Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Σε υψηλό από το 2008 η παγκόσμια αύξηση των τιμών τον Απρίλιο στο 3,3% εξαιτίας της ταχείας ανάκαμψης των οικονομιών

ΟΟΣΑ: Σε υψηλό από το 2008 η παγκόσμια αύξηση των τιμών τον Απρίλιο στο 3,3% εξαιτίας της ταχείας ανάκαμψης των οικονομιών
Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας ώθησαν τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στις χώρες του ΟΟΣΑ στο 3,3% τον Απρίλιο από 2,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
Σχετικά Άρθρα

 Σε σημαντικές περιοχές του αναπτυγμένου κόσμου οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται ταχύτερα του αναμενόμενου, με τον πληθωρισμό στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ να κατακτά τον Απρίλιο το υψηλότερο σημείο από το 2008, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN την Τρίτη 2 Ιουνίου 2021.
Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας ώθησαν τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στις χώρες του ΟΟΣΑ στο 3,3% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 2,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο διεθνής οργανισμός (2/6)
Πρόκειται για την ταχύτερη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Οκτώβριο του 2008, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ενδημικό φαινόμενο;

Καταγράφεται παγκόσμια αύξηση των τιμών, ακόμη και όταν εξαιρούνται οι ασταθείς τιμές των τροφίμων και το ενεργειακό κόστος.
Χωρίς τα παραπάνω, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο από 1,8% το Μάρτιο σε 2,4% τον Απρίλιο.
Παρότι καταγράφεται ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, δεν επικρατεί συναίνεση για το εάν η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο το οποίο θα εξασθενήσει καθώς οι οικονομίες και οι καταναλωτές προσαρμόζονται στην κατάσταση της οικονομίας μετά την πανδημία είτε εάν η άνοδος των τιμών σηματοδοτεί την έναρξη μιας ενδημικής τάσης με σημαντικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις εταιρείες.

Τα στοιχεία

Οι τιμές αυξάνονται με διαφορετικούς ρυθμούς στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της παγκόσμιας οικονομίας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε 4,2% τον Απρίλιο από 2,6% τον Μάρτιο, ενώ αντίσοιχα Καναδά επιταχύνθηκε στο 3,4% από 2,2%.
Η Ευρώπη σημείωσε πιο μέτριες αυξήσεις στις τιμές τον Απρίλιο, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε 1,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2% στη Γερμανία, 1,2% στη Γαλλία και 1,1% στην Ιταλία.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις για σταθερά ανοδικές τάσεις στην αύξηση των τιμών

Ενέργεια

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ώθησαν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 2% τον Μάιο από 1,6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 1 Ιουνίου, υπερβαίνοντας τον στόχο για τον πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «κάτω αλλά πλησίον του 2%».

Εξασθένηση

Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων θα εξασθενήσει έως το τέλος του έτους καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού οι οποίες υπάστησαν αναταράξεις εξαιτίας της πανδημίας επιστρέφουν στην κανονικής του ροή και η παραγωγική ικανότητα επανέρχεται στο φυσιολογικό.
Καθώς πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, ο ΟΟΣΑ δεν προβλέπει έναν φαύλο κύκλο μισθολογικών αυξήσεων που θα πυροδοτήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές - παρά τα στοιχεία που δείχνουν έλλειψη εργαζομένων σε ορισμένες βιομηχανίες.
ΟΕΕΕΕΕΕΕΕΕΨΔ.PNG
Ο κίνδυνος

Οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμοι.
Μία ανησυχία είναι ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους καταναλωτές, καταγραφούν απότομη αυξηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά από δεκαετίες χαμηλού πληθωρισμού, δεν αναμένεται να τεθούν εύκολα οι τιμές υπό έλεγχο.
Τέτοιες αλλαγές στη συλλογική συμπεριφορά μπορούν να κυοφορήσουν σε έναν φαύλο κύκλο, με τις επιχειρήσεις να προβλέπουν μεγαλύτερα αποθέματα στα αγαθά και οι καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα πριν τα χρειαστούν.
Αυτό θα ενίσχυε μόνο τις πληθωριστικές πιέσεις σε βαθμό ανεξέλεγκτο επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
ΕΝΕΡΓΥ.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης