Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στη Μεγάλη Βρετανία για την ινδική παράλλαξη του κορωνοϊού - Όλος ο χάρτης επιστροφής στην ομαλότητα

Ανησυχία στη Μεγάλη Βρετανία για την ινδική παράλλαξη του κορωνοϊού - Όλος ο χάρτης επιστροφής στην ομαλότητα
Μόλις το 0,3% των εμβολίων έχει καταλήξει σε φτωχές χώρες
Σχετικά Άρθρα

Καθώς η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID-19 ανεβάζει ταχύτητα, πολλές χώρες σχεδιάζουν μια σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, ανοίγοντας τα σύνορα και επιτρέποντας και πάλι στους πολίτες να πάνε σε εστιατόρια, καταστήματα και αθλητικούς χώρους ύστερα από ένα χρόνο και πλέον διακεκομμένων lockdown. 
Παράλληλα, με την πανδημία της covid να εξακολουθεί να πλήττει με σφοδρότητα την Ινδία - αν και με χαμηλότερη ένταση αν κρίνει κανείς από τη μείωση των νέων μολύνσεων -, έντονη ανησυχία επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία για την ινδική παράλλαξη του ιού, η οποία κάνει ολοένα και πιο έντονη την παρουσία της στη βρετανική επικράτεια.
Μάλιστα η κυβέρνηση Johnson διαμηνύει πως είναι ακόμα νωρίς να αποφασίσει το εάν θα προχωρήσει στην περαιτέρω άρση του lockdown στις 21/6 και ενώ πολλαπλασιάζονται οι φωνές των ειδικών που καλούν τους Βρετανούς να αψηφήσουν το χθεσινό «άνοιγμα» και να αποφύγουν να συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους, τη στιγμή που Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν ακόμα και το σενάριο των τοπικών lockdown σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όλα θα κριθούν από τον ρυθμό των εμβολιασμών, με μια σειρά από Οργανισμούς να προειδοποιούν για την ανάγκη να διανεμηθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες (σύμφωνα με τον ΠΟΥ μόλις το 0,3% των εμβολίων έχει πάει σε χαμηλού εισοδήματος χώρες) καθώς οι παγκόσμιες ανισότητες είναι τεράστιες, πρόβλημα που αναμένεται να οξυνθεί περισσότερο, από τη στιγμή που η Ινδία αναφέρει πως οι εξαγωγές εμβολίων θα καθυστερήσουν τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Μετά την έξαρση του β’ κύματος της πανδημίας, η Ινδία, η οποία έχει δωρίσει ή πουλήσει περισσότερες από 66 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στο εξωτερικό, σταμάτησε τις εξαγωγές. 

Η επιδημία με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 163.791.446 και οι νεκροί 3.394.525
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.989.078 κρούσματα και 587.082 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 25.228.996 και τρίτη σε νεκρούς με 278.719
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 436.537 και τρίτη σε κρούσματα με 15.657.391
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.959.580
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.139.485 και έκτη η Ρωσία με 4.900.995
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.466.218 και όγδοη η Ιταλία με 4.167.025
• Ένατη η Ισπανία με 3.619.848 και δέκατη η Γερμανία με 3.619.848
Καταγραφή_40.JPG

Επιστροφή στην ομαλότητα

Καθώς η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID-19 ανεβάζει ταχύτητα, πολλές χώρες σχεδιάζουν μια σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, ανοίγοντας τα σύνορα και επιτρέποντας και πάλι στους πολίτες να πάνε σε εστιατόρια, καταστήματα και αθλητικούς χώρους ύστερα από ένα χρόνο και πλέον διακεκομμένων lockdown. Ακολουθεί ο οδικός χάρτης κάποιων χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα.

Αυστραλία

Η Αυστραλία, που σχεδιάζει να επιτρέψει τα διεθνή ταξίδια από τα μέσα του 2022, ήρε την απαγόρευση για την είσοδο πολιτών της που επιστρέφουν από την Ινδία στις 14 Μαΐου.

Βέλγιο

Το Βέλγιο σχεδιάζει να χαλαρώσει σχεδόν όλα τα μέτρα του lockdown από τις 9 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δυναμική της εμβολιαστικής του εκστρατείας και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα παραμείνει κάτω από τους 500.

Βρετανία

Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής στην Αγγλία ξανάνοιξαν στις 12 Απριλίου μαζί με τους εξωτερικούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων. Οι εσωτερικοί χώροι στον κλάδο φιλοξενίας, σε κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν και πάλι στις 17 Μαΐου. Η Βρετανία επέτρεψε και πάλι τα διεθνή ταξίδια, αλλά αυτοί που φθάνουν στη χώρα από τους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.
Ο κανόνας της απόστασης ενός και πλέον μέτρου για τις κοινωνικές επαφές σε εστιατόρια και παμπ ίσως καταργηθεί στις 21 Ιουνίου.

Γαλλία

Η Γαλλία θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και θα επιτρέψει σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τις 19 Μαΐου. Το σχέδιο προβλέπει πρώτα μετάθεση της ώρας έναρξης για την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 μ.μ. (22.00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια στις 11 μ.μ. από τις 9 Ιουνίου, πριν το μέτρο καταργηθεί οριστικά στις 30 Ιουνίου. Η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από τις 30 Ιουνίου. Όλα τα καταστήματα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν στις 19 Μαΐου. Οι ξένοι τουρίστες με «πάσο υγείας» θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γαλλία από τις 9 Ιουνίου.
Η Disneyland στο Παρίσι θα ξανανοίξει στις 17 Ιουνίου.

Γερμανία

Η Γερμανία χαλάρωσε τους περιορισμούς για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον ιό από τις 9 Μαΐου, αίροντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους κανόνες καραντίνας καθώς και την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού για τα κομμωτήρια, τους ζωολογικούς κήπους και τις αγορές στα καταστήματα. Από τις 12 Μαΐου, οι επισκέπτες μπορούν να μπαίνουν στη χώρα χωρίς την ανάγκη να τίθενται σε καραντίνα, εκτός από αυτούς που φθάνουν από χώρες που θεωρούν περιοχές κινδύνου. Οι αρχές στο Βερολίνο συμφώνησαν να άρουν τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τις αγορές από τις 19 Μαΐου καθώς και να επιτρέψουν τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων των εστιατορίων από τις 21 Μαΐου, εάν παραμείνουν χαμηλά τα κρούσματα. Άλλες περιοχές, όπως το δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, σχεδιάζουν ένα άνοιγμα τριών φάσεων που ξεκίνησε από τις 12 Μαΐου, με τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων να ανοίγουν στις 2 Ιουνίου σε περιοχές με λιγότερα από 50 κρούσματα.
Η Βαυαρία επέτρεψε τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων των εστιατορίων και το άνοιγμα συναυλιακών χώρων, θεάτρων και κινηματογράφων από τις 10 Μαΐου σε περιοχές με χαμηλά κρούσματα. Τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ θα ξανανοίξουν από τις 21 Μαΐου. Από τις 12 Μαΐου, οι κάτοικοι της Βαυαρίας μπορούν να ταξιδέψουν στην Αυστρία.

ΗΠΑ

Στις 3 Μαΐου, οι κάτοικοι στην πόλη της Νέας Υόρκη μπόρεσαν να απολαύσουν το ποτό τους σε εσωτερικούς χώρους των μπαρ για πρώτη φορά εδώ και μήνες, μερικές ημέρες αφού ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι η πόλη αναμένεται να ανοίξει πλήρως την 1η Ιουλίου.
Το σύστημα του μετρό, που έμενε κλειστό μεταξύ 2 και 4 τα ξημερώματα για την απολύμανση των σταθμών και των συρμών, επέστρεψε σε 24ωρη λειτουργία από τις 17 Μαΐου.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε στις 3 Μαΐου εκτελεστικό διάταγμα που τερματίζει όλες τις τοπικές εντολές έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Κονέτικατ θα άρουν τους περισσότερους περιορισμούς για τη δυναμικότητα των επιχειρήσεων –όπως καταστημάτων λιανικής πώλησης, εστίασης και γυμναστήρια– από τις 19 Μαΐου.
Η Καλιφόρνια θα ξανανοίξει πλήρως την οικονομία της στις 15 Ιουνίου εάν ο αριθμός των νοσηλειών είναι χαμηλός και σταθερός και οι προμήθειες εμβολίων επαρκούν για όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν.

Ισπανία

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας ήρθησαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας στις 9 Μαΐου. Έκτοτε, η ευθύνη για έκτακτα μέτρα κατά της COVID εναπόκειται στις αρχές κάθε περιφέρειας. Η Ισπανία σχεδιάζει να άρει από τις 20 Μαΐου την υποχρέωση για τους Βρετανούς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR για κορονοϊό κατά την άφιξή τους.

Ιταλία

Τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν ανοίξει μερικώς στις περισσότερες περιοχές στις 26 Απριλίου, ενώ η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από την 1η Ιουνίου. Οι εξωτερικές πισίνες επαναλειτουργούν από τις 15 Μαΐου ενώ κάποιες αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.
Η Ιταλία ήρε τους περιορισμούς καραντίνας για ταξιδιώτες που φθάνουν από ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της ζώνης Σένγκεν, τη Βρετανία και το Ισραήλ από τις 15 Μαΐου, ωστόσο και πάλι θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού πριν από το ταξίδι. Στις 18 Μαΐου, η Ιταλία μετέθεσε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 μ.μ. από τις 10 π.μ. και χαλάρωσε άλλους περιορισμούς σε περιοχές χαμηλού κινδύνου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά τα μεσάνυκτα από τις 7 Ιουνίου και θα καταργηθεί στις 21 Ιουνίου. Τα γυμναστήρια θα ξανανοίξουν στις 24 Μαΐου και τα οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου.

Τουρκία

Η Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει το lockdown στις 17 Μαΐου επιτρέποντας τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα έως την 1η Ιουνίου.


Μ. Βρετανία: Επί τάπητος τοπικά lockdown λόγω της ινδικής παράλλαξης

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για τοπικά lockdown ή καθυστέρησης της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την 21η Ιουνίου εξετάζουν Βρετανοί υπουργοί λόγω των ανησυχιών από την εξάπλωση της ινδικής παράλλαξης του ιού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, αξιωματούχοι έχουν καταστρώσει σχέδια βάσει του μοντέλου των περιορισμών του επιπέδου 4 που εισήχθησαν την προηγούμενη χρονιά.
Οι πολίτες θα λάβουν οδηγίες για να παραμείνουν στα σπίτια τους και οι μη αναγκαίες υποδομές αγορών και φιλοξενίας θα κλείσουν, αν το αναφερόμενο παραλλαγμένο στέλεχος δεν τεθεί υπό έλεγχο.
Όπως αναφέρεται, οι επιχειρήσεις σε περιοχές που θα υπόκεινται στην εφαρμογή των μέτρων θα λάβουν επιχορηγήσεις άνω των 18.000 λιρών (20.951 ευρώ), ενώ το σχετικό πρόγραμμα θα διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές, με τις καταβολές των ποσών να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τη διάρκεια εφαρμογής των περιορισμών.
Οι επιχορηγήσεις θα είναι διαθέσιμες και για τους τομείς που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες συνέπειες, όπως τα νυχτερινά κέντρα, αλλά και για «εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα» συμπεριλαμβανομένων των φεστιβάλ, όπως προβλέπει ένα άλλο σενάριο, που εξετάζεται επί τη βάσει της καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων μετά την 21η Ιουνίου, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά.
Η κυβέρνηση Johnson υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ακόμα να εκτιμήσει το εάν θα προχωρήσει στην περαιτέρω άρση των περιορισμών του lockdown στην Αγγλία την 21η Ιουνίου και επιθυμεί να εξετάσει όσο το δυνατό περισσότερα δεδομένα πριν λάβει τις αποφάσεις της.
Από χθες 17/5 η Αγγλία άνοιξε παμπ, εστιατόρια, πολιτιστικούς χώρος, ξενοδοχεία αλλά και στα στάδια χωρητικότητας έως 10.000 θεατών ενώ επιτρέπεται πλέον σε ομάδες έως 6 ατόμων ή σε άτομα δύο νοικοκυριών να συναντώνται σε κλειστούς χώρους ενώ σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να συναντώνται έως και 30 άτομα.
Πάντως, η ινδική παράλλαξη του ιού και η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στη Μ. Βρετανία έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές, οι οποίες καλούν τους πολίτες να αγνοήσουν την χαλάρωση του lockdown και να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές σε κλειστούς χώρους.

ΕΕ: Πάνω από 200 εκατ. εμβολιασμοί κατά covid – Πλήρως εμβολιασμένο το 12% των Ευρωπαίων

Περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 12% των Ευρωπαίων - περίπου 53 εκατομμύρια - να θεωρείται πως έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως τουλάχιστον 200,11 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί σε περίπου 148 εκατ. ανθρώπους στα 27 κράτη-μέλη, δηλαδή στο 33,2% του πληθυσμού της ΕΕ.
Περίπου 53 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως (και με τις δύο δόσεις που απαιτούνται ή με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), σχεδόν δηλαδή το 12% του πληθυσμού.
Πρωταθλήτρια είναι η Μάλτα, η οποία έχει εμβολιάσει πλήρως το 32,5% του πληθυσμού της ενώ στην τελευταία θέση είναι η Βουλγαρία, όπου μόλις το 10,2% των κατοίκων της έχουν λάβει μία δόση εμβολίου ενώ το 6% έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Στη Γαλλία έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 30,6% του πληθυσμού, στη Γερμανία το 36,8%, όταν για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από 54%.
Η ΕΕ, βασικό κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, έχει εξαγάγει σχεδόν όσες δόσεις εμβολίων κατά της Covid, που παρασκευάζονται στο έδαφός της, όσες έχει κρατήσει για τις δικές της ανάγκες.
646463636363463463463463464.JPG
ΗΠΑ: Θα δώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων

Τη δέσμευση του ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων – επιπροσθέτως των 60 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων της AstraZeneca – παρείχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Όπως είπε ο Biden, έως τα τέλη Ιουνίου, οι ΗΠΑ θα μοιράσουν 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων – των Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson, AstraZeneca - σε κράτη του εξωτερικού.
«Όπως στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ ήταν το οπλοστάσιο της Δημοκρατίας, έτσι και τώρα το έθνος θα γίνει το οπλοστάσιο των εμβολίων για τον υπόλοιπο κόσμο» είπε ο Biden, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια για να διασφαλίσουν «χάρες» από άλλα κράτη.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί πλήρως περίπου 123 εκατομμύρια Αμερικάνοι ενώ σχεδόν το 60% των Αμερικάνων ενηλίκων έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.
Πρόσφατα μάλιστα οι ΗΠΑ προχώρησαν στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών.
Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη οδηγία τους τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει οι μάσκες στα σχολεία των ΗΠΑ να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 όλοι οι μαθητές.
Τα CDC ανέφεραν ότι όλοι όσοι βρίσκονται στις σχολικές εγκαταστάσεις και τα σχολικά λεωφορεία θα πρέπει να φορούν πάντα μάσκα, ενώ θα πρέπει να τηρείται και απόσταση περίπου δύο μέτρων μεταξύ καθηγητών και μαθητών.
Οι μαθητές από το νηπιαγωγείο ως την τρίτη λυκείου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες των CDC, «θα πρέπει να εφαρμόζουν στρατηγικές πρόληψης και να δίνουν προτεραιότητα στη γενικευμένη και σωστή χρήση της μάσκας και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης».
Η συγκεκριμένη σύσταση γίνεται, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση που ανέφερε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19 δεν χρειάζεται να φορούν πλέον μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να τις αποφεύγουν και στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους.
86868568756785685685685685686.JPG
Σταθεροποιείται η πανδημία

Ενδείξεις σταθεροποίησης της πανδημίας καταγράφονται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση των θανάτων από Covid-19 κατά 12% και των νέων κρουσμάτων κατά 4%, σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.
Μέχρι σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διαγνωσμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο ανθρώπων είναι 21.003, ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι περίπου 435.
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε περίπου 17 εκατομμύρια διεθνώς, ενώ οι ασθενείς σε σοβαρή/κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία όλου του κόσμου εκτιμώνται σε περίπου 102.500.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης