Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Κλιματικό ρίσκο για το ένα στα τρία εταιρικά δάνεια στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Κλιματικό ρίσκο για το ένα στα τρία εταιρικά δάνεια στην Ευρωζώνη
Περισσότερο εκτεθειμένες οι τράπεζες σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, σύμφωνα με την μελέτη της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Την πιθανότητα ενός κύματος προβληματικών δανείων εξαιτίας κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως πλημμύρες και ξηρασία, αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης το οποίο δύναται να ανέλθει έως και το ένα τρίτο των χορηγήσεών τους προς εταιρείες, με τις τράπεζες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία να είναι από τις πλέον εκτεθειμένους σε αυτούς του είδους τις διακινδυνεύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πουδημοσιοποιηθήκαν τη Δευτέρα 17 Μαΐου και τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.
Η μελέτη της ΕΚΤ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάλυσης των κινδύνων που ενέχει η κλιματική αλλαγή στον χρηματοπιστωτικό τομέα, από φυσικές καταστροφές έως αλλαγές στους ρυθμιστικούς κανόνες ή στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Κλιματική αλλαγή

Διαπίστωσε ότι περίπου το 30% του συνόλου των εταιρικών χορηγήσεων των τραπεζών της ζώνης του ευρώ αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές όπου ο κίνδυνος πλημμύρας, ξηρασίας, ακραίας θερμότητας, πυρκαγιών ή αύξησης της στάθμης της θάλασσας είναι υψηλός ή βαίνει αυξανόμενος.
«Αυτό μπορεί να γίνει όλο και πιο σημαντικό εάν οι εκπομπές αερίων ρύπων δεν μειωθούν αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα και εάν οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες αποτύχουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε η ΕΚΤ.

Νότια Ευρώπη

Με το 18% των επιχειρήσεων στη Νότια Ευρώπη να έχουν να αντιμετωπίσουν κατά τη λειτουργία ρους ακραίες θερμοκρασίες, λειψυδρία ή πυρκαγιές, οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες εμφανίστηκαν οι πλέον εκτεθειμένες στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Περίπου το 80% των ελληνικών τραπεζών και περίπου το 40% των πορτογαλικών και ισπανικών τραπεζών είναι εκτεθειμένες σε πολλαπλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΚΤ.

Διασφαλίσεις

Ενώ τα δύο τρίτα των δανείων προς περιοχές με υψηλούς ή αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους είναι ασφαλισμένα επαρκώς, το ήμισυ αποτελείται από φυσικά περιουσιακά στοιχεία - των οποίων η αξία υπόκειται στους ίδιους κινδύνους - σε τομείς όπως η μεταποίηση και η ακίνητη περιουσία.
Μόνο το ένα τρίτο των οικονομικών απωλειών που σχετίζονται με το κλίμα στη ζώνη του ευρώ είναι ασφαλισμένες, με το μερίδιο να πέφτει τόσο χαμηλά στο 12% στη νότια Ευρώπη, επισήμανε η ΕΚΤ επικαλούμενη τα στοιχεία της Eurostat και της NatCatSERVICE.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης