Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τόνοι πλαστικού απειλούν τις παραλίες της Σρι Λάνκα, μετά τη φωτιά σε εμπορικό πλοίο

Τόνοι πλαστικού απειλούν τις παραλίες της Σρι Λάνκα, μετά τη φωτιά σε εμπορικό πλοίο
Οι παραλίες της Σρι Λάνκας απειλούνται από τόνους πλαστικού και τη χειρότερη μόλυνση στην ιστορία της, μετά τη φωτιά σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Τόνοι πλαστικού, που προέρχονται από ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο έχει πιάσει φωτιά στα ανοικτά του Κολόμπο, απειλούν τις παραλίες της Σρι Λάνκας με τη χειρότερη ρύπανση στην ιστορία της, προειδοποίησε σήμερα 29 Μαΐου ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Οι αρχές απαγόρευσαν το ψάρεμα σε μια ζώνη μήκους 80 χιλιομέτρων γύρω από το MV X-Press Pearl, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με σημαία Σιγκαπούρης, που καίγεται εδώ και εννέα ημέρες, στα ανοικτά του Κολόμπο, με τον κίνδυνο να σπάσει και να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή με τη διαρροή εκατοντάδων τόνων μαζούτ στην Ινδικό Ωκεανό.
Όμως, την ώρα που μια διεθνής επιχείρησης βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να αποφευχθεί η πετρελαιοκηλίδα, οι κοντινές παραλίες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με μια άλλη ρύπανση: από εκατομμύρια πλαστικούς κόκκους που προέρχονται από το φορτίο του πλοίου.

Επικίνδυνα υλικά στα κοντέινερ

Σύμφωνα με τις αρχές, το πλοίο μετέφερε κυρίως 28 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα από αυτούς τους κόκκους από πολυαιθυλενοξείδιο, που προορίζονται για τη βιομηχανία συσκευασιών, εκ των οποίων οκτώ έπεσαν στο νερό.
Και το να καθαριστούν οι ακτές που έχουν ρυπανθεί από αυτούς τους κόκκους, αναμεμειγμένους με πετρέλαιο και άλλα συντρίμμια που έχει ξεβράσει η θάλασσα, προερχόμενα από το πλοίο, είναι ένα τιτάνιο έργο.
«Είναι ίσως η μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση στην ιστορία μας», δήλωσε η Darsani Lahandapura, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPA).
Η φωτιά έχει καταπονήσει τη δομή του πλοίου μήκους 186 μέτρων, που θα μπορούσε να σπάσει στα δύο και να αδειάσει το πετρέλαιό του, επισημαίνει η Αρχή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Σρι Λάνκας.
Το πλοίο μεταφέρει, εκτός του καυσίμου στη δεξαμενή του, 278 τόνους μαζούτ και 50 τόνους πετρελαίου ντίζελ.
Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας, το Νεγκόμπο, μια αλιευτική περιοχή, απειλείται από μια πιθανή πετρελαιοκηλίδα και η παραλία του, δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, έχει κλείσει για το κοινό.
Αν και η φωτιά φαίνεται πως έχει τεθεί υπό έλεγχο, χρειάζεται να γίνουν πολλά για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας πετρελαϊκής ρύπανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης