Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα παράγει το εμβόλιο Sputnik V – Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή

Σερβία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα παράγει το εμβόλιο Sputnik V – Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή
Μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στο Βελιγράδι

Ξεκίνησε στο Βελιγράδι η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» για τον κορωνοϊό στο Ινστιτούτο ιολογίας, εμβολίων και ορών «Torlak».
Πλέον, η Σερβία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, εκτός Ρωσίας, που θα παράγει το εν λόγω εμβόλιο.
Σε πρώτη φάση το εμβόλιο «Sputnik V» θα εμφιαλώνεται στην Σερβία με σκεύασμα που θα φτάνει από την Ρωσία, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα δημιουργηθούν οι τεχνολογικές συνθήκες για την ολοκληρωτική παρασκευή του. Μάλιστα, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου από το ινστιτούτο «Torlak» θα διανεμηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα σε δέκα ημέρες, ενώ στόχος είναι να παράγονται 20 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα καλύπτει τις ανάγκες στην Σερβία και ένα μικρότερο μέρος θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες.

Putin και Vucic στην τελετή παραγωγής

Στην τελετή έναρξης της παραγωγής στις 4/6 συμμετείχαν διαδικτυακά, μέσω βίντεο-σύνδεσης και όπως μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αποτελεσματική καταπολέμηση του κορωνοϊού είναι δυνατή μόνο με κοινές προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή είναι η θέση αρχής που υποστηρίζουμε και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με όλους στον τομέα της επιδημιολογικής ασφάλειας» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Vladimir Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να παραμεριστούν οι πολιτικές διαφορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ χαρακτήρισε «περίεργες και αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες κάποιων εταίρων να περιορίσουν τη χρήση του ρωσικού εμβολίου το οποίο έχει υψηλή αποτελεσματικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης