Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Το 5% του τζίρου του 2019 θα λάβουν τα τουριστικά καταλύματα

tags :
Το 5% του τζίρου του 2019 θα λάβουν τα τουριστικά καταλύματα
του Χάρη Ντιγριντάκη
Ένεση ρευστότητας ισοδύναμη με το 5% του κύκλου εργασιών του 2019 αναμένεται κατά πληροφορίες να λάβουν με τις ευλογίες του ΕΣΠΑ οι τουριστικές επιχειρήσεις.
Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 425 εκατ. ευρώ δράση μέσω της οποίας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύει να αιμοδοτήσει τα άδεια ταμεία των τουριστικών καταλυμάτων, εν όψει του ανοίγματος τους, επιχειρήσεις που έχουν καταγράψει δυσθεώρητες ζημιές, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην κατεύθυνση αυτή, ταυτόχρονα με τη χθεσινή επανεκκίνηση του τουρισμού της χώρας, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού διαμορφώνουν το τελικό σχέδιο, βάσει του οποίου τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα στηριχθούν κατά το πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας τους.
Η ενίσχυση των τουριστικών καταλυμάτων θα δοθεί με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 στα πρότυπα του αντίστοιχου νέου προγράμματος που έχει εξαγγελθεί και πρόκειται να εφαρμοστεί για την εστίαση.
Η χρηματοδότηση θα είναι μη επιστρεπτέα και θα καλύψει τις δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρηματίες στην πορεία προς την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους.
Όπως προαναφέρθηκε, το ποσό της ενίσχυσης θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, ενώ το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στα 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στη συγκεκριμένη δράση είναι η μείωση του τζίρου που κατέγραψε κάθε επιχείρηση το 2020 να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30% του αντίστοιχου τζίρου του 2019.

Οι δικαιούχοι

Πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η ένταξη στο πρόγραμμα όλων των τουριστικών καταλυμάτων, μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων. Στην κατεύθυνση αυτή, με δεδομένο ότι κάποιες μεγάλες, βάσει τζίρου, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ενδεχομένως να εξαιρούνται λόγω των κρατικών ενισχύσεων και της επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει τη στήριξή τους με πόρους από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Την ίδια ώρα, βέβαια, με δεδομένο ότι πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη καλύψει το ποσό που δικαιούνται στο πλαίσιο των δράσεων στήριξής τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού από άλλες κρατικές ενισχύσεις, γεγονός που τις αποκλείει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο προκειμένου να μπορέσουν τελικά τα συγκεκριμένα καταλύματα να είναι επιλέξιμα.
Υπό διευκρίνιση παραμένει, την ίδια στιγμή, η προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα κάθε επιχείρηση κατά το 2019 να απασχολούσε τουλάχιστον έναν εργαζόμενο για 12 μήνες.

Τα κριτήρια

Ειδικότερα τα κριτήρια ένταξης των τουριστικών καταλυμάτων στη συγκεκριμένη δράση αναμένεται να είναι αντίστοιχα με εκείνα που έχουν οριστεί για τις επιχειρήσεις της εστίασης.
Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
Επιχειρήσεις που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
Επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Μεγάλες απώλειες

Απώλειες ύψους 6,5 δισ. ευρώ κατέγραψαν τα ξενοδοχεία της χώρας το 2020, με τον τζίρο τους να μειώνεται σε ποσοστό 78% σε σχέση με το 2019 και να διαμορφώνεται σε μόλις 1,83 δισ. ευρώ έναντι 8,36 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Μάλιστα, τα ελληνικά ξενοδοχεία κατέγραψαν επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που ανέρχεται στα 278 εκατ. ευρώ αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.
Μείωση του τζίρου τους κατά 80% σε σχέση με το 2019 σημείωσαν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, πάνω από το 30% των οποίων δεν δύναται πλέον να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και να βάλει λουκέτο.

Aγωνία Επιβίωσης στα Τουριστικά Γραφεία

Επί ξηρού ακμής βρίσκονται και τα τουριστικά γραφεία. Όπως επισημαίνει στον ΕΤ της Κυριακής ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) κ. Άρης Μαρίνης : «Τα τουριστικά γραφεία και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων βρίσκονται κυριολεκτικά εδώ και 12 μήνες σε «μηχανική υποστήριξη», βασιζόμενα αποκλειστικά στα κρατικά προγράμματα χρηματοδότησης και επιδότησης των θέσεων εργασίας για την επιβίωσή τους, καθώς οι εισπράξεις τους είναι μηδενικές. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ανοίγματος του τουρισμού στα μέσα Μαΐου θα απαιτηθεί ένα ικανό διάστημα ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και στις μικρότερες ηλικίες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για ταξίδια.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία και φέτος θα τηρηθούν απαρέγκλιτα και επιτυχώς όπως και πέρυσι. Θεωρούμε όμως απαραίτητη την επαναφορά της πληρότητας στις οδικές επιβατικές μεταφορές στο 100%, όπως άλλωστε ισχύει και για τα αεροπλάνα, τους επιβάτες των οποίων διακινούμε σε εκδρομές σε όλη τη χώρα μετά την αποβίβασή τους από αυτά. Παράλληλα η ενίσχυση των τουριστικών γραφείων με ένα ποσό για τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας τους κρίνεται από την πλευρά μας απαραίτητο».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ υπογραμμίζει : «Εκτιμώ ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού για άνοιγμα συγκεκριμένων αγορών προς τη χώρα μας είναι σε θέση να κινητοποιήσουν σε κάποιο βαθμό τον τουρισμό μας. Σίγουρα ο αριθμός των κρατήσεων αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά χαμηλός έως ανύπαρκτος, όμως σταδιακά μόλις οι προϋποθέσεις που θα μπορεί κάποιος να ταξιδεύει οριστικοποιηθούν οι πρώτοι ξένοι τουρίστες θα μας επισκεφθούν, όχι νωρίτερα από τα τέλη Μαΐου».

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης