Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές - Αργία σε Λονδίνο και Wall Street

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές - Αργία σε Λονδίνο και Wall Street

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό- Αργία σε Λονδίνο, Wall

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Υποτονικό ήταν σήμερα 31/5 το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω της αργίας σε Λονδίνο και Wall Street, με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τραπεζική αργία, με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου να παραμένει κλειστό. Κλειστή θα είναι σήμερα και η Wall Street λόγω αργίας για τη Memorial Day.
Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 πάντως να κλείνει τον Μάιο με ισχυρά κέρδη αντλώντας ώθηση από την αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,5% στις 446,76 μονάδες, κλείνοντας τον Μάιο με συνολικά κέρδη +2,1%.
Ο δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις διαδοχικούς μήνες κερδών.
Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση -0,6% στις 15.421,13 μονάδες μετά το ιστορικό υψηλό που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε πτώση -0,6% στις 6.447,17 μονάδες.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται αυτή την εβδομάδα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ για την πορεία της αγοράς εργασίας.
Oι οικονομίες ανοίγουν και πάλι σταδιακά ύστερα από τα lockdowns, ενώ κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες επανέλαβαν τη στήριξή τους για να στηρίξουν την ανάκαμψη, σημειώνει το Reuters.
Οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να κινούνται και να επηρεάζονται από την πρόσφατη ανακοίνωση του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ και το πως αυτό μπορεί να μεταβάλει τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED).
Οι δράσεις που αναμένονται είναι κυρίως γύρω από το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής και την άνοδο των επιτοκίων αλλά και αυτό ακόμη θα πρέπει να γίνει προσεκτικά γιατί μια βιαστική άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδύνει το δανεισμό των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, επιβραδύνοντας παράλληλα και την οικονομική ανάπτυξη που τόσο είναι απαραίτητη όσο βγαίνουμε από την πανδημία.
Κυρίαρχα γεγονότα επίσης είναι η πρόταση του Joe Biden να εξαγγείλει πακέτο 6 τρισ. δολαρίων για την ανάταση της αμερικανικής οικονομίας αλλά και η επανάληψη των δηλώσεων για τη νομισματικής πολιτικής της την ΕΚΤ και ότι αυτή θα παραμείνει ως έχει αφού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίζει να παραμένει χαμηλός.
Η παρούσα εβδομάδα είναι πολύ έντονή ειδησεογραφικά και αναμένεται μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές: ανεργία και δείκτες ΡΜΙ στις ΗΠΑ, πληθωρισμός και ανεργία σε Ευρωζώνη και Γερμανία, νομισματική πολιτική και ομιλία του Andrew Bailey στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνάντηση του ΟΠΕΚ, επιτόκια και ΑΕΠ στην Αυστραλία, ΑΕΠ στην Ελβετία και ανεργία στον Καναδά.

Κλειστή η Wall Street λόγω της Memorial Day

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα 31/5 το αμερικανικό χρηματιστήριο λόγω του εορτασμού της Memorial Day στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η αργία της Memorial Day εορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου.
Παλαιότερα γνωστή ως Decoration Day, θεσπίστηκε για να τιμήσει τους άνδρες και τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Η ημέρα αυτή θεωρείται ως η ανεπίσημη εκκίνηση της περιόδου των θερινών διακοπών στις ΗΠΑ, ενώ η «Labor Day» σηματοδοτεί το τέλος της την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.
Δεν θα λειτουργήσουν επίσης οι αγορές των εμπορευμάτων (χρυσός, πετρέλαιο, κλπ.) αλλά και οι αγορές σταθερού εισοδήματος.

Covid: Προς εμβολιασμό των 12 - 15 ετών στην ΕΕ - Κοντά στο τείχος ανοσίας οι ΗΠΑ

Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 - 15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και πλέον είναι θέμα χρόνου να δοθεί και η σχετική έγκριση από την Κομισιόν, τη στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά να πετύχουν το περίφημο τείχος της ανοσίας καθώς εκτιμάται ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες έχουν εμβολιαστεί ήδη με μια δόση.
Και ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ προχωρούν στον εμβολιασμό των πολιτών τους που είναι άνω των 12 ετών, αναφέρεται τεράστια έλλειψη εμβολίων τόσο στη νότια Ασία όσο και σε πολλά κράτη της Αφρικής, γεγονός που αποδίδεται στη διακοπή των εξαγωγών εμβολίων από την Ινδία.
Την ίδια στιγμή, Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού να είναι ήδη σε εξέλιξη στη Μ. Βρετανία, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς για άρση του lockdown στην Αγγλία, ενώ συναγερμό έχει σημάνει στους επιστήμονες η αποκάλυψη του Βιετνάμ για ένα νέο στέλεχος του ιού που συνδυάζει την ινδική και τη βρετανική παράλλαξη.

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 5,8% στην παγκόσμια οικονομία το 2021 - Άνιση η ανάκαμψη

Με ρυθμό 5,8% αναμένεται να αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία το 2021, με τον ΟΟΣΑ να υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση.
«Βλέπουμε με κάποια ανακούφιση τις οικονομικές προοπτικές να βελτιώνονται, αλλά αυτό γίνεται με έναν πολύ άνισο τρόπο», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,8% το 2021 και 4,4% το 2022, μία εντυπωσιακή άνοδος από τη συρρίκνωση 3,5% που σημειώθηκε το 2020.
«Αν και η ανάκαμψη θα οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στα προ της πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2022, αυτό κάθε άλλο παρά είναι αρκετό.
Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να κινείται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την πορεία που διαγραφόταν πριν από την πανδημία και σε πάρα πολλές χώρες του ΟΟΣΑ τα βιοτικά επίπεδα στο τέλος του 2022 δεν θα είναι στα επίπεδα που προβλέπονταν πριν από την πανδημία», σημειώνει.
Μια ολοκληρωμένη παγκόσμια συμφωνία με αντικείμενο την αναθεώρηση των φορολογικών κανόνων και την υποχρέωση των πολυεθνικών να αναλάβουν μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται ενδέχεται να μην επιτευχθεί έως τον Οκτώβριο, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τη Δευτέρα 21 Μαΐου σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση σε επιχειρηματικά δάνεια και καταθέσεις τον Απρίλιο του 2021

Επιβραδύνθηκαν τον Απρίλιο του 2021 oι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων της Ευρωζώνης, όπως και οι τραπεζικές καταθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Οι χορηγήσεις δανείων σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,2% έναντι 5,3% τον Μάρτιο, ενώ αντίθετα τα δάνεια σε νοικοκυριά αυξήθηκαν με υψηλότερο ρυθμό (3,8% έναντι 3,3% τον Μάρτιο).
Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 9,1% έναντι 10,1% τον Μάρτιο, με τις καταθέσεις των νοικοκυριών να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 8,3% έναντι 9,2%.
Η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια Μ3 επιβραδύνθηκε, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,2% έναντι 10% τον Μάρτιο, ενώ και η προσφορά χρήματος Μ1 - που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως - επιβραδύνθηκε στο 12,3% από 13,6%.

Πληθωρισμός 2,4% στη Γερμανία τον Μάιο 2021

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018 σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο του 2021, πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. (ΕΚΤ)
Συγκεκριμένα, οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Μάριο, από 2,1% τον Απρίλιο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τον πληθωρισμό στο 2,5%.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis, η μηνιαία άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη ανήλθε στο 0,3%.
Να σημειωθεί ότι η Bundesbank έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να ανέλθει φέτος στο 4%.

Τουρκία: Στο +7% το ΑΕΠ στο α΄τρίμηνο 2021 αλλά... με κόστος

Με ρυθμό 7% αναπτύχθηκε η οικονομία της Τουρκίας στο α΄τρίμηνο του 2021, υπεραποδίδοντας όλων των οικονομιών της G20, εκτός της Κίνας.
Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, αυτή τη ισχυρή ανάπτυξη δεν ήρθε χωρίς κόστος και δεν σημαίνει ότι οι πολίτες της Τουρκίας είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται.
Η τουρκική οικονομία έλαβε ώθηση από την ισχυρή κατανάλωση, ωστόσο η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Erdogan εν μέσω πανδημίας ήταν σε βάρος της σταθερότητας των τιμών και της τουρκικής λίρας, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται πάνω από το 17%.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε με ρυθμό 7% σε ετήσια βάση το α΄τρίμηνο του 2021 και 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 6,7% και του Bloomberg στο +6,3%.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά ήταν τα πρόσημα στις αγορές της Ασίας, με το βλέμμα στα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Ο Asia Dow σημείωσε οριακές μεταβολές στις 4.035 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,99%, στις 28.860 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,17% στις 29.073 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,4% στις 3.615 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,87% στις 51.865 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης