Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Μαξίμου φοβάται «καλοκαιρινό ατύχημα» – Κινήσεις στα μέτωπα κρατικού μηχανισμού, τουρισμού και κινητοποιήσεων

Το Μαξίμου φοβάται «καλοκαιρινό ατύχημα» – Κινήσεις στα μέτωπα κρατικού μηχανισμού, τουρισμού και κινητοποιήσεων
Στόχος του Πρωθυπουργού η μέγιστη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού
Σχετικά Άρθρα

Τους κινδύνους της κανονικότητας θέλουν να προλάβουν στην κυβέρνηση και ειδικά αυτούς που συναντώνται τους θερινούς μήνες.
Μία πρώτη πικρή γεύση πήρε η κυβέρνηση με την φωτιά στον Σχίνο που κατέκαψε πάνω από 70 χιλ στρέμματα και είναι αξιοσημείωτο ότι συνέβη, ένα μήνα σχεδόν, πριν από την «επικίνδυνη» περίοδο.
Μάλιστα, σε συζητήσεις κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι εάν είχαμε ένα νεκρό στην φωτιά στον Κορινθιακό ήταν σίγουρο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα παρομοίαζε την φωτιά αυτή ως το «Μάτι της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Επίσης, είναι έκδηλος ο προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών τι θα γίνει όλο το καλοκαίρι και πως μία μεγάλη φωτιά μπορεί ακόμα και να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.

Στόχος του Πρωθυπουργού η μέγιστη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού


Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί, στις 13:00, την έδρα της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, όπου θα συμμετάσχει σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.
Στη σύσκεψη θα μετάσχουν επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και οι 11 Δήμαρχοι των 18 περιοχών της Αττικής που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την άμεση δρομολόγηση έργων μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής μετά από την πανδημία, να μην ζήσουμε μία τραγωδία που θα αλλάξει την ατζέντα και την συζήτηση που θέλει να υπάρχει στο δημόσιο λόγο.

«Γραμμή Μαζινό» για την κυβέρνηση τα 3 νομοσχέδια


Η κυβέρνηση, εκτός από μία τραγωδία το καλοκαίρι, φοβάται και τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Άλλωστε, φέρνει μέσα στο καλοκαίρι μία τριπλέτα νομοσχεδίων που θα δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, είναι «γραμμή Μαζινό» τα εργασιακά θέματα, το νέο ασφαλιστικό και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για την κυβέρνηση και δεν θα κάνει πίσω.
Ειδικά για το εργασιακό υπάρχουν σοβαρά αντιεπιχειρήματα καθώς μεγάλο μέρος των πολιτών, θα ήθελαν να έχουν ένα καθαρό τριήμερο για να ξεκουράζονται και να περνούν χρόνο με την οικογένεια τους.

Το ζήτημα με τον κατώτατο μισθό


Ωστόσο, στον ορίζοντα έχει προκύψει ένα σημαντικό ζήτημα που όλο πάει πίσω χρονικά και εν τέλει τώρα που έρχονται όλα αυτά τα νομοσχέδια, γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο και δεν είναι άλλο από τον κατώτατο μισθό.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έγινε αύξηση μικρή 1-2%, περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους ανάτασης της αγοράς.
Στην Ελλάδα, όμως, το ζήτημα αντιμετωπίζεται αλλιώς, δηλαδή θεωρείται ότι προέχει η επανεκκίνηση και η επάνοδος σε αναπτυξιακά πρόσημα μεταθέτοντας την όποια αύξηση στο μέλλον, το 2022.
Ωστόσο, στο Μαξίμου μία άποψη λέει ότι εφόσον νομοθετούμε σοβαρά ζητήματα που διευκολύνουν την εργοδοσία, θα πρέπει και αυτοί να «δώσουν κάτι»…
Άλλωστε, η αύξηση του κατώτατου δεν δημιουργεί δημοσιονομική επιβάρυνση και κρίνεται και στοιχείο, όχι μόνο εξισορρόπησης στο εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και αναγκαίο λόγω πληθωριστικών τάσεων που υπάρχουν.

Οι «βοήθειες» του Μαξίμου στα θέματα τουρισμού


Τέλος, στον τομέα του τουρισμού έχει δώσει όλη την στήριξή της η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει το άτυπο μεν αλλά ψυχολογικό όριο του 50% του τζίρου του 2019.
Γι’ αυτό πέρα από τις κινήσεις του αρμόδιου Υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναλάβει να ξεκλειδώσει 2 μεγάλες πηγές τουριστικών κινήσεων, την Αγγλία και την Ρωσία, οι οποίες έχουν χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως πορτοκαλί περιοχή σχετικά με την επιδημιολογική της κατάσταση, γεγονός που αποτρέπει πολλούς τουρίστες να την επιλέξουν ως προορισμό.
Συγκεκριμένα σε βοηθητικές συζητήσεις για τους δύο προορισμούς έχουν μπει ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο τελευταίος συζητάει συχνά με την ρωσίδα ομολογό του, επίτροπο για τον κορωνοιό, προκειμένου να αυξηθούν οι πτήσεις από Ρωσία σε Ελλάδα ενώ ο κ. Γεραπετρίτης έχει ζητήσει από την βρετανική πλευρά να μην εκλαμβάνεται όλη η Ελλάδα σε πορτοκαλί κατάσταση, αλλά τα νησιά μας –που έχουν λιγότερο επιδημιολογικό φορτίο - ως πράσινες περιοχές που δεν θα αναγκάζουν τους επισκέπτες να τηρούν καραντίνα μετά την επιστροφή τους στην Αγγλία.
Με τη ρώσο ομόλογό του, πάντως, θα έχει επαφές το επόμενο διάστημα και ο κ. Βαρβιτσιώτης για το ίδιο θέμα.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης