Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου

Πάνω από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν σε ποσοστό 72% άνδρες, ηλικίας 60 με 79 ετών, οι οποίοι εργάζονταν για 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο όταν ήταν 45 με 74 ετών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σχετικά με την υπερεργασία.
Όπως τονίζουν, περισσότερες από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Συγκεκριμένα, η πρώτη παγκόσμια έρευνα για τους θανάτους που οφείλονται στις πολλές ώρες εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environment Intenational, έδειξε ότι το 2016, 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις λόγω των πολλών ωρών που εργάζονταν.
Το ποσοστό είναι αυξημένο σχεδόν κατά 30% σε σχέση με το 2000.
“Το να εργάζεται κανείς 55 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.
Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με αυτές τις πληροφορίες είναι να προωθήσουμε περισσότερες ενέργειες, περισσότερη προστασία για τους εργαζόμενους”, ανέφερε η διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι έχει έρθει η ώρα όλοι –κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενοι-- να "παραδεχθούμε επιτέλους ότι οι πάρα πολλές ώρες εργασίας ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρο θάνατο”.

Η έρευνα 

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν σε ποσοστό 72% άνδρες, ηλικίας 60 με 79 ετών, οι οποίοι εργάζονταν για 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο όταν ήταν 45 με 74 ετών.
Επίσης, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πλήττονται περισσότεροι οι άνθρωποι που ζουν στη νοτιοανατολική Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Σε μια περιοχή δηλαδή στην οποία περιλαμβάνονται η Κίνα, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 194 χώρες και διαπίστωσαν ότι όσοι εργάζονται επί 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 35% να εμφανίσουν εγκεφαλικό και σε ποσοστό 17% να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση εκείνους που δουλεύουν 35 με 40 ώρες εβδομαδιαίως.
Η έρευνα αφορούσε στην περίοδο 2000-2016 και δεν εξετάστηκαν οι συνθήκες εργασίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όμως, αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι η αύξηση της τηλεργασίας και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της υγειονομική κρίσης ενδέχεται να έχουν αυξήσει τους κινδύνους.
“Η πανδημία επιταχύνει εξελίξεις που ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τάσεις που οδηγούν σε αυξημένες ώρες εργασίας”, τόνισε ο ΠΟΥ, εκτιμώντας ότι τουλάχιστον το 9% των ανθρώπων εργάζονται πάρα πολλές ώρες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης