Διεθνή

Η εκτόξευση των τιμών του φοινικέλαιου σε επίπεδα - ρεκόρ απειλεί τις αγορές

Η εκτόξευση των τιμών του φοινικέλαιου σε επίπεδα - ρεκόρ απειλεί τις αγορές
Η εκρηκτική άνοδος του κόστους μπορεί να προκαλέσει αλλαγή εκ βάθρων στις καταναλωτικές συνήθειες
Η εκτόξευση των τιμών του φοινικέλαιου σε επίπεδα-ρεκόρ απειλεί να διογκώσει το κόστος για όλους, από τα εστιατόρια έως τα ζαχαροπλαστεία και την παρασκευή καλλυντικών.
Το βρώσιμο λάδι που καταναλώνεται περισσότερο στον πλανήτη βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε μεγάλη γκάμα προϊόντων, τόσο διαφορετικών όπως η σοκολάτα, τα γλυκά, τα σαπούνια, το κραγιόν και τα βιοκαύσιμα.
Χρησιμοποιείται δε ευρέως στην ασιατική κουζίνα.
Η τιμή του τροπικού λαδιού έχει αυξηθεί πάνω από 140% τον περασμένο χρόνο και σήμερα 14/5 έφτασε τα 1.153, δολ. τον τόνο σε νέο ρεκόρ καθώς οι τιμές των καλλιεργειών συνεχίζουν να αυξάνονται
«Η άνοδος των τιμών στα υψηλά όλων των εποχών αναμένεται να επηρεάσει τις καταναλωτικές συνήθειες», δήλωσε στο Bloomberg ο Gnanasekar Thiagarajan, επικεφαλής στην επενδυτική Kaleesuwari Intercontinental.
«Η κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί και εάν διατηρηθεί αυτή η ανοδική τάση των τιμών, θα μπορούσε να υπάρξει μια αλλαγή εκ βάθρων στις συνήθειες κατανάλωσης των τροφίμων που θα μπορούσαν να αλλάξουν συνολικά τις προτιμήσεις».
Ο κορυφαίος εισαγωγέας στον κόσμο είναι η Ινδία και ακολουθεί η Κίνα.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής είναι η Ινδονησία.
Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το φοινικέλαιο αντιμετωπίζει αντιστάσεις καθώς υπάρχουν αντιδράσεις λόγω ανησυχιών ότι η καλλιέργειά του προκαλεί αποψίλωση και βλάπτει τους ζωικούς οικοτόπους.
Οι κορυφαίες εταιρείες ζαχαροπλαστικής και καλλυντικών στον κόσμο προσπάθησαν να διασφαλίσουν ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιούν παράγεται με βιώσιμο τρόπο.

palm.JPG



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης