Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Περιθώριο ανόδου 20% έως 50% για τη μετοχή της Alpha Bank βλέπει η Eurobank Equities - Σύσταση αγορά

Περιθώριο ανόδου 20% έως 50% για τη μετοχή της Alpha Bank βλέπει η Eurobank Equities - Σύσταση αγορά
Οι τρέχουσες εκτιμήσεις για την τιμή στόχο δεν περιλαμβάνουν την επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου ούτε το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank

Περιθώριο ανόδου από 20% έως 50% βλέπει η Eurobank Equities για την Alpha Bank, για νέους επενδυτές, κατά το επόμενο έτος, τοποθετώντας την τιμή στόχο στα 1,58 ευρώ.
Σημειώνει όμως ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις για την τιμή στόχο δεν περιλαμβάνουν την επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου ούτε το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank.
Σε κάθε περίπτωση όμως η σύσταση είναι για αγορά (buy).

Νέο στρατηγικό σχέδιο

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank προβλέπει ένα ~10% RoTE το 2024, το οποίο καθοδηγείται κυρίως από τη μείωση των NPEs, η οποία θα μειώσει ουσιαστικά το κόστος κινδύνου (CoR) και θα οδηγήσει στην ισχυρή αύξηση των δανείων περίπου 10 δισ. ευρώ το 2021.
Άλλες δράσεις που θα συνεισφέρουν είναι:
i) Μείωση κόστους κατά 15%, με στόχευση αναλογίας C/I 45%,
ii) Άνοδος των προμηθειών κατά 9% και
iii) Ανάπτυξη διεθνών δραστηριοτήτων που θα έπρεπε αντικατοπτρίζεται σε εκτιμώμενο 11% RoTBV στη Ρουμανία έως το 2024.

Μείωση των NPEs

Η διοίκηση της Alpha Bank στοχεύει σε αναλογία NPE 7% έως το τέλος του 2022 (από 26% pf για το Galaxy) και αναλογία 2% έως το 2024.
Προκειμένου να επιτύχει τον στόχο, η διοίκηση αποφάσισε να αναβαθμίσει το στόχο μείωσης των NPEs σε 8,1 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ προηγουμένως, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 1,3 δισ. ευρώ (συν προβλέψεις 0,3 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν στο 4ο τρίμηνο του 2022).
Από τα 8,1 δισ. ευρώ, σχεδόν το ήμισυ θα πραγματοποιηθεί μέσω τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του Ηρακλής APS.
Επιπλέον, μια αναμενόμενη αρνητική οργανική ροή κατά 0,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022 θα φέρει τα NPE στα 2,9 δισ. ευρώ.

Πάνω από τις απαιτήσεις ο CET 1

Η Eurobank Equities έχει υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό ότι η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank είναι αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει τις απώλειες που σχετίζονται με την εκκαθάριση.
Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις της διοίκησης που εκτίθενται στο νέο επιχειρηματικό σχέδιο υποδηλώνουν ότι ο δείκτης CET 1 θα πέσει κάτω από το 12% περίπου χωρίς την αύξηση κεφαλαίου.
Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κεφαλαίου, ο δείκτης CET 1 του ομίλου αναμένεται να μειωθεί στο 14% περίπου (FL CET περίπου 12%) στο τέλος του 2021 και να διαμορφωθεί στο 15,6% περίπου στο τέλος του 2024, πολύ πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης