Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Γιατί ο Draghi παραιτείται από την πρωθυπουργική αμοιβή των 115.000 ευρώ

Ιταλία: Γιατί ο Draghi παραιτείται από την πρωθυπουργική αμοιβή των 115.000 ευρώ
Η κίνηση του Draghi ενδεχομένως να του εξασφαλίσει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο εν όψει των επώδυνων μεταρρυθμίσεων του σχεδίου του για την ανάκαμψη

Παραιτείται την πρωθυπουργική αμοιβή ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi, καθώς επιχειρεί να διευρύνει την πολιτική αποδοχή του κυβερνώντος συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021
Όπως έγινε γνωστό μέσα από την ιστοσελίδα της ιταλικής κυβέρνησης, ο Draghi δεν θα λάβει την αμοιβή του πρωθυπουργού.
Η αμοιβή για τον προκάτοχό του Giuseppe Conte ήταν 115.00 ευρώ το χρόνο, όμως ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να λάβει μόνο το 80% των χρημάτων.

Δημοσιονομικές δαπάνες

Αφότου κλήθηκε να διαδεχθεί τον Conte, τον Φεβρουάριο, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέλεξε να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα από τεχνοκράτες και πολιτικούς από όλο το ιδεολογικό φάσμα για να συστήσει την κυβέρνησή του.
Έκτοτε, εφαρμόζει ένα επιθετικό πρόγραμμα δημοσιονομικών δαπανών, που στόχο έχει να επανεκκινήσει την ιταλική οικονομία από το σοκ των συνεπειών της πανδημίας.

Πιέσεις από Lega

Ο επικεφαλής της Lega Matteo Salvini αντιπαρατέθηκε με τον Draghi για το χρονοδιάγραμμα της άρσης των υγειονομικών μέτρων και την παύση ορισμένων από τα πλέον αυστηρά περιοριστικά μετρά, συμπεριλαμβανομένης της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ο Salvini ήταν σταθερά πρώτος στις δημοσκοπήσεις για τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες η δημοφιλία του μειώθηκε καθώς κερδίζει έδαφος το έτερο δεξιο κόμμα των Αδελφών Ιταλών, οι οποίοι επέλεξαν να παραμείνουν εκτός του συνασπισμού Draghi.
Οι κεντροαριστερά υποστηρικτές του Draghi, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν ενοχληθεί από το χρονοδιάγραμμα την άρση των περιοριστικών μέτρων και ζητούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση.

Πολιτικό κεφάλαιο

Στην Ιταλία, λαϊκιστικές φωνές τόσο μέσα όσο και έξω από την κυβέρνηση έχουν επικρίνει τους υψηλούς μισθούς των κυβερνητικών αξιωματούχων.
Έτσι, η κίνηση του Draghi ενδεχομένως να του εξασφαλίσει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός εργάστηκε στο παρελθόν στον ιδιωτικό τομέα, κατέχοντας διάφορες θέσεις στην Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης