Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχοινάς: Η Ευρώπη στη σκληρότερη μεταπολεμική δοκιμασία της έμεινε ενωμένη, πήρε ιστορικές αποφάσεις

Σχοινάς: Η Ευρώπη στη σκληρότερη μεταπολεμική δοκιμασία της έμεινε ενωμένη, πήρε ιστορικές αποφάσεις
Η Ελλάδα η τέταρτη πιο ευνοημένη χώρα της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό είπε ο κ.Σχοινάς
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η Ευρώπη στη σκληρότερη δοκιμασία που έχει βιώσει στη μεταπολεμική της ιστορία κατάφερε να μείνει ενωμένη, να λάβει ιστορικές αποφάσεις και να βρει κοινές λύσεις διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς, μιλώντας μέσω διαδικτύου στο Περιφερειακό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Μέσα από τη βαθιά θλίψη της τραγικής απώλειας εκατομμυρίων συνανθρώπων μας σε όλον τον κόσμο, λόγω της πανδημίας, θα πρέπει να κρατήσουμε και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.
Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σκληρότερη δοκιμασία που έχει βιώσει στη μεταπολεμική ιστορία της η Ευρώπη, κατάφερε να μείνει ενωμένη, βρίσκοντας κοινές λύσεις στις πιο κρίσιμες προκλήσεις» υποστήριξε ο κ.Σχοινάς, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πήρε ιστορικές αποφάσεις για νέα καινοτόμα εργαλεία, με σκοπό τη θωράκιση της οικονομίας.
Μάλιστα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ.Σχοινάς υπογράμμισε πως η Ελλάδα «αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της, θα είναι η τέταρτη πιο ευνοημένη χώρα, λαμβάνοντας σημαντικά ποσά από το ταμείο ανάκαμψης και από τον κοινοτικό προϋπολογισμό»

Ιστορικές τομές

Αναφερόμενος στην περίοδο μετά το πρώτο lockdown, ο κ.Σχοινάς είπε ότι «από τότε έχουν αλλάξει πολλά και έχουν γίνει σημαντικά και ιστορικά βήματα προόδου για την Ευρώπη, βήματα που πέρυσι ή πριν από 18 μήνες θα θεωρούνταν αδιανόητα».
«Έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες ιστορικές τομές στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Πρώτον, το κοινό μας εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Το μεγαλύτερο στην ιστορία της ανθρωπότητας με εμβόλια προσβάσιμα σε όλους στην Ευρώπη, επί ίσοις όροις.
Και σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζήτησε, ούτε απαίτησε αποκλειστική πρόσβαση σε εμβόλια, αλλά αντιθέτως είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εμβολίων παγκοσμίως, εξάγοντας πάνω από 227 εκατομμύρια δόσεις σε 46 χώρες.
Δεύτερον, θεσμοθετούμε μία νέα Ευρωπαϊκή Ένωση υγείας που θα μας θωρακίζει στις υγειονομικές προκλήσεις του αύριο, αλλά και θα επεκτείνει δυνατότητες κοινής προμήθειας σε θεραπευτικά σκευάσματα κατά της COVID - 19, που ήδη εγκρίναμε πριν από 2 εβδομάδες.
Τρίτον, το ψηφιακό πιστοποιητικό.
Μία ελληνική πρωτοβουλία που εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός και που ανακοινώσαμε στην τελική του μορφή υλοποίησης μόλις την περασμένη Παρασκευή.
Πρόκειται, όχι απλά για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά για μία δικλείδα ασφαλείας για την επάνοδο στην κανονικότητα στην Ευρώπη και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο, για το πως αυτή η επιστροφή μπορεί να γίνει με όρους δικαιοσύνης και ισότητας για όλους» είπε ο κ.Σχοινάς.

Ιστορικές αποφάσεις και στην οικονομία

«Παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας, η Ευρώπη πήρε ιστορικές αποφάσεις και για νέα καινοτόμα εργαλεία, με σκοπό τη θωράκιση της οικονομίας.
Μαθαίνοντας από τα λάθη της προηγούμενης κρίσης αναστείλαμε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας, δίνοντας έτσι στα κράτη - μέλη πλήρη ευελιξία και για την επόμενη χρονιά, ώστε να στηρίξουν τις οικονομίες τους όσο χρειάζεται, χωρίς κανένα περιορισμό.
Δημιουργήσαμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της απασχόλησης παντού στην Ευρώπη και ειδικά στη χώρα μας, στην Ελλάδα, διατέθηκαν 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος 'Συνεργασία' για αυτό το σκοπό.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το νέο τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ που μείωσε θεαματικά το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και για τη δική μας χώρα» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υποστηρίζοντας πως «πάνω πέρα από όλα στην ιστορική πια σύνοδο κορυφής της 20ης Ιουλίου του 2020 η Ευρώπη δημιούργησε το δημοσιονομικό υπερόπλο των σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη, δηλαδή ένα πακέτο και ένα εργαλείο πολλαπλάσιο του πακέτου 'Μάρσαλ' σε πραγματικούς όρους».

Τέταρτη πιο ευνοημένη η Ελλάδα

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δανειστεί για να επιδοτήσει κράτη - μέλη βάσει των αναγκών τους με όλα τα κράτη - μέλη συλλογικά, όχι ατομικά, να είναι από κοινού υπεύθυνα για την αποπληρωμή των δανείων με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού» υπογράμμισε ο κ.Σχοινάς, ο οποίος αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισήμανε ότι «αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της θα είναι η τέταρτη πιο ευνοημένη χώρα, λαμβάνοντας από το ταμείο ανάκαμψης και από τον κοινοτικό προϋπολογισμό πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις, που αντιστοιχεί στο 1/3 του προ κρίσης εθνικού προϊόντος μας».
«Αυτός ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι ο πυρήνας αυτών των πρωτοφανών κονδυλίων με σχεδόν 18 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 13 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια.
Αυτοί οι πόροι της ανάκαμψης μπορούν να ξεκλειδώσουν ιδιωτικά κεφάλαια και να οδηγήσουν σε περαιτέρω συνολικές επενδύσεις περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ και στη δημιουργία 200.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας την επόμενη εξαετία.
Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε, καταθέτοντας δεύτερη σε όλη την Ευρώπη το εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, γνωστό πια ως 'Ελλάδα 2.0' για την εκμετάλλευση αυτών των πόρων της ανάκαμψης» επεσήμανε ο κ.Σχοινάς.

Ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας

Μιλώντας, αναλυτικότερα, για το ελληνικό σχέδιο, είπε ότι «αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, σύγχρονης, εξωστρεφούς και έτοιμης να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις προκλήσεις της πανδημίας, αλλά και τις παγκόσμιες επαναστάσεις του μέλλοντος, όπως η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας μας».
Πρόκειται, συνέχισε, «για ένα σχέδιο δομημένο, αναλυτικό και πάνω από όλα ελληνικό, που γράφτηκε στην Ελλάδα, δεν το έγραψαν άλλοι για μας, και που περιγράφει 170 συγκεκριμένες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις πυλώνες αιχμής, δηλαδή, την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη οικονομία, την τόνωση της παραγωγικής, εξαγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας, με αιχμή την υγεία, την παιδεία και τις δεξιότητες».
Σχετικά με τα έργα που αξιολογούνται, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «συμπεριλαμβάνονται επενδύσεις που θα ενδυναμώσουν άμεσα τον παραγωγικό ιστό της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή από την αναβάθμιση ερευνητικών κέντρων και τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων, μέχρι τον εκσυγχρονισμό των υποδομών άρδευσης».
«Είναι πια στα χέρια μας να πάρουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα νέα εργαλεία που βάζει στη διάθεσή μας η Ευρώπη για να φτιάξουμε αυτή τη νέα Ελλάδα» τόνισε ο κ.Σχοινάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης