Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, παρά την εικόνα που δημιουργεί η κυβέρνηση

Γεννηματά: Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, παρά την εικόνα που δημιουργεί η κυβέρνηση
Η κ. Γεννηματά επέκρινε έντονα τα όσα είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στην ίδια εκδήλωση

Αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία άφησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι «η πανδημία είναι ακόμα εδώ, παρά την εικόνα και τον εφησυχασμό που δημιουργεί η κυβέρνηση».
Η κ. Γεννηματά, μιλώντας σε ημερίδα για το ΕΣΥ, υποστήριξε ότι «η απόφαση να απελευθερώνονται δραστηριότητες σταδιακά, δεν στηρίχθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα, που δεν ήταν καλύτερα, αλλά επειδή η κυβέρνηση, με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, εξάντλησε την υπομονή της ελληνικής κοινωνίας και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας».
Επεσήμανε ότι για να φτάσει η χώρα «στην «ελευθερία, χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση-έλεγχοι παντού, με ευθύνη του κράτους για την εφαρμογή των μέτρων.
Βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.
Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπερασπίστηκε το ΕΣΥ του οποίου, όπως τόνισε, «μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε ιδιαίτερα η αξία.
Αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι.
To ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ» είπε, ενώ κατηγόρησε τόσο τις κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, πως με παραλείψεις τους το ΕΣΥ απαξιώθηκε.
«Ιδιαίτερα η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004-09, εγκατέλειψε ουσιαστικά το σύστημα, άφησε χρέη 6,9 δισ. ευρώ, ενώ η σπατάλη δισ. ευρώ στα φάρμακα και στο υγειονομικό υλικό έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη, γεγονός που συνέβαλε στον εκτροχιασμό της οικονομίας.
Την κατάσταση αυτή επιχειρήσαμε να αντιμετωπίσουμε την περίοδο 2009-2012 με σημαντικές παρεμβάσεις.
Μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έγιναν τότε», είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά, ενώ έστρεψε τα βέλη της στις κυβερνήσεις Τσίπρα, λέγοντας πώς άφησαν το ΕΣΥ αβοήθητο με υποχρηματοδότηση και διαρκείς διακηρύξεις για προσλήψεις που ποτέ δεν έγιναν.

Η αντίδραση για τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη

Η κ. Γεννηματά επέκρινε έντονα τα όσα είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στην ίδια εκδήλωση, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει καμία πρόθεση, δεν δεσμεύτηκε, δεν παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο, αλλά κάποια αποσπασματικά κομμάτια του ΕΣΥ, που τους ενδιαφέρουν για να τα αξιοποιήσουν, να το τεμαχίσουν και να τα δώσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετανόητη σε ιδεοληπτικές, συντηρητικές πολιτικές», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Επανέλαβε τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ για:

  • Σύγχρονες, αναβαθμισμένες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας σε κάθε περιφέρεια
  • Ενιαίο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπό δημόσια εποπτεία και έλεγχο
  • Σύγχρονα λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στους επεμβατικούς τομείς και με επαρκή αριθμό ΜΕΘ.
  • Ο ασθενής θα έχει τον ψηφιακό του φάκελο.
  • Δημιουργία Κέντρων Χρόνιων παθήσεων του ΕΣΥ.
  • Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.
  • Νέα φαρμακευτική πολιτική. Ο πολίτης θα γνωρίζει ότι θα έχει δωρεάν εμβόλια για την αντιμετώπιση κάθε νέας απειλής.

Κλείνοντας την παρέμβαση της, η κ. Γεννηματά απάντησε σε ερώτηση για το τι σημαίνει σήμερα Πρωτοβάθμια Υγεία για τον δημόσιο τομέα.
«Μιλάμε για δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας, για ενιαίο δίκτυο υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του δημοσίου.
Αυτό σημαίνει ότι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχουν όλα αυτά τα ιδιωτικά κέντρα και δεν μπορείς να τα αφήσεις έξω από τον σχεδιασμό σου και έξω από το δίκτυο.
Αλλά το δίκτυο πρέπει να αντιμετωπίσει ενιαία όλες τις δομές που υπάρχουν.
Η κατάσταση δεν είναι το ίδιο παντού.
Στην περιφέρεια υπάρχουν τα Κέντρα Υγείας.
Υπάρχουν και πολλά δημοτικά κέντρα.
Είναι πάρα πολλοί δήμοι που έχουν πρωτοπορήσει σε αυτό το κομμάτι.
Στην Αττική υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του παλαιού ΙΚΑ.
Με πάρα πολλές ελλείψεις τα τελευταία χρόνια. 'Αρα λοιπόν, αν ένα σύστημα κεντρικά μπορεί να τα ενοποιήσει και να γνωρίζει, ποιες υπηρεσίες προσφέρονται και που και τότε ο ΕΟΠΥ θα φροντίζει να έχει τις καλύτερες τιμές», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης