Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Αναστροφή της αύξησης του δημόσιου δανεισμού τον Απρίλιο, στα 31,7 δισ. στερλίνες

Βρετανία: Αναστροφή της αύξησης του δημόσιου δανεισμού τον Απρίλιο, στα 31,7 δισ. στερλίνες
Το δημόσιο χρέος για το οικονομικό έτος 2020/21 της Βρετανίας διαμορφώθηκε στα 300,3 δισεκατομμύρια λίρες ή 14,3% του ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα
Άρχισε να καταγράφει πτωτική πορεία το μαζικό πρόγραμμα δημόσιου δανεισμού της Βρετανίας τον περασμένο μήνα, τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, με ώθηση από τις θετικότερες προοπτικές για την οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τα οποία δίνουν ελπίδα για βελτίωση των δημοσίων οικονομιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 25 Μάιο 2021.
Ο καθαρός δημόσιος δανεισμός τον Απρίλιο ανήλθε σε 31,7 δισεκατομμύρια λίρες (44,9 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, μειωμένος από το ύψος - ρεκόρ 47,3 δισεκατομμυρίων λιρών έτος νωρίτερα.

Εκτροχιασμός

Η βρετανική κυβέρνηση πραγματοποίησε δημόσιες δαπάνες σε υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό του αντίκτυπου του COVID-19, καθώς και για τη στήριξη του μισθολογικού κόστος των επιχειρήσεων με αναστολές εργασίας προκειμένου να ανακοπεί η μεγαλύτερη οικονομική ύφεση που έχει πλήξει τη χώρα σε διάστημα 300 ετών.
Ο δανεισμός για το οικονομικό έτος 2020/21 διαμορφώθηκε σε 300,3 δισεκατομμύρια λίρες ή 14,3% του ΑΕΠ, στο μεγαλύτερο ύψος από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Βελτίωση των προοπτικών

Οι προβλέψεις της βρετανικής κυβέρνησης στις αρχές Μαρτίου έκαναν λόγο ότι ο δανεισμός θα μειωθεί στο 10,3% του ΑΕΠ το τρέχον οικονομικό έτος.
Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί έκτοτε, χάρη στην ταχεία διάθεση των εμβολίων COVID και ο μηνιαίος δανεισμός έχει πέσει κάτω από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, κάνοντας ορισμένους οικονομολόγους να δουν μια ταχύτερη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά.

Στο 98,5%

«Η κατάσταση στα δημοσιονομικά δεν είναι τόσο άσχημη όσο προέβλεπε το Γραφείο Ελέγχου για τον Προϋπολογισμό μόλις πριν από δύο μήνες, ενισχύοντας την άποψή μας ότι μέσω των φορολογικών αυξήσεων και των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες μπορεί να αποφευχθούν οι περισσότεροι κινδυνοι», δήλωσε η οικονομολόγος της Capital Economics, Ruth Gregory.
Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα ως μερίδιο του ΑΕΠ είναι στο υψηλότερο από το 1962 στο 98,5%, που ισοδυναμεί με 2,171 τρισ. λίρες και από περίπου 1,8 τρισ. λίρες πριν από την πανδημία.
Όμως, σε αντίθεση με ότι ίσχυε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα, μειώνοντας τόσο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους όσο και περιορίζοντας και την αναγκαιότητα να μειωθούν άμεσα τα επίπεδα του δημόσιου χρέους που αντιμετώπιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης