Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας και Μητσοτάκης θέλουν τον «δικό τους αρχηγό» στη Χαριλάου Τρικούπη... στο ΚΙΝΑΛ

Τσίπρας και Μητσοτάκης θέλουν τον «δικό τους αρχηγό» στη Χαριλάου Τρικούπη... στο ΚΙΝΑΛ
Δημοσκόποι αμφισβητούν την «υπεροχή» Λοβέρδου – Θεωρούν ότι δεν έχει κοινωνικό έρεισμα
Σχετικά Άρθρα

Δεν τον έπιασε ξαφνικός πόνος τον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ.
Για την ακρίβεια ποτέ δεν σταμάτησε να ενδιαφέρεται πραγματικά για το ποσοστό, τα στελέχη καθώς και τις «άκρες» που έχει το ΚΙΝΑΛ στο δημόσιο τομέα.
Ακόμα και τώρα που το ΚΙΝΑΛ διατηρεί ένα μικρό ποσοστό, ο χώρος του παραμένει ιδιαίτερα σημαντικός καθώς αποτελεί το κύριο πολιτικό χώρο του Κέντρου στην Ελλάδα.
Ένα χώρο που διεκδικεί και έχει εισχωρήσει δυναμικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Τσίπρας δεν θέλει Λοβέρδο στο ΚΙΝΑΛ γιατί τού χαλάει το σενάριο της συνεργασίας στις εκλογές με αναλογική

Οι δηλώσεις Τσίπρα ότι εάν στο ΚΙΝΑΛ εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος τότε το ΚΙΝΑΛ θα γίνει δορυφόρος του Μητσοτάκη έκαναν αίσθηση.
Διότι φάνηκε η αγωνία του για το βασικό του σχεδιασμό που δεν είναι άλλος από την προοδευτική διακυβέρνηση, ένα εγχείρημα που μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μόνο στις εκλογές με αναλογικό εκλογικό σύστημα.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, εκεί είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να μπορέσει μαζί με το ΚΙΝΑΛ και με κόμματα που θα μπορέσουν να μπουν στην Βουλή να σχηματίσουν μία κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής από τα μικρότερα κόμματα.
Για να συμβεί βέβαια, αυτό, σημαντική προϋπόθεση είναι το ΚΙΝΑΛ να έχει έναν αρχηγό με τον οποίο να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή τις προθέσεις του.
Θέλει να επαναφέρει το όνομα ΠΑΣΟΚ στο κόμμα και να το καταστήσει πόλο έλξης για όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν από το κόμμα.
Κυρίως αυτά που πήγαν «μισθοφορικά» στη Νέα Δημοκρατία και διατηρούν θέσεις εξουσίας. Αλλά και αυτά που βρίσκονται στον προθάλαμο της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς βλέπουν ότι δεν υπάρχει προοπτική εξουσίας με την Φώφη Γεννηματά.

Δημοσκόποι αμφισβητούν την «υπεροχή» Λοβέρδου – Θεωρούν ότι δεν έχει κοινωνικό έρεισμα

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως και φέρνουν πρώτο σε προτιμήσεις τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουν αμφισβητηθεί έντονα.
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, γνωστός δημοσκόπος και στέλεχος δημοσκοπικών εταιρειών για χρόνια, θεωρεί τις μετρήσεις αυτές παρατραβηγμένες και παρακινούμενες από μεγάλα συμφέροντα ενώ η τελευταία εταιρεία που έβγαλε τον κ. Λοβέρδο πρώτο με διαφορά από τους υπόλοιπους δεν ανήκει στην Ένωση Δημοσκόπων.
Το συμπέρασμα όσων αμφισβητούν τις μετρήσεις είναι ότι δεν μπορεί να προηγείται τόσο πολύ ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος δεν είναι πρόσωπο με κοινωνικές αναφορές και μεγάλη αποδοχή.

Πιο εύκολη η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με Φώφη ή Ανδρουλάκη

Βεβαίως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ούτε η Φώφη Γεννηματά δημιουργεί συνθήκες αποδοχής του κόμματος.
«Ότι είχε να δώσει, το έδωσε» λένε ακόμα και στελέχη που την στήριξαν. Από την οπτική, όμως, του Αλέξη Τσίπρα το ΚΙΝΑΛ υπό τη Φώφη θα μπορούσε να συμμετάσχει στην προοδευτική διακυβέρνηση.
Οι λόγοι είναι:
1. Ότι η Φώφη σχεδόν καθοδηγείται από το παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ και τον ΓΑΠ ο οποίος αποτελεί και συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα.
2. Στελέχη που την στηρίζουν αν το κόμμα διαλυόταν θα ταίριαζαν πολύ πιο εύκολα στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει περισσότερο πρόσφορο έδαφος αν και το περιβάλλον της κ. Γεννηματά τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει πάρει στελέχη του ΚΙΝΑΛ.
Όπως προσφάτως τον Συμεών Κεδίκογλου.
Τέλος, ακόμα και αν βγει ο Νίκος Ανδρουλάκης, που κάποτε τον θεωρούσαν ως τον «Τσίπρα» του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, όπως –ειρήσθω εν παρόδω- υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και Τσίπρα με τον Κώστα Μπακογιάννη.
Γιατί το λέμε αυτό;
Γιατί ο κ. Μπακογιάννης φιγουράρει ως νέος αρχηγός της ΝΔ μετά από χρόνια και τα ΜΜΕ έβλεπαν εκείνον, τον Ανδρουλάκη και τον Τσίπρα ως το νέο πολιτικό κατεστημένο.

Μπορεί να δούμε και παρέμβαση στην Χ.Τρικούπη από «βαλτούς» ψηφοφόρους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, θα πρέπει να πούμε ότι οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς εάν γίνουν με ανοικτό μητρώο (δηλαδή όποιος θέλει πάει και ψηφίζει) θεωρείται ότι ενδεχομένως να ανατρέξουν και ψηφοφόροι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για να συνδιαμορφώσουν το αποτέλεσμα.
Επίσης, να τονίσουμε ότι ο Κ.Μητσοτάκης έχοντας αυτή τη στιγμή τη πολιτική κυριαρχία μπορεί πιο εύκολα με το «τυράκι» της εξουσίας να τραβήξει κόσμο από το ΚΙΝΑΛ.
Ωστόσο, θα τον ενδιέφερε να είναι έναν θεσμικό συνεργάτη στην πολιτική σκακιέρα και αυτός μπορεί να είναι μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος εφόσον αναλάβει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Ο Α.Τσίπρας πιστεύει ότι η ΝΔ θα πληγεί όταν φανερωθεί η πραγματική κατάσταση στην οικονομία

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα περιμένει τις εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ το Νοέμβριο και μετά θα κινηθεί.
Επίσης, εκτός από την προοδευτική διακυβέρνηση, υπολογίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα υποστεί μεγάλη φθορά με την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Δεν είναι μόνο το νομοθετικό έργο που ήδη θα φθείρει την ΝΔ σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας όπως π.χ η νεολαία και η ανεργία.
Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι όσο περνάει ο καιρός οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από την Ελλάδα την πρότερη κατάσταση δημοσιονομικής πειθαρχίας και παραγωγής πλεονασμάτων.
Παράλληλα, η πανδημία θα μείνει και το 2022 ενώ η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα φανερωθεί μόλις σταματήσει η κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Τότε πιστεύεται ότι λουκέτα και η ανεργία του κορωνοιού θα πλήξει το κυβερνητικό αφήγημα, το οποίο μέχρι τώρα κινείται σε μία επικοινωνιακή τροχιά περί Σχεδίου Ανάκαμψης και έργων υποδομής.
Όλα όμως, κρίνονται στο πεδίο της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ σε εκλογές με αναλογική είναι απίθανο να ξεπεράσει ένα ποσοστό πάνω από 43-45% για να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κλείσει την μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει τώρα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης