Τελευταία Νέα
Διεθνή

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η Fed υποβαθμίζει τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων και εκτροχιάζει την οικονομία

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η Fed υποβαθμίζει τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων και εκτροχιάζει την οικονομία

Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η οικονομία είναι η υπερθέρμανση και ο πληθωρισμός στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, προειδοποίησε ο Lawrence Summers, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Έντονη κριτική στην χαλαρή νομισματική πολιτική που ασκεί η αμερικανική τράπεζα Fed άσκησε ο Lawrence Summers, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κατηγορώντας την ότι προκαλεί έναν «επικίνδυνο εφησυχασμό» στις αγορές όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις και οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Τρίτη 18 Μαΐου 2021.

Η νομισματική πολιτική

Η Fed αγοράζει ομόλογα και άλλους τίτλους αξίας 120 δισ. δολ. το μήνα και κρατά τα επιτόκια της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κοντά στο μηδέν με στόχο την στήριξης της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Η πλέον πρόσφατη μέση πρόβλεψη από τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας δείχνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτό το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο μέχρι το 2024.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας επικαλούνται το γεγονός ότι η αγορά εργασίας ακόμα απέχει περίπου 8 εκατ. θέσεις εργασίας από τα επίπεδα στα οποία βρέθηκε προ της πανδημίας, προς υποστήριξη της ιδιατερα χαλαρής οικονομικής πολιτικής την οποία ακολουθούν.

Αγορά εργασίας

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Atlanta Fed, ο Summers σημείωσε ότι στην αγορά εργασίας «η έλλειψη εργαζομένων είναι πλέον ένα εκτεταμένο φαινόμενο», απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η υποτονική ζητηση.
Επισήμανε ταυτόχρονα ότι οι προοπτικές άλλαξαν τους τελευταίους έξι μήνες δεδομένων των μαζικών κυβερνητικών δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης, που διόγκωσαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 15%.

Υπερθέρμανση

Ως αποτέλεσμα, ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η οικονομία είναι η υπερθέρμανση και ο πληθωρισμός των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, προειδοποίησε.
Ανέφερε ακόμα ότι οι τελευταίες προβλέψεις της Fed – από τον περασμένο Μάρτιο – έδειξαν ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023, δημιουργώντας έτσι έναν «επικίνδυνο εφησυχασμό» στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Ο Summers προειδοποίησε ότι η έννοια της εξισορρόπησης μεταξύ πληθωριστικών και αποπληθωριστικών κινδύνων, και μεταξύ της «φούσκας» στις αγορές και των προβλημάτων στις συθνήκες δανεισμού από τον χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν «απέχουν μακράν από την ακριβή ανάγνωση της οικονομίας αυτή τη στιγμή».

Οι κινδυνοι

«Οι πρωταρχικοί κίνδυνοι σήμερα περιλαμβάνουν την υπερθέρμανση της οικονομίας, πληθωρισμό στις τιμές των στοιχείων του ενεργητικού και την επακόλουθη υπερβολική μόχλευση και οικονομική αστάθεια.
Όχι την ύφεση, την υπερβολική ανεργία και η υπερβολικά αργή ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο Summers

Πραγματική ζημιά

Αυτό μπορεί να προκαλέσει "πραγματικά ζημιά" στην οικονομία, σημειώνει ο ίδιος εάν η Fed χρειαστεί να προσαρμόσει την πολιτική της με ιδιαιτέρα μεγάλη ταχύτητα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, τόνισε.
Αν και δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς η Fed θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της, ο Summers ανέφερε ότι "θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσοχή".
Δημοκρατικό κόμμα

Επικρίσεις

Οι επιθέσεις του Summers εναντίον των διαμορφωτών της οικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ φέτος προβλήθηκαν έντονα επειδή είναι Δημοκρατικός, και είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη κριτική του στο εσωτερικό του κόμματος.
Ειδικά οι φιλελεύθεροι υποστηριζουν ότι δεν έχει επαφή με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Μεσαία τάξη

Υποστηρίζουν ότι ο Summers - ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών από το 1999 έως το 2001 - εκπροσωπεί το φιλικό προς την αγορά πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος που υποστήριξε υπερβολικά αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του Bill Clinton και του Barack Obama,, οδηγώντας τη μεσαία τάξη σε στασιμότητα και στην αντίθεσή στην παγκοσμιοποίηση.

Ακαταλληλο πλαίσιο

Ο Summers εξακολουθεί, παρόλα αυτά να τοποθετείται δημόσια.
Υπογράμμισε ότι το νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της Fed, που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους και είναι πιο ανεκτικό στις πληθωριστικές πιέσεις μετά από τα διδάγματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δεν ήταν κατάλληλο για το τρέχον περιβάλλον.
«Δεν είναι ορθολογική μια πολιτική στο πλαίσιο της οποίας το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει διευρυνθεί κατά 15% εξαιτίας των μέτρων τόνωσης», δήλωσε ο Summers.
«Θα προτιμούσα να μια Fed που ανησυχεί για προληπτικά για πληθωρισμό, αντί για μια Fed που ανησυχεί για την πρόληψη των φόβων όσον αφορά τον πληθωρισμό», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης