Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα δύο Ολυμπιακά μουσεία που προβλέπει ο νόμος έγιναν… Oλυμπιακό Μουσείο σε…. υποκατάστημα

Τα δύο Ολυμπιακά μουσεία που προβλέπει ο νόμος έγιναν… Oλυμπιακό Μουσείο σε…. υποκατάστημα

Γιατί η Ελλ. Ολυμπιακή Επιτροπή ζητά 90 εκατ. ευρώ μισθώματα που κατέβαλε η Lamda στην ΕΤΑΔ

Η χώρα γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων χάνει εκατομμύρια εσόδων και δικαιωμάτων επειδή αντί να ολοκληρώσει δυο Ολυμπιακά Μουσεία, καταλήγει να έχει ένα...Μινι- Ολυπιακό Μουσείο της Lamda εντός του Golden Hall!

Την ίδια περίοδο, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητά τα μισθώματα ύψους 90 εκατ. ευρώ που κατέβαλλε η Lamda προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.
Η απίστευτη αυτή ιστορία ζωντανεύει απο την αγωγή που κατέθεσε εναντίον της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς η πρώτη χρησιμοποιεί και καρπώνεται το ακίνητο που ανήκει στην ιδιοκτησία της.
Οι απώλειες για όλους τους Έλληνες πολίτες είναι ακόμα υψηλότερες εαν συνυπολογιστούν επίσης: το κόστος κατασκευής του ΙΒC (2003), η απώλεια του ραδιοτηλεοπτικού εξοπλισμού που λεηλατήθηκε, το κόστος κατασκευής Μουσείου που δεν λειτούργησε (32 εκατ. ευρώ), και φυσικά τα εκατομμύρια έσοδα απο τα δυο Μουσεία απο Τουρίστες, δικαιώματα, εκμετάλλευση.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απο την αρχή.

Η αγωγή της ΕΟΕ

Στις 13 Μάϊου 2021 εκδικάστηκε η αγωγή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου με την οποία ζητά την χρήση, διαχείριση, εκμετάλλευση του ακινήτου 63 στρεμμάτων στο Μαρούσι - όπου έχει κατασκευαστεί το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο ΙBC – αλλά και τα μισθώματα της περίοδο 2007-2019 που έχει η καταβάλλει η Lamda Development προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ( ΕΤΑΔ ), συνολικού ύψους 90, 7 εκατ. ευρώ, και τόκους.
Η απόφαση επι της της αγωγής αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.
AGOGIEOE1.png

Γιατί υποστηρίζει την ιδιοκτησία της η ΕΟΕ – Ο νόμος για τα δυο Μουσεία

H Eλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην αγωγή της υπενθυμίζει ότι, είχε στην ιδιοκτησία της όλους τους κύριους και βοηθητικούς χώρους των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Σταδίου ( Μαρούσι ).
Με το νόμο 1646/1986 συνεστήθη το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας ( ΟΑΚΑ ) και το οποίο είχε την διαχείριση και εκμετάλλευση.
Στο Ανατολικό τμήμα της έκτασης προ των αγώνων του 2004 κατασκευάστηκε σε χώρο έκτασης 63.127 τ.μ το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης ( IBC ) το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες στέγασης των διεθνών ραδιοτηλεοτικών μέσων ενημέρωσης.
Μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων με το νόμο 3342/2005 ανατέθηκε στην Ολυμπιακά Ακίνητα, η χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση ορισμένων εγκαταστάσεων που είχαν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των αγώνων.
Με τον ίδιο νόμο, όμως, αφενός ορίσθηκε ότι σε τμήμα του κτιρίου του εν λόγω κέντρου χωροθετούνται δυο Μουσεία και αφετέρου ότι στο υπόλοιπο τμήμα αυτού επιτρέπονται πέραν των χρήσεων που δόθηκαν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κλπ.
Μετά την δημοσίευση του νόμου, η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του δικαιώματος μακροχρόνιας χρήσης εκμισθώσεως του ΙΒC.
H Lamda Development ανακηρύχθηκε ανάδοχος και το 2006 συνάφθηκε σύμβαση εκμισθώσεως για 40 έτη, και το 2007 το κτίριο παραδόθηκε στην Lamda.
Η αγωγή της ΕΟΕ στηρίζεται στο άρθρο 35 του ν. 3342/2005, με το οποίο ανατέθηκε στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» (δηλ. την ΕΤΑΔ) η αξιοποίηση, χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση του IBC, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 17 του Συντάγματος.
Κι αυτό επειδή στερεί από την ΕΟΕ το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται το ακίνητο που ανήκει στην ιδιοκτησία της.

mouseiophoto.jpg

Τα Μουσεία που δεν ολοκληρώθηκαν

Oι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και κατασκευάστηκε μεταξύ άλλων το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο.
Αφού λοιπόν λεηλατήθηκε από αγνώστους (;) ο εξοπλισμός, η πολιτεία υποσχέθηκε με νόμο δυο Ολυμπιακά Μουσεία 17. 290 τ.μ και 5000 τ.μ ( 3342/2005 ).
Το κτίριο κατασκευάζεται με ανάδοχο την ΕΡΕΤΒΟ με προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ, πληρώνονται 20,8 εκατ. ευρώ, αλλά διακόπτονται οι εργασίες καθώς εν τω μεταξύ αλλάζουν οι χρήσεις και με παραχώρηση μετατρέπεται σε εμπορικό κέντρο.
H εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ μέσω δικαστικών προσφυγών πληρώθηκε άλλα 11 εκατ. ευρώ ενω εκκρεμούν κι άλλες αποφάσεις.
Σήμερα το Ολυμπιακό Μουσείο βρίσκεται σε χώρο εντός του Golden Ηall, όπως ενημέρωσε πρόσφατα η Lamda Developments η οποία κατασκεύασε το εν λόγω Μουσείο με δική της πρωτοβουλία.
Εν τω μεταξύ, στην δικαιοσύνη απομένει να κρίνει εαν θα αποδοθεί η χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου (ΙΒC) στην ιδιοκτήτρια Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία έχει προσφύγει με αγωγή κατά της ΕΤΑΔ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης