Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή από νέα έρευνα: Η COVID-19 είναι αγγειακή και όχι αναπνευστική νόσος

Ανατροπή από νέα έρευνα: Η COVID-19 είναι αγγειακή και όχι αναπνευστική νόσος
Βάσει της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό «Circulation Research», ο ιός SARS-CoV-2 βλάπτει και επιτίθεται στο αγγειακό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο

Αγγειακή και όχι αναπνευστική είναι η νόσος COVID-19 που εισέβαλε ξαφνικά στις ζωές μας, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια και του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών «Salk».
Η αμερικανική έρευνα ανατρέπει (σχεδόν) όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τον νέο κορωνοϊό, ωστόσο τα νέα ευρήματα βοηθούν για να δοθεί εξήγηση σε πολλές φαινομενικά άσχετες επιπλοκές του ιού, ανοίγοντας ίσως τον δρόμο ακόμα και για ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Βάσει της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό «Circulation Research», ο ιός SARS-CoV-2 βλάπτει και επιτίθεται στο αγγειακό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, οι χαρακτηριστικές ακίδες πρωτεΐνης του φονικού ιού με τις οποίες προσκολλάται στους πιθανούς ξενιστές, μολύνοντάς τους, παίζουν επίσης βασικό ρόλο στις επιπλοκές της ασθένειας.
Αυτό φέρεται να εξηγεί γιατί κάποιοι ασθενείς παθαίνουν ακόμα και εγκεφαλικό, ενώ άλλοι έχουν προβλήματα σε διαφορετικά μέρη του σώματος.
Όλα αυτά ωστόσο έχουν αγγειακή βάση.
Η μελέτη περιγράφει μάλιστα αναλυτικά τη διαδικασία με την οποία η ακίδα πρωτεΐνης «προσβάλλει» αρχικά τα αγγειακά κύτταρα.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ερευνητές που μελετούν άλλους κορονοϊούς υποπτεύονταν εδώ και πολύ καιρό ότι η πρωτεΐνη των ακίδων οφείλεται για τη βλάβη στα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα.
Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που μια έρευνα τεκμηριώνει επιστημονικά τις συγκεκριμένες υποψίες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης