Box to Box

Champions League Γυναικών: Η Μπαρτσελόνα έκανε φύλλο και φτερό την Τσέλσι και θύμισε στους φίλους των «μπλαουγκράνα» το τίκι-τάκα (video)

Champions League Γυναικών: Η Μπαρτσελόνα έκανε φύλλο και φτερό την Τσέλσι και θύμισε στους φίλους των «μπλαουγκράνα» το τίκι-τάκα (video)
Έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κατακτά το UEFA Champions League σε επίπεδο Ανδρών και Γυναικών
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Βουδαπέστη, Σάββατο 18 Μαΐου, 2019. Τελικός Champions League Γυναικών, Λυών - Μπαρτσελόνα 4-1. Το σκορ στο 30’ είναι 4-0 υπέρ της Λυών. Η παρθενική συμμετοχή της Μπάρτσα σε τελικό, αποτελεί ένα πολύ καλό πάθημα.

Γκέτεμποργκ, Κυριακή 16 Μαΐου 2021. Τελικός Champions League Γυναικών, Τσέλσι - Μπαρτσελόνα 0-4. Το σκορ στο 36’ είναι 4-0 υπέρ της. Στη δεύτερη συμμετοχή των «μπλαουγκράνα» σε τελικό, τα κορίτσια πήραν το μάθημά τους.

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί!

Κονφετί, πυροτεχνήματα, πανηγυρισμοί, μετάλλιο, το τρόπαιο. Για πρώτη φορά ισπανική ομάδα κατακτά το Champions League Γυναικών. Η υπερ-ομάδα από την Καταλονία, η ομάδα των 26/26 νικών στην Primera φέτος (με τέρματα 128-5!), πέτυχε την υπέρβαση στην Ευρώπη. Στις 8 συμμετοχές της στο θεσμό μετρά 4 ημιτελικούς, μετρά δύο τελικούς την τελευταία 3ετία και τώρα η... κούπα.
PARTAKI.jpg
Τυλιγμένη με τη σημαία της Καταλονίας. Σουλατσάρει στο κέντρο του γηπέδου Gamla Ullevi του Γκέτεμποργκ. Το μετάλλιο της νικήτριας γύρω από το λαιμό της. Λίγο πιο δίπλα μέλος του τεχνικού τιμ κρατάει ένα κομμάτι πίτσα και μία Coca-Cola. Τα κινητά τηλέφωνα καταγράφουν την ιστορική στιγμή. Άλλες ποδοσσφαιρίστριες μιλούν, εντός χορταριού του Ullevi, με τους αγαπημένους τους. Ακολουθεί το "ντου" των παικτριών στη Συνέντευξη Τύπου του νικητή προπονητή, Λουίς Κορτές, 34 ετών. Οι ιαχές «Campeones, Campeones» είναι βροντερές.

Η επιτομή του τίκι-τάκα, με γυναικείο άρωμα

Επίδειξη ισχύος. Στο πρώτο γκολ (στο 35ο δευτερόλεπτο!) η τύχη την ευνόησε. Η εν συνεχεία εικόνα της: καθηλωτική. Βγαλμένη από τις αλησμόνητες, τίκι-τάκα, εποχές του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ίδιο κλαμπ, ίδια Σχολή, ίδιος τρόπος, από τους Άνδρες έως τις Γυναίκες, από την U10 έως την πρώτη ομάδα. Η διαφορά με τον προ διετίας τελικό; Η απόλυτη τελειοποίηση του παιχνιδιού της, η πίστη στις δυνατότητές της, η... ωρίμανση του ρόστερ (που παρέμεινε επί το πλείστον ίδιο), οι πινελιές του Κορτές.

Το τίκι-τάκα είχε ξεχαστεί στο «Καμπ Νου» (διότι και εκεί παίζει πλέον η γυναικεία ομάδα). Το αντρικό σύνολο... ξέφυγε από την τακτική που χάρισε τόσες και τόσες μοναδικές στιγμές στο κλαμπ, που ξεγύμνωνε άλλους σπουδαίους συλλόγους στο χορτάρι, που γέμιζε ετησίως την τροπαιοθήκη της Μπαρτσελόνα. Μία σεζόν με τον Τίτο Βιλανόβα (στη μετά-Πεπ εποχή) το 2012-13 και αυτό ήταν. Ούτε καν ο Λουίς Ενρίκε δεν μπόρεσε να δώσει συνέχεια στην προσφιλή προσέγγιση του ποδοσφαίρου, η οποία ανάγκαζε τον αντίπαλο να χάνει από τα... αποδυτήρια.

Ο Κορτές ένωσε το παζλ με κομμάτια που θα ζήλευε κάθε προπονητής. Βρήκε την Τζένι Ερμόσο ως ψευτο9άρι να ταλαιπωρεί τις αντίπαλες άμυνες. Διαθέτει στο πρόσωπο της Αλέσια Πουτέγιας την ηγέτιδα, που ονειρεύεται κάθε εκλέκτορας. Προπονήθηκε για ένα ημίωρο μία ημέρα πριν από τον τελικό. Ήταν αμφίβολη. Έπαιξε με επίδεσμο. Η κάθετη μπαλιά της στο 3-0, για το γκολ της Μπονμάτι, θύμιζε Ινιέστα στο πικ της καριέρας του. Φάση που ξεκίνησε από πλάγιο άουτ, τριγωνάκι, επέλαση της Μάρτενς, πάσα προς τα πίσω της Ερμόσο στο ύψος της περιοχής, πάσα Αλέσια και 3-0!



Τα άκρα της επίθεσης. Λίκε Μάρτενς, η επιτομή της παίκτριας των «μεγάλων αγώνων». Δύο γκολ στον ημιτελικό με την Παρί Σεν Ζερμέν. Μία σούπερ ενέργεια στο 3-0, ασίστ πάρε-βάλε στο 4-0. Σκόρερ η Γκράχαμ, το μηχανάκι, το ρομπότ, η Νορβηγίδα με το κρύο αίμα, η αλτρουίστρια.

Από την γκολκίπερ Πάνιος και τη σημαντική απόκρουση στο 9’ απέναντι στη Χάρντερ, έως την αμυντική 4άδα με τις έμπειρες Τορεχόν, Ουαχάμπι, Πάτρι και την απίθανη 25χρονη Μαρία «Μάπι» Λεόν, που έχει τόσο καλό αριστερό πόδι και εκτελεί ακόμα και τα κόρνερ!
EXWFYLLO.jpg
Τα ρεκόρ της...

Τέσσερις τελικές εντός εστίας στο πρώτο ημίχρονο, τέσσερα γκολ. Όχι, αυτό δεν είναι καν ρεκόρ. Αλλά για ομάδα που φημίζεται για τη μη αποτελεσματικότητά της, αν μη τι άλλο βρήκε την κατάλληλη χρονική στιγμή για να... οπλίσει και να πυροβολήσει. Τι θα μείνει στην ιστορία;

  • η νίκη με σκορ 4-0 είναι η πιο ευρεία από το 2009 σε τελικούς Champions League, οπότε και εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο format
  • η Μπαρτσελόνα είναι η πρώτη κάτοχος του τροπαίου, σε επίπεδο Γυναικών και Ανδρών
  • το 1-0 της Μπάρτσα ήταν το πιο γρήγορο γκολ στο φετινό UEFA Women’s Champions League
  • η Γκράχαμ Χάνσεν έγινε η δεύτερη Νορβηγίδα που σκοράρει σε τελικό, μετά την κορυφαία Άντα Χέγκερμπεργκ της Λυών
  • η Ασισάτ Οσοάλα έγινε η πρώτη Αφρικανή νικήτρια στο θεσμό
  • τα 28 γκολ είναι η καλύτερη συγκομιδή στην τρέχουσα σεζόν (δεν σκόραρε μόνο σε ένα από τα 24 τελευταία παιχνίδια της)
  • Τα 6 πρωταθλήματα στην Primera Division είναι συγκομιδή-ρεκόρ
  • Το τρέχον πρωτάθλημα στην Ισπανία το κατέκτησε 8 (!) αγωνιστικές πριν από τη λήξη του
CHELSEA.jpg

Αντάξια αντίπαλος, εξαφανίστηκε στον τελικό

Για τους μη γνώστες περί του γυναικείου ποδοσφαίρου. Αντίπαλος στον τελικό του Γκέτεμποργκ ήταν η Τσέλσι της Έμα Χέις. Προπονήτρια που ήταν στο staff της Άρσεναλ το 2007, στη μέχρι πρότινος μοναδική αγγλική συμμετοχή σε τελικό του Champions League. Στο τιμόνι των «μπλε» από το 2012. Κατάφερε και έγινε το πρώτο κλαμπ που φτάνει σε τελικό Ανδρών και Γυναικών την ίδια χρονιά.

Οι ποδοσφαιρίστριες είδαν την ημέρα του τελικού στο ξενοδοχείο τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς για την απαραίτητη εμψύχωση. Το κλαμπ που κατέχει το ρεκόρ μεταγραφής το περασμένο φθινόπωρο, στο πρόσωπο της Περνίλε Χάρντερ (350 χιλιάδες ευρώ). Η επιθετική τριπλέτα Χάρντερ, Κερ και Κίρμπι είναι από άλλον πλανήτη. Κι’ όμως, έπαθε... Μπαρτσελόνα όπως το 2019 και είναι έτοιμη για τη δική της αντεπίθεση.

Το αύριο του Womens’ Champions League

Όπως γράψαμε και παλαιότερα, το format του θεσμού αλλάζει. Η Λυών, μετά από 5 σερί τρόπαια, αποκαθηλώθηκε. Η Μπαρτσελόνα έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να γίνει η 5η χώρα που «χαρίζει» ένα τρόπαιο Champions League. Μπορεί με το τίκ-τάκα του Κορτές να χτίσει τη δική της αυτοκρατορία, αντίστοιχη αυτής των Γαλλίδων; Θα αρχίσουν την (αντίστοιχη ανδρική) αντεπίθεσή τους οι Αγγλίδες, με Τσέλσι (2 σερί πρωταθλήματα), Μάνστεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ;

Και όλα αυτά, με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν να 4πλασιάζει τα μπόνους για τους συλλόγους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν τη νέα σεζόν. Κίνητρο υψηλότατο. Με την Μπαρτσελόνα πλέον να στρογγυλοκάθεται στο θρόνο, χάρη στον τρόπο παιχνιδιού που προ 10ετίας (και βάλε), έστελνε (σχεδόν) κάθε χρόνο την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα στην κορυφή, σε Ισπανία και Ευρώπη. Το τίκι-τάκα είναι εκ νέου στο προσκήνιο...

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης