητής που ενεργοποιείται με το φως.

Αυτό σημαίνει, ότι σκοτώνει τα κύτταρα μόνο αφού ενεργοποιηθεί με ορατό φως, δηλαδή ένας χειρουργός μπορεί να αποφασίσει με ακρίβεια πότε θέλει να ενεργοποιήσει το φάρμακο, μειώνοντας τις πιθανότητες να καταστρέψει υγιείς ιστούς και αποφεύγοντας παρενέργειες όπως η τριχόπτωση που προκαλείται από άλλες αντικαρκινικές θεραπείες, όπως δήλωσε η ομάδα.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Mark Vendrel, πρόεδρος της μεταφραστικής χημείας και της βιοϊατρικής απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, υποστήριξε ότι, «Αυτή η έρευνα αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στο σχεδιασμό νέων θεραπειών που μπορούν να ενεργοποιηθούν απλά με ακτινοβολία φωτός, η οποία είναι γενικά πολύ ασφαλής.
Το SeNBD είναι ένας από τους μικρότερους φωτοευαισθητοποιητές που έχει γίνει ποτέ και η χρήση του ως «Δούρειο ίππο», στον πόλεμο κατά του καρκίνου, ανοίγει πολλές νέες ευκαιρίες στην επεμβατική ιατρική για τη θανάτωση επιβλαβών κυττάρων χωρίς να επηρεάζει τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.»

Δεν προσβάλλονται τα υγιή κύτταρα

Ο Δρ Sam Benson, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι ο μηχανισμός της παράδοσης του φαρμάκου σημαίνει ότι παραδίδεται μέσω της «μπροστινής πόρτας του κυττάρου» και όχι «βρίσκοντας έναν τρόπο να κτυπήσει τα καρκινικά κύτταρα μέσα από τις άμυνες του υγιούς κυττάρου».
Η πειραματική μελέτη διεξήχθη σε κύτταρα ψαριού-ζέβρα και ανθρώπινα τα οποία ελήφθησαν από περίπτωση γλοιοβλαστώματος, τον πιο κοινό καρκίνο του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν είναι μια ασφαλής και γρήγορη μέθοδος αντιμετώπισης καρκίνου πρώιμου σταδίου και εξουδετέρωσης βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα, ωστόσο, ελπίζουν ότι η θεραπεία θα αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης στους ασθενείς με καρκίνο και θα πολλοί εξ’αυτών μπορούν να αποφύγουν την καταστροφική χημειοθεραπεία.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Communications.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης