Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπαϊράκι Γιαννάκου - Κεφαλογιάννη: Προάγγελος νέων ρηγμάτων ή προμηνύεται ανασχηματισμός;

Μπαϊράκι Γιαννάκου - Κεφαλογιάννη: Προάγγελος νέων ρηγμάτων ή προμηνύεται ανασχηματισμός;
Δύο διαφορετικές περιπτώσεις πολιτικών βρίσκονται εκτός ελέγχου Μαξίμου
Σχετικά Άρθρα

Να υποβαθμίσει την ανυπακοή βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι τονίζουν ότι η χθεσινή καταψήφιση του νομοσχεδίου από την Μαριέττα Γιαννάκου και την Όλγα Κεφαλογιάννη δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο.

Δύο διαφορετικές περιπτώσεις πολιτικών βρίσκονται εκτός ελέγχου Μαξίμου


Καταρχάς, να υπενθυμίσουμε ότι η κ. Γιαννάκου είναι βουλευτής Επικρατείας, δηλαδή πρόσωπο εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού που μπήκε στη λίστα έπειτα από δική του προτροπή.
Υπάρχει, ακόμα και μετά την ηχηρή διαφοροποίησή της, σεβασμός τόσο στην ιστορία της όσο και στην ιδεολογική της συγκρότηση.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη αποτελεί μία άλλη περίπτωση.
Έχει εκλεγεί στην πρώτη θέση της Ά Αθήνας, έχει ακολουθήσει μία πορεία αυτονόμησης και στον πρώτο σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε αρνηθεί την συμμετοχή της καθώς ήθελε να κατέχει ως υπουργός δύο χαρτοφυλάκια: το Υπ. Πολιτισμού και το Υπ. Τουρισμού μαζί. Τότε ο Πρωθυπουργός δεν συναίνεσε σε μία τέτοια απαίτηση και έτσι η κ. Κεφαλογιάννη δεν έλαβε υπουργείο.
Στους δύο ανασχηματισμούς που προχώρησε ο Πρωθυπουργός, επίσης, δεν βρέθηκε στα πλάνα του Πρωθυπουργού.

Η διαφοροποίηση Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη προκαλεί κακό προηγούμενο για νέες ψηφοφορίες


Ωστόσο, είναι κρίσιμη η διαφοροποίηση των δύο βουλευτών – και οι αντιδράσεις Βολουδάκη, Α.Καραμανλή, Αθανασίου - απέναντι στο νομοσχέδιο Τσιάρα καθώς δημιουργούν το πρώτο ρήγμα στην κατά τ’ άλλα συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Και αυτό παρόλο που η ηγεσία του κόμματος είχε τονίσει ότι δεν θα έθετε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Διότι, όπως τονίζουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί, στη συνέχεια του κοινοβουλευτικού βίου θα έρθουν και άλλα, πολύ πιο δύσκολα νομοσχέδια για τα οποία ήδη κάποιοι βουλευτές έχουν εκφράσει τις αντιδράσεις τους.
Σημειώνεται ότι την επόμενη περίοδο στην Βουλή θα έχουμε το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο π.χ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Άννας Ευθυμίου, βουλευτή ΝΔ, θα έρθει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών καθώς και το νομοσχέδιο για την επικουρική σύνταξη.
«Δεν μπορεί το κόμμα σε κορυφαία νομοθετήματα του κυβερνητικού προγράμματος να παρουσιάζει απώλειες» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος.
Εκτός αν οι παραπάνω αντιδράσεις γίνονται εκ του ασφαλούς διότι η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ δίνει τέτοια περιθώρια… Βέβαια, αυτά θεωρούνται «παρανυχίδες» μπροστά σε αυτό που πραγματικά «τρέμει» το Μέγαρο Μαξίμου.

Αν αυτό γίνεται στο νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια, τι θα γίνει με τη Συμφωνία Πρεσπών;


Αυτό που φοβάται κυβέρνηση και κόμμα περισσότερο είναι η ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.
Στην συγκεκριμένη ψηφοφορία θα δούμε πολλά.
Καταρχάς, θα δούμε τον Αντώνη Σαμαρά να μην έρχεται στην Βουλή να ψηφίσει αλλά όπως διαβεβαιώνουν οι κύκλοι του δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Ερωτηματικό παραμένει ο Κώστας Καραμανλής καθώς και μία σειρά από βουλευτές – ειδικά των νομών Μακεδονίας - που αντιδρούν στα μνημόνια συνεργασίας. Εκεί, αλήθεια, η Νέα Δημοκρατία θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας;
Γι’ αυτό και οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι η ΝΔ θα φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια αυτά λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής για καλοκαίρι, προκειμένου να περάσει το σκόπελο αβρόχοις ποσί.
Πάντως, κάποιοι ομολογούν ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα όταν σε τέτοια ζητήματα υπάρχουν διαρροές στο κόμμα.
Εκτός, εάν εν τέλει είναι οι καθιερωμένες πιέσεις κάποιων στελεχών στην βάση ενός επικείμενου ανασχηματισμού, όπως πιστεύουν κάποιες πλευρές.
Να θυμίσουμε και την δημόσια αντίθεση Νικήτα Κακλαμάνη απέναντι στο ετεροβαρές μείγμα πασοκογενών στην κυβέρνηση που φέρνει τριβές στο κόμμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός σε λίγες μέρες θα παραστεί σε συνεδρίαση με την κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να συμβάλει στην εκτόνωση των όποιων αντιθέσεων.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης